You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

ABC Galaxy – Engels leren

ABC Galaxy – Engels leren

Wat leert je kind van deze app:

  • Engels

Doelgroep: 6 – 12 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40


Plus:

  • Je kan de app gratis uitproberen.
  • De app is in het Nederlands.
  • Leuke app om Engelse woordjes te oefenen.
  • App is te gebruiken voor kinderen van verschillende leeftijden.
  • Multiplayer optie!

Min:

  • Sommige woorden vind ik niet relevant.

De app

In de app is de gesproken uitleg in het Engels, maar je kan de geschreven uitleg in het Nederlands lezen.

abc-galaxy-5

De app biedt 11 sterrenstelsels. Ieder sterrenstelsel bestaat uit 5 planeten.

abc-galaxy-3

Hierboven zie je een voorbeeld van een sterrenstelsel. Je kan per sterrenstelsel zien wat je gaat oefenen.
Je leert eerst de letters en daarna ga je woorden met de aangeleerde letters oefenen. Je kan per woordplaneet zien welke woorden je al aangeboden hebt gekregen en welke woorden je nog meer moet oefenen.
Per spel krijg je 2 of 3 woorden en die worden tijdens het spelen steeds herhaald, totdat je het spel hebt voltooid. Daarna krijg je een lijst te zien met de woorden die je zojuist hebt geleerd.

abc-galaxy-4

Hierboven zie je zo’n lijst. De rode woorden zijn de woorden die je zojuist hebt geoefend. De zwarte woorden heb je de vorige keer al geleerd. De woorden die nog niet zijn ingekleurd krijg je een volgende keer aangeboden.

Bij ieder sterrenstelsel begin je eerst met de planeet waarbij je de letters gaat oefenen.
Ieder planeet biedt weer een ander spelletje. Dit houdt het dus steeds leuk, waardoor de app niet saai wordt.

abc-galaxy-2

Daarna krijg je toegang tot de volgende planeet. Zo werk je dus steeds een sterrenstelsel af. Na de letters ga je woorden oefenen. Wel begin je zo’n woordplaneet altijd eerst met de letter van de woorden. Dus als je woorden met een “d” gaat oefenen, dan wordt je in het spel dus eerst de letter “d” gevraagd voordat de woorden aan je gevraagd worden.
Ook word je in het begin van een sterrenstelsel nog geholpen met hintjes. De letter of de woorden die aan je gevraagd worden lichten op in het groen. Vooral voor kinderen die nog maar weinig Engelse woorden kennen is dit een handig hulpmiddel. Kinderen die al meer woorden kennen hebben hier niet zo’n last. Het valt niet overdreven op, omdat je zo op je spel, je speeltijd en het spelen gericht bent. Het valt meer op wanneer je het even niet weet en goed moet kijken. In de latere planeten heb je deze hintjes niet meer, maar dan heb je de woorden al zo vaak geoefend dat je het wel zonder kan. Per planeet worden de letters en woorden wel 3x herhaald. Nadat je één van de woordplaneten hebt gespeeld, worden de plaatjes van de woorden die je zojuist hebt geoefend ingekleurd. Je ziet ook of er nog plaatjes zijn die nog niet zijn ingekleurd. Wanneer je dezelfde planeet nog eens speelt krijg je de nieuwe woorden aangeboden.

Nadat je twee sterrenstelsels hebt gespeeld en zo dus nieuwe letters en woorden hebt geoefend, krijg je een speciale sterrenstelsel. Het is de bedoeling dat je tegen iemand gaat spelen. Jullie kennis wordt nu getest. Je krijg 4 spelletjes aangeboden die jullie tegen elkaar kunnen spelen.

Onderaan in het scherm zie je een knopje met de letters “Aa”. Hier zie je alle woorden die je al hebt geoefend en de woorden die je nog moet oefenen. Het leuke aan deze lijst is dat je de woorden of de plaatjes aan kan raken om de woorden te horen.

abc-galaxy-1

In de “settings” vind je een knop om het spel te resetten. Als een ander kind met de app wil gaan spelen kan je het kind dus weer helemaal opnieuw laten beginnen met het spel en moet het kind alle planeten dus zelf één voor één vrij spelen.

