You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Rekenen Begrijpen – Optellen en Aftrekken

Rekenen Begrijpen – Optellen en Aftrekken

Wat leert je kind van deze app:

 • Rekenen
 • + en – sommen (optellen en aftrekken)

Doelgroep: 6 – 12 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40
Download in de App Store.

video appreview

Plus:

 • De app is in het Nederlands.
 • Tegen elkaar spelen.
 • Meerdere gebruikers.
 • Kies uit sommen 1-20 of 1-100
 • Bekijk de resultaten van je kind(eren).
 • App maakt optel- en aftreksommen inzichtelijk.
 • Kinderen die de optel- en aftreksommen moeilijk vinden zullen deze sommen beter snappen.
 • App is heel goed uitgedacht.

Min:

 • Het schrijven van de antwoorden kan soms lastig zijn.

De app

De app biedt 6 oefeningen.

Oefening 1: Maak de som na met je vingers (raak het scherm aan met je vingers dus 1+5 = maak je door het scherm aan te raken met 1 vinger en dan nogmaals met 5 vingers. Je kind ervaart lijfelijk wat 1+5 nu eigenlijk betekent.
Oefening 2: Maak de som na met staafjes en balletjes. Je ziet maximaal 4 staafjes en 9 balletjes in een groene kleur en 4 staafjes en 9 balletjes in een paarse kleur. Daarmee moet je de som maken. Dus om 18 + 2 te maken sleep je een groene staaf naar beneden en dan 8 losse groene balletjes. Om plus 2 te doen sleep je daarna 2 paarse balletjes naar beneden.

Rekenen-Begrijpen---Optellen-en-Aftrekken-6Rekenen-Begrijpen---Optellen-en-Aftrekken-5

Oefening 3: Maak de som na met staafjes en balletjes. Dus 96 – 4 maak je door 4 losse balletjes naar beneden te slepen. Zodra je een staaf of balletje naar beneden sleept wordt het aantal er gelijk af gehaald. Bij een staafje wordt er gelijk 10 afgehaald en bij een balletje wordt er gelijk 1 afgehaald. Je kind ziet dus gelijk wat het aan het doen is en wat -1 of -10 betekent.
Oefening 4: Reken de som uit (met behulp van de staafjes en balletjes onder in het scherm). Schrijf het antwoord op het scherm. Plus- en minsommen worden door elkaar gevraagd.

Rekenen-Begrijpen---Optellen-en-Aftrekken-4Rekenen-Begrijpen---Optellen-en-Aftrekken-3

Oefening 5: Speel tegen elkaar! Schrijf je antwoord op jouw scherm.
Oefening 6: Kies welke som je wilt bereken. Raak het potloodje aan en geef je som op. Bijvoorbeeld 8-6= Je ziet dan 8 groene balletjes. Je moet dan 6 balletjes naar beneden slepen. Zodra je een balletje naar beneden sleept wordt er gelijk 1 van het aantal af gehaald.

Rekenen-Begrijpen---Optellen-en-Aftrekken-7Rekenen-Begrijpen---Optellen-en-Aftrekken-2

Raak bij één van de oefeningen het radertje aan om te kiezen uit sommen t/m 20 of t/m 100. Zo kan je bijvoorbeeld alleen sommen oefenen met 20 als maximale uitkomst of juist met 100 als maximale uitkomst.

Je kan ook een symbool kiezen om te gebruiken bij de berekingen. Dus in plaats van gekleurde balletjes kan je voor gekleurde eendjes, vliegers, kuikens, enz. kiezen. Je speelt deze symbolen vrij door met de app aan de slag te gaan.

Je kan meerdere gebruikers aanmaken met de app. Je kan per gebruikers zien hoe het oefenen gaat. Je ziet hoeveel sommen er in totaal zijn geoefend. Je ziet met groen aangegeven hoeveel er goed zijn gemaakt en met rood hoeveel sommen fout zijn. Daarna kan je per oefening (4 oefeningen in totaal) zien hoeveel sommen sommen er in totaal zijn geoefend en hoe ze zijn gegaan. Je kan dus in 1 oogopslag zien wat je kind met de app aan het oefenen is en welke onderdelen wel of niet goed gaan.

Rekenen-Begrijpen---Optellen-en-Aftrekken-1

Mijn mening

Deze app is heel goed te gebruiken om kinderen te helpen bij het begrijpen van de optel- en aftreksommen. Het helpt bij hun rekeninzicht. Je kan de app goed inzetten bij kinderen die net met deze sommen beginnen of bij kinderen die deze sommen erg moeilijk vinden en het nog niet snappen.
Omdat de kinderen met deze app de sommen op verschillende manieren zien en ervaren zullen ze de sommen sneller begrijpen en zelf kunnen maken.

