You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Magnus Chase en de goden van Asgard – Het verdoemde zwaard

Magnus Chase en de goden van Asgard – Het verdoemde zwaard

Doelgroep: Vanaf 10 jaar
Titel: Magnus Chase en de goden van Asgard – Het verdoemde zwaard
Schrijver: Rick Riordan
Uitgeverij: Unieboek | Het spectrum (Van Goor)

Wat leert je kind:

  • Kennis maken en interesse krijgen in de oude Noorse mythen en goden
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

Te koop bij Bol.com

Te koop in iTunes

get-it-on-ibooks

Het boek

Het gaat om deel 1 van een nieuwe serie van Rick Riordan, de schrijver van de Percy Jackson boeken.

Het verhaal gaat over Magnus Chase. Hij leeft nu al twee jaar dakloos op straat. Sinds de dood van zijn moeder is hij alles kwijt. Zijn moeder is onder vreemde omstandigheden gedood. Ze offerde zichzelf op om hem te redden, maar daar denkt hij liever niet meer over na. De pijn is te groot en hij snapt toch niet wat hij nu precies gezien heeft. Tot nu toe heeft hij zich nog aardig kunnen redden op straat. Hij werd daarbij goed geholpen door Blitz en Hearth. De één was overdag altijd in zijn buurt en de ander ‘s nachts. Gek eigenlijk! Daar heeft hij nou nooit echt goed bij stilgestaan.

Vandaag is een bijzondere dag. Hij is vandaag 16 jaar geworden. Na twee jaar op straat leven zijn z’n beide ooms en zijn nichtje ineens naar hem op zoek en vervolgens sterft hij ook nog eens een pijnlijke