You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De wolf – De Taalbende

De wolf – De Taalbende

Doelgroep: 5 – 7 jaar
Titel: De wolf
Schrijvers: Emy Geyskens en Juliëtte Rosenkamp
Illustraties: Shutterstock.com
Uitgeverij: Bakermat

Wat leert je kind:

  • Lezen op AVI M3 niveau
  • Over de wolf
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Leesvaardigheid oefenen.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Goed kijken naar de plaatjes.

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het boek bestaat uit 24 bladzijden. Een hoofdstuk neemt één bladzijde in beslag.
Het gaat om een informatief boek over de wolf. Ieder hoofdstuk begint met een titel in een gekleurde balk met daaronder 6 korte zinnen.
Onderaan zie je foto’s bij de tekst met losse kernwoordjes uit de tekst.

de-wolf-taalbende-2

Dit boek is onderdeel van een boekenreeks. De reeks bestaat uit verhalen voor kinderen met een rijke fantasie en informatieve boeken voor kinderen die meer willen weten over de wereld. Zo heb je dus een boek met een leuk verhaaltje over de wolf en daar hoort dan dit informatieve boek bij. De boeken zijn speciaal bedoeld voor kinderen die in het verleden moeite hebben gehad met lezen. Het is bedoeld voor ouders en leerkrachten om kinderen te helpen meer plezier te krijgen in lezen en beter te leren lezen.

De zinnen hebben geen hoofdletters. Zo leren kinderen lezen in groep 3. Pas in groep 4 komen de hoofdletters aan bod. De woorden zijn klankzuiver. Het zijn dezelfde woorden waarmee kinderen in groep 3 beginnen met lezen.

Tijdens het lezen kom je ook opdrachten tegen. Dan worden er vragen gesteld over de tekst. Leuk om zo het begrijpend lezen te oefenen.

de-wolf-taalbende-1

Mijn mening

De letters “t” en “a” zijn opvallend. Ze zijn anders dan de letters die kinderen tegenkomen in de leesboekjes en werkboekjes van “Veilig leren lezen” (leesmethode) op school. Maar deze letters komen kinderen op school wel weer tegen in andere werkjes zoals bijvoorbeeld bij schrijfopdrachten.

De zinnen zijn lekker kort. Precies goed voor kinderen die al bij AVI M3 niveau zijn. Voor kinderen die moeite hebben met lezen kan je één hoofdstuk per dag oefenen en dan wanneer het leestempo omhoog gaat kan je naar 2, 3 of 4 hoofdstukken per dag gaan.

Je kan het boekje ook al vast gebruiken bij kinderen met AVI-start niveau. Je leest dan zelf de tekst voor en het kind leest de losse woorden bij de foto’s. Zodra het lezen van de losse woordjes goed gaat kan je het kind de titel zelf laten lezen en lees jij daarna de zinnen voor. Zelf zou ik het boekje Wolf is lief van deze serie gebruiken voor kinderen die bijna aan AVI M3 toe zijn en daarna aan dit boekje beginnen.

Ik vind het heel leuk dat er ook AVI oefenboekjes zijn met informatieve teksten. Niet alle kinderen houden van verhalen. Sommige kinderen vnden het veel leuker om kennis te vergaren.
Daarnaast oefenen kinderen ook andere vaardigheden met informatieve boekjes. Ze ontdekken samenhang tussen de begrippen.

Leave a reply