You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Ik leer schrijven van Jumbo Playlab

Ik leer schrijven van Jumbo Playlab

Doelgroep
4 – 7 jaar


Wat is ” Ik leer schrijven” van Jumbo Playlab?

Jumbo heeft een educatieve lijn ontwikkeld voor kinderen onder de naam Playlab.
Dit pakket bestaat uit een koffer, 28 oefenkaarten en een uitveegbare pen.

Playlab-ik-leer-schrijven1

Op iedere kaart staat met stippellijn aangegeven welke lijnen je moet trekken met de pen.

Playlab-ik-leer-schrijven6Playlab-ik-leer-schrijven5

De kaarten worden steeds moeilijker. Bij kaart 1 hoeft je kind alleen nog maar rechte lijnen te trekken.
Bij kaart 2 wordt het al weer moeilijker. Op kaart 3 en 4 zijn het al zelfs rondjes die je met de pen moet schijven/tekenen.
Vanaf kaart 13 heb je op de achterkaart een getekende nakijkkaart. Als je kind de figuren, schrijfpatronen, cijfers of letters heeft geschreven kan het de kaart tegen een raam of gewoon richting het licht houden om te zien of het schrijven goed is gegaan.

Playlab-ik-leer-schrijven4Playlab-ik-leer-schrijven3

Alle letters van het alfabet komen aan de orde. Er is ook een kaart met de hoofdletters. Het pakket eindigt met de cijfers.

Mijn mening

De kaarten en pen zitten mooi verpakt in een handige koffer. Dit maakt het opruimen erg makkelijk. Ook is het lekker handig om mee te nemen op bezoek bij bijvoorbeeld opa of oma of om mee te nemen op vakantie.

De kaarten verschillen enorm van niveau. Ik leg ze dan ook in 2 stapels. 1 stapel voor mijn jongste zoontje van 4 jaar en 1 voor mijn zoontje van 6 jaar. Ze mogen dan steeds een kaart uit de stapel kiezen om te schrijven.
De kaarten voor mijn jongste is vooral het trekken van lijnen en tekenen van bijvoorbeeld cirkels. Aangezien mijn oudste ook nog moeite heeft om mooie cirkels te tekenen is dit ook voor hem nog een goede oefening.
Wanneer mijn oudste geen zin heeft in schrijven pakt hij de kaarten van de stapel voor zijn broertje. Die kaarten zijn gewoonweg erg leuk om te doen en doet een kind dan ook niet aan “leren” denken.

Wat ik vooral erg prettig vind aan dit pakket is het feit dat je het gemaakte werk steeds weer uit kan vegen. Meestal doen we dit gewoon met WC papier. Ik probeer mijn zoontjes aan te leren om eerst de kaarten schoon te vegen voordat ze het weer in de koffer opruimen. Mocht het een keertje mis gaan en bergen ze dus een kaart op die nog beschreven is, dan kan het over een poos lastiger zijn om het weer schoon te vegen, In dat geval kan je het wel weer schoon krijgen met een vochtige doek.

Deze kaarten hebben wel mijn voorkeur boven het steeds printen van werkbladen met schrijfoefeningen. Het is veel handiger om het iedere keer opnieuw te kunnen gebruiken.

Wel moet je er goed aan denken dat de schrijfletters soms kunnen verschillen met de schrijfletters die je kind op school leert. Er zijn verschillende schrijfmethodes en vooral de letters s,t en x kunnen per methode verschillen. Het kan dus zijn dat je kind met deze kaarten deze letters net even anders oefent dan op school.

Ook heb ik als minpuntje dat ik de schrijfletters te klein vind. Wanneer kinderen beginnen met schrijven doen ze dat met grotere schrijfpatronen en ook de letters schrijven ze veel groter om het onder de knie te krijgen. Op de laatste kaart is een lege vel met schrijflijnen en ook hier vind ik de ruimte tussen de lijnen veel te klein voor kinderen die net beginnen met schrijven. Dit komt eerder overeen met de schrijflijnen in de schriften voor de bovenbouwkinderen.

2 Responses to Ik leer schrijven van Jumbo Playlab

Leave a reply