You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Sterren en planeten – glow in the dark

Sterren en planeten – glow in the dark

Doelgroep: 8 – 12 jaar
Titel: Sterren en Planeten
Schrijver: Carole Stott
Uitgeverij: NBD Biblion

Wat leert je kind:

  • Over de sterren en planeten en het zonnestelsel
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

Het gaat om een informatief boek van karton. Het is ook een soort doorkijkboek. Als je de kaft bekijkt dan zie je gelijk een deel van de planeten waar je meer over gaat leren.
Om dit geheel mogelijk te maken zijn de pagina’s uitgesneden in de juiste vormen om het doorkijkeffect te krijgen. De tekst is daarom dus niet steeds van links naar rechts bedrukt, maar ook vaak om de uitgedrukte cirkels heen.

Met het boek leer je o.a. meer over het zonnestelsel, de melkweg en de sterrenstelsels. De verschillende planeten en hun manen komen ook aan bod.
Het boek behandelt eerst wat het heelal is om zo uit te komen bij de melkweg. Dit neemt in totaal twee pagina’s in beslag.
De volgende twee pagina’s behandelen onderdelen van ons sterrenstelsel zoals de Oortwolk, dwergplaneten, kometen en de Kuipergordel.
Zo komen we terecht bij de blauwe planeten en gaan we alle planeten af totdat we bij de zon uitkomen. Links bovenin staat steeds welk planeet we nu aan het verkennen zijn.
De verschillende onderwerpen worden duidelijk aangegeven in de staarten van de ruimteraketten (illustraties).
Het boek eindigt met het kijken naar de sterren en een aantal sterrenbeelden.

Sterren-en-planeten

Achterin het boek vind je een mooie poster van ons zonnestelsel. Alles wat je nu hebt geleerd komt hierop terug en je kan in één oogopslag een goed beeld krijgen van de planeten en hun ligging met betrekking tot de zon. Het is niet alleen maar een poster om naar kijken er staat ook informatie bij de verschillende planeten. Leuk om even te lezen als herhaling van wat je met het boek hebt geleerd. Ook de satellieten en het ruimtestation ISS komen hierop terug, waardoor je ze een plekje kan geven in ons sterrenstelsel. Onderaan is een strook waarop je de zon en de planeten ziet. Hier zie je de afstand van elk van de acht planeten tot de zon.

Je krijgt ook glow in the dark stickervellen met o.a. de planeten, satellieten, ruimteschepen, astronauten enz. Geef ze maar een mooi plekje in je kamer. Je kan de poster proberen na te maken om het kloppend te maken.

Mijn mening

Het boek is heel leuk en uitdagend voor kinderen. Kinderen zijn al snel geïnteresseerd in de ruimte en ons zonnestelsel. Het is een concept waarvan we allemaal wel het bestaan af weten, maar we hebben er toch niet zo’n goed beeld bij.
Dat vind ik dan ook heel fijn aan dit boek. Al wanneer je naar het boek kijkt vorm je al een beeld van de melkweg, omdat je een aantal planeten in verhouding tot elkaar ziet. Ook gaat het niet zomaar om een plaatje wat je ziet, maar je ziet dat dit gesneden is uit de pagina’s van het boek om het zo mooi te vormen. Daarnaast zie je met grote letters “glow in the dark” staan. Al met al willen kinderen dan heel graag met z’n allen in dit boek duiken!

Het boek is mooi vormgegeven. Je ziet veel plaatjes om je een beter beeld te geven van alles wat je leert. Je ziet hoe de planeten eruit zien, hoe ze tot verhouding met elkaar staan. Je ziet o.a. plaatjes van andere sterrenstelsels om je een glimp te geven van het onbekende.

De informatieve teksten zijn in duidelijke stukken opgedeeld en je weet waar je over gaat lezen, omdat dat staat aangegeven in de plaatjes bij de ruimteschepen. Deze plaatjes vormen een leuk geheel met de rest van de plaatjes bij de teksten.

Ik heb het boek voorgelezen aan mijn zoontje van 5 jaar en 7 jaar en het was lekker duidelijk en goed te begrijpen voor ze. Wel moet ik erbij zeggen dat hun woordenschat best ruim is en ze daardoor niet steeds tegen hele moeilijke woorden en begrippen aanliepen. Natuurlijk komen er onbekende namen en begrippen aan bod, zoals Kuipergordel, Oortwolk en namen van o.a. dwergplaneten, maar uit de context valt altijd wel goed te herleiden wat ermee bedoeld wordt. Tijdens het lezen zie je de plaatjes bij de tekst, maar omdat het een doorkijkboek is zie je ook de planeten die nog komen. Dat is wel bijzonder aan het boek. Het daagt kinderen steeds uit tot meer. Als je het boek uit hebt krijg je nog een korte tekst over de sterrenbeelden. Extra leuk voor kinderen die hongerig zijn naar nog meer informatie. Je kan ze als opdracht geven om op zoek te gaan naar de verschillende sterrenbeelden. Laat ze maar een soort spreekbeurt erover maken en vervolgens alles vertellen wat ze erover hebben geleerd.

Je kan best veel met dit boek. Laat kinderen kiezen wat ze het leukst vonden om te leren. Wat hebben ze ervan onthouden? Wat zouden ze nog meer erover willen leren en hoe zouden ze dat allemaal te weten kunnen komen?

De poster die bij het boek hoort is echt heel mooi en laat alles heel goed zien. Hoe ziet ons sterrenstelsel eruit? Waar bevinden de planeten zich? Ook zie je waar de satellieten en het ruimtestation ISS zich bevinden. Iedere keer wanneer je kind de poster ziet helpt het bij het begrijpen en onthouden van alle informatie. Ook is het leuk dat je meer kan lezen over de verschillende planeten op de poster. Je kan er dus meer mee dan alleen maar kijken.

De glow in the dark stickers zijn ook mooie extraatjes. Je kan er zelf ons sterrenstelsel mee nabouwen. Kijk maar goed naar de poster en geef alles een mooi plekje op je muur. Heerlijk om nog even naar te kijken voordat je in slaap valt.

Leave a reply