Mijn mening

Ik vind deze app erg leuk om te gebruiken voor kinderen die Engels willen leren. De app is speciaal bedoeld voor kinderen die Engels willen leren. Het is dan ook erg handig dat de app Nederlandse tekst bevat voor kinderen, ook al horen ze dezelfde tekst in het Engels. Het doet me een beetje denken aan de wijze waarop ik altijd Engels gaf in groep 7. Ik sprak dan tijdens de hele les in het Engels en vroeg dan steeds wie wilde vertalen wat ik zojuist had gezegd. Voor sommige kinderen sprak ik de hele les “Abcracadabra”, omdat ze nog maar weinig Engelse woordjes kenden, maar op deze wijze bleef ik toch alle kinderen uitdagen om zoveel mogelijk op te letten, mee te doen en nieuwe woorden te leren.

Deze app is ook erg uitdagend, omdat er een tijdsfactor bij komt kijken. Je moet binnen een gegeven tijd de juiste woorden weten te bereiken met de spelletjes. Het helpt je wel bij het willen kennen van de woordjes.
De spelletjes zijn heel leuk en zeker aantrekkelijk voor kinderen t/m 12 jaar (en ouder!). Je kan deze app daarom dus inzetten bij kinderen van verschillende leeftijden.

Ik vind het heel goed dat de app je steeds weer een sterrenstelsel en planeet aanbiedt. Wanneer je dus net met de app begint heb je nog niet veel keuze en leidt de app je dus langs de planeten/sterrenstelsels. Zo moet je dus eerst beginnen met ABC en dan ook nog eerst met de letters. Wanneer je de uitspraak van ABC kent, ga je eerst 3 woorden met de letter A oefenen, daarna 3 woorden met de letter B, daarna 3 woorden met de letter C en dan als laatste de woorden met de letters ABC door elkaar. Wel hebben de woorden met dezelfde letter ook dezelfde kleur. Zo zijn de woorden met de letter “B” allemaal blauw gekleurd, de woorden met de letter “C” zijn geel, enz.

Per planeet speel je het spelletje 3x en worden de woorden dus 3x herhaald. Dit is heel goed, omdat je als kind herhaling nodig hebt om een woord ook daadwerkelijk te leren en te onthouden. Ook krijg je in het begin een hint te zien. Dit is heel goed voor kinderen die nog maar weinig Engelse woorden kennen. Voor kinderen die al veel Engelse woorden kennen is dit geen probleem. Die gaan dan zo snel voor de woordjes dat ze de hintjes vaak niet eens doorhebben.

De app biedt zowel hoofdletters als de kleine letters. De woorden worden steeds uitgesproken en je ziet steeds hoe je het schrijft. Dit is heel goed voor kinderen om zowel de uitspraak als de spelling van de woorden te leren.

De spelletjes verschillen per sterrenstelsel. Er is zelfs verschil tussen de planeten van een sterrenstelsel. Dit zorgt ervoor dat de app nooit saai wordt. Het blijft leuk om van planeet naar planeet te gaan.
Per planeet krijg je 3 verschillende sets aan woorden. Wanneer je een planeet voltooid hebt, kan je het planeet nogmaals spelen om weer nieuwe woorden te leren. In het gehele universum krijg je steeds te zien hoever je al bent met een sterrenstelsel. Als je 65% ziet, dan ben je dus nog niet klaar.

Ik vind de lijst met woorden ook enorm handig. Zo kan je als kind zien wat je al geleerd hebt en wat je nog moet oefenen. Ook kan je hiermee oefenen met je uitspraak. Raak de woorden aan om te horen hoe ze klinken en spreek ze maar na. Je kan een woord blijven aanraken en oefenen totdat je vind dat je het goed uitspreekt en dan ga je door met een ander woordje.
Ook kan je hier de spelling van de woorden zien.

De app biedt ook nog eens multiplayer sterrenstelsels! Speel tegen elkaar en laat zien wat je al kunt. Dit moedigt een kind nog meer aan om de woorden zo goed mogelijk te kennen. Hoe minder lang je doet over het nadenken hoe groter jouw kans om te winnen. Wel zitten er spelletjes tussen, waarbij het soms moeilijker is voor een speler om de juiste woorden te raken. Als de woorden dichter bij speler 1 staan dan bij speler 2, heeft speler 1 meer kans om de woorden te raken dan speler 2.

Wel ben ik een beetje kritisch over sommige woorden. Zo vind het woord “ibex” niet zo’n geweldige keus. Dit zou ik dus nooit aan kinderen leren. Ik had daarvoor in de plaats liever een ander woord gehad. Maar dit is wel een uitzondering hoor. Bijna alle woorden zijn wel handig om te leren.

One Response to ABC Galaxy – Engels leren

Leave a reply