Doelgroep: 8 – 12 jaar
Titel: Pas op: Gevaar!
Schrijver: David O’Doherty
Illustrator: Chris Judge
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Wat leert je kind:
- Leesplezier
- Taalontwikkeling
- Uitbreiding woordenschat
- Leesbegrip
- Kennis maken met nieuwe situaties
- Stimuleren van de fantasie
- Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.
Te koop bij Bol.com
Het verhaal
Het verhaal is erg geinig en vol gekkigheid. Sommige kinderen houden niet zo van het lezen van “gewone” verhalen. Deze kinderen kunnen dan juist heel erg blij worden van dit soort boeken.
DR. Noel Zone legt je in het boek uit hoe je een Gevaroloog kan worden. Eerst krijg je instructie over veiligheid tijdens het lezen van dit boek.
Daarna begint je training als LG (leerling-gevaroloog). Als je goed je best doet wordt je misschien zels een EG (een gevaroloog)!
Als je het hele boek uit hebt gelezen en je bent niet in brand gevlogen en je bent niet aangevallen door iets en je bent niet doodsbang geworden, dan kan je zelfs je Gevarologie examen doen op blz. 232. Als je alle tien vragen goed hebt, mag je je handtekening zetten op je eigen Gevarologie diploma!
Tussendoor krijg je ook allerlei handige tips over veiligheid, zoals bijvoorbeeld hoe je het beste je verjaardag kan vieren.
Lees ook over deel 2: Pas op: nog meer gevaar!
Mijn mening
Ik vind het boek erg geschikt voor mijn zoontje. Mijn zoontje houdt ervan om voorgelezen te worden, maar zelf lezen vindt hij niet zo leuk.
Hij is nu in de leeftijd dat hij ook zelf zal moeten lezen en het is mijn taak om uit te vinden welke boeken hij leuk vindt zodat ik die boeken aan kan bieden.
Dit boek was gelijk een enorme hit bij ons thuis. Hij houdt dus van boeken vol gekkigheid.
Het leukst aan het boek vond hij het feit dat hij een diploma kon verdienen. Hij was enorm gericht op het verdienen van het diploma, waardoor hij vaak al ‘s morgens vroeg begon met het lezen uit dit boek.
Ik vind dit boek echt leuk om te hebben in de kast. Het bevordert leesplezier. Als je het boek uit hebt denk je dan ook niet “wat was dat een mooi verhaal”. Je denkt: “Wat was dat leuk en grappig om te lezen!” Niet dat er wat mis is met een mooi verhaal hoor. Ik zelf houd veel meer van mooie verhalen, maar vooral wanneer je leesplezier bij een kind wilt bevorderen, dan past dit boek daar heel goed bij.
Er is een mooie verdeling tussen plaatjes en tekst. Tijdens het lezen zijn er veel plaatjes om naar te kijken.
Je komt veel woorden en zinnen tegen die met hoofdletters zijn gedrukt. Dit kan een kind uit een sleur trekken. Als alles hetzelfde is kan een kind op een soort routine lezen, maar door steeds op te kijken van verandering blijft een kind alert tijdens het lezen.
Er worden veel afkortingen gebruikt in het boek. Het gaat hier om zelfverzonnen afkortingen zoals SLAP, ENTE, EVG, IBB, AGBA, IWANGI, enz. Het zijn er te veel om op te noemen.
Dit vond ik tijdens het lezen wel een beetje te veel van het goeie. Ik moest steeds terugbladeren om te zoeken wat ze nou betekenden en vaak was ik best lang bezig met het zoeken. Op het laatst kon ik er al wel een aantal onthouden en bij de rest had ik geen zin meer om terug te bladeren. Ik heb mijn zoontje er niet over gehoord, maar eerlijk gezegd denk ik dat hij er gewoon overheen heeft gelezen en op de context af is gegaan. Ik ben dan weer zo’n Pietje Precies die alles wil weten!
Leave a Reply