Bij deze app gaat het niet puur om het maken van de sommen en het geven van de juiste antwoorden. Deze app is gemaakt als middel bij het leren van optelsommen en aftreksommen. Als je bijvoorbeeld naar oefening 6 kijkt dan zie je hierbij weer mooie mogelijkheden. In groep 3 heb je vaak rekenrekjes of kralenkettingen voor kinderen als hulpmiddel. Dit is dus een digitale versie ervan. De staafjes geven nu de 10 aantallen weer. Voordeel van deze oefening boven een rekenrek en getallenlijn is dat de app nu met een kind meetelt en een kind dus niet bij het tellen in de fout kan gaan. Het helpt een kind om de juiste handelingen te verrichten bij het uitrekenen en tot een antwoord te komen, zonder een faalervaring.

Ik vind deze app zeker een aanrader voor kinderen die net beginnen met optellen en aftrekken, of die nog moeite hebben met sommen over het tiental.

De app is heel goed uitgedacht. Het navigeren tussen de schermen is simpel. De icoontjes in het hoofdmenu zijn erg duidelijk. Ook in de spelletjes kan je simpel navigeren met de knoppen die je nodig hebt.
Boven in het scherm is een radertje die je per spel weer goed kan gebruiken. Zo kan je steeds kiezen met welke sommen je aan de slag wilt gaan. Zo kan je de app heel goed gebruiken in groep 3, maar ook in de hogere groepen.

Wat ik ook heel goed aan deze app vind is het feit dat kinderen na het geven van een antwoord altijd het juiste antwoord bij de som zien. Dit helpt bij het inprenten van de getallen die altijd bij elkaar horen. Als een kind maar vaak genoeg 3+7=10 ziet dan heeft het kind vanzelf door dat 3,7 en 10 bij elkaar horen en wordt de kans steeds groter dat je kind automatisch antwoord geeft op deze som.

Oefening 1 kan je heel goed gebruiken om kinderen de optelsommen (plussommen) te laten zien zodat ze de sommen snappen. Je kind hoeft hier nog niet het antwoord van de som te weten, je kind hoeft het alleen nog maar te maken. Wel zie je na het maken van de som wel het antwoord bij de som. Dat is erg goed. Hoe vaker een kind de sommen + antwoorden ziet, hoe sneller en hoe beter een kind de juiste antwoorden bij de sommen kan onthouden.

Bij oefening 2 gaat het ook om het ervaren van de sommen en het bezig zijn met de getallen. Wat betekent 17? Hoeveel heb je dan? Wat betekent +2? Wat moet je precies doen? De app telt gelijk met je kind mee en je kind ziet bij iedere stap wat er precies gebeurt.

Bij oefening 3 gaat je kind met de minsommen aan de slag. Deze opdracht is hetzelfde als oefening 2, maar nu moet je kind balletjes en staafjes weghalen en dan zien wat er gebeurt.

Bij oefening 4 ligt de nadruk op het geven van de juiste antwoorden. Het kind ziet de som. Onder in het scherm ziet het kind een hulpmiddel. Als een kind even niet meer weet wat 6 + 1 ook alweer is of hoe het bij het juiste antwoord moet komen, dan ziet het kind onderin 6 balletjes in een staaf + 1 balletje in een 2e staaf. Het kind kan dan de balletjes tellen om zo bij 7 te komen. Daarna schrijf het kind “7” in het scherm om zo antwoord te geven.

Oefening 5 is spannend, omdat 2 kinderen nu tegen elkaar moeten spelen. Als een kind helemaal klaar is met oefenen, kan het tegen iemand spelen. Ook hier ligt de nadruk op het geven van de juiste antwoorden. Het leuke aan deze oefening is het feit dat kinderen die enorm van niveau verschillen toch goed samen kunnen spelen. Elk kind mag zijn eigen niveau kiezen en krijgt daar dan de verschillende sommen bij. Zo kan een kind met niveau 1 prima tegen een kind met niveau 4 spelen en toch allebei evenveel kans maken. Hoewel… wanneer je steeds antwoorden moet geven met 2 cijfers, dan ben je altijd langer bezig met het geven van het juiste antwoord dan wanneer iemand vaak maar 1 cijfer op moet schrijven.

Niveau 1: optelsommen t/m 20
Niveau 2:  optelsommen en aftreksommen t/m 20
Niveau 3:  optelsommen t/m 100
Niveau 4:  doptelsommen en aftreksommen t/m 100

Deze oefening is ook leuk om als ouder tegen je kind te spelen. Elk kind zou wel graag tegen zijn papa of mama willen spelen! Laat je kind eerst met de app oefenen en als je kind goed heeft geoefend mag het je uitdagen!

2 Responses to Rekenen Begrijpen – Optellen en Aftrekken

Leave a reply