You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Helden van Olympus (5) Het bloed van Olympus

Helden van Olympus (5) Het bloed van Olympus

Doelgroep: Vanaf 11 jaar
Titel: Helden van Olympus
Schrijver: Rick Riordan
Uitgeverij: Unieboek | Het spectrum

Wat leert je kind:

  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

Te koop bij Bol.com

Te koop in iTunes

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

De andere delen:

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Het verhaal

De halfgoden (kinderen van de verschillende Griekse en Romeinse goden) staan voor een zware taak. De titanen staan op het punt om de moeder van de aarde, Gaea op te roepen en dat is linke soep!
Het betekent het einde van alles en iedereen.
Om Gaea op te roepen hebben de titanen een offer nodig. Ze hebben het bloed van twee halfgoden nodig.
De goden zelf zijn nutteloos. Ze zijn in tweestrijd. Hun Griekse en Romeinse kanten strijden met elkaar. Na alle gevechten en gevaarlijke missies die de halfgoden al op zich hebben genomen in de voorgaande delen, blijven de halfgoden doorgaan tot het einde.

Mijn mening

Zelf was ik nog niet bekend met deze serie. Ik begon dus met dit boek, deel 5 van de serie.
Dat was best bijzonder.
Een verhaal over halfgoden dat leek me erg spannend! Kinderen van o.a. Zeus/Jupiter, Mars, Athene, enz. Daar had ik wel zin in.

Ik vond het enerzijds een beetje moeilijk, want het boek verwees best vaak naar de voorgaande verhaallijnen, waar ik dus helemaal niest van af wist. Maar toch wordt de verhaallijn in dit boek duidelijk beschreven en was het wel prima los te lezen zonder enige voorkennis van de serie.

Tijdens het lezen vond ik alles wel erg goed aflopen voor de personages in het boek. Ze stonden keer op keer voor behoorlijk hete vuren waarbij ik dacht dat het niet goed kon aflopen, maar toch eindigden de momenten iedere keer weer bevredigend voor me als lezer.
Nu achteraf weet ik dat dit dus het einde van de serie is en dan snap ik het ook wat beter. Natuurlijk willen de fans die al het lief en leed van de vorige delen nauw hebben gevolgd een fijne afloop van hun serie hebben.
Nu vind ik het wel erg jammer dat ik dus met deel 5 ben begonnen en ik zou heel graag de overige delen ook willen lezen.

Ik houd veel van het genre “fantasy” en dit boek past daar dus prima bij. Veel kinderen zullen ook wel de populaire films hebben gezien met “Hercules” (komt niet in dit boek voor), Percy Jackson en Jason in de hoofdrol. Ik kan me voorstellen dat die kinderen ook heerlijk van deze boeken zullen genieten.

De schrijver weet je goed mee te nemen in het verhaal en weet haarfijn de emoties van de personages aan je uit te leggen en over te brengen. Hij schrijft heel mooi in het hier en nu en weet zulke “oude” mythische figuren in een hedendaags jasje neer te zetten. Op de kaft zie je dan ook een jongen die je zo van de straat kan plukken (op zijn zwaard en pijl en boog na dan!).
Dit zal deze boeken dan ook erg aantrekkelijk maken voor kinderen. Hedendaagse problemen zoals verliefdheid en niet kunnen opschieten met je vader of moeder zijn in dit boek verpakt in mythes en legendes, maar toch heel herkenbaar voor de jeugd van nu.

In het boek is één van de jongens (halfgod Nico) verliefd op Percy Jackson. Aangezien Percy Jackson al een serieuze relatie met een halfgodin heeft, is dat best een groot probleem voor Nico. Toch wordt dit zo onbeladen beschreven dat ik in eerste instantie dacht dat het om een verliefdheid om een meisje ging. Toen ik er eindelijk achter kwam dat het om een jongen ging vond ik het erg logisch en subtiel gebracht en eigenlijk vond ik het wel prettig om eindelijk een boek tegen te komen waarin dit zo mooi en zo kalm wordt beschreven. Goed voor kinderen om hiermee in aanraking te komen, want verliefd zijn op hetzelfde geslacht wordt door kinderen niet als “normaal” gezien.

Dit boek beschrijft op een prachtige en aantrekkelijke wijze hoe moedig en trouw mensen (kinderen) kunnen zijn en wat het betekent om samen sterk te kunnen zijn.
Geweldig verhaal dus!

Via mijn bovenstaande link bij Bol(.com) kan je een inkijkexemplaar van 22 bladzijden vinden.

 

Leave a reply