You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Elfje Floriene en de wiebeltand

Elfje Floriene en de wiebeltand

Doelgroep: Vanaf 4 jaar

Titel: Elfje Floriene en de wiebeltand
Schrijver + Illustrator: Li Lefébure & Margot Senden
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij

Wat leert je kind:

  • Niet bang zijn voor het wisselen van de tandjes
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Stimuleren van de fantasie
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Elfje Floriene is blij. Heel erg blij, want vandaag gaat ze bij Draakje Donatius logeren. Haar vriend Vosje Vigilius zal er ook zijn. Wat heeft ze toch zin in fluiten! Ze doet het toch maar niet, want haar tand zit los.
Wanneer ze bij haar vriendjes aankomt begint de dag gelijk goed! Of toch niet? Ze hebben haar lievelingskoekjes gebakken. Maar Elfje Floriene durft ze niet te eten. Straks valt haar tand er nog uit en doet het vast heel veel pijn! Ook bij het spelen, gaat het steeds mis. Ze durft niks meer te doen, omdat ze erg bang is dat haar tand eruit valt en ze veel pijn zal voelen.
Maar dan…….

Elfje-Floriene-en-de-wiebeltand-3

Mijn mening

Mijn oudste zoontje is 7 jaar. Hij is nu bezig met het wisselen van zijn tandjes. Op het moment zijn de twee voortanden (boven) eruit. Dat ziet er toch geweldig uit! Het is geen gezicht, maar tegelijk ziet het er ook weer enorm schattig uit. Door naar hem te kijken word ik er steeds aan herinnerd dat hij groter wordt.
Hij was lange tijd een beetje bang voor het moment waarop hij zou beginnen met wisselen. Al zijn vriendjes waren al begonnen met wisselen terwijl zijn tanden nog zeer stevig in zijn mond zaten. Hij was vooral bang om ermee geplaagd te worden. Kinderen kunnen zich nu eenmaal druk maken om wat er gaat komen en hoe dat zal gebeuren.
Ik vind dit boek dan ook heel fijn om voor te lezen om kinderen voor te bereiden op het wisselen. In het verhaal is het elfje vooral bang voor de pijn. Haar hele dag staat in het teken van bang zijn. Samen met het elfje ontdekken kinderen dat je je enorme zorgen kan maken om niets. Het boekje helpt kinderen om de angsten rondom het wisselen van de tandjes weg te nemen.
Dankzij het boek en de gesprekken die we daarna hadden loopt mijn zoontje nu blij rond en zegt hij heel trots dat hij met een rietje kan drinken zonder zijn kaken te bewegen.

Ook het uittrekken van de tanden ging heel gemakkelijk. Hij had heel veel last van de losse tanden en er waren aardig wat dingen die hij niet meer wilde eten, omdat het vervelend voelde. Zo wilde hij ineens vooral bananen en bessen mee naar school en geen appels meer. Uiteindelijk bood mijn man aan om de tand er gewoon uit te trekken, zodat hij er ook geen last meer van zou hebben. Door dit boekje had hij geleerd dat hij niet bang hoefde te zijn voor de pijn.

Elfje-Floriene-en-de-wiebeltand-1

Dit is het derde prentenboek wat we hebben van Li Lefébure en Margot Senden en wat me bij alle boeken opvalt is het feit dat kinderen zich tijdens het voorlezen enorm meeleven met de personages. In Draakje Donatius en de vergeten verjaardag vonden ze het heel erg zielig dat al zijn vrienden helemaal waren vergeten dat hij jarig was. In het boek Draakje Donatius heeft het koud waren ze vooral met de plaatjes bezig. “Waarom kijkt het schaapje zo bang? Denkt hij dat Donatius hem gaat opeten? Vindt Floriene het niet leuk dat Donatius in het water springt?” Ze waren zo bezig met de gevoelens van de personages en hoe ze dachten dat ze zich voelden in het verhaal.
Deze drie boeken passen heel goed bij elkaar (wat ons betreft). Nu lezen we veel uit dit boek, omdat mijn zoontje bezig is met wisselen. In draakje Donatius en het vergeten verjaardag komt het herfstgevoel naar boven, dus pakken ze het boek veel in de herfst en dan straks als het winter is zullen ze Draakje Donatius heeft het koud weer vaak pakken. Zo blijven ze toch steeds bezig met de personages uit deze drie boeken.

Het boek is lekker groot en de prenten zijn prachtig. De figuren in het boek en de prenten zijn fantasierijk. Dat past dus helemaal bij de belevingswereld van kinderen.

Deze boeken bieden ook altijd leuke extra’s. Kinderen kunnen dus langer van het verhaal genieten door middel van andere activiteiten. In dit boek krijg je een recept voor kaneelkoekjes, de lievelingskoekjes van Floriene. Je krijgt ook uitgelegd hoe je een tandenbewaardoosje kan maken en achter in het boek krijg je allerlei adviezen van andere kinderen over Wat te doen bij een wiebeltand?

Wanneer je kind een tandje eruit heeft, kan je dit boek er leuk bij pakken en er samen uit lezen en dan samen bespreken wat jullie met de tand gaan doen. Gaat het onder een kussen voor de tandenfee? Wordt het op dak gegooid? Of hebben jullie een ander ritueel?

Leave a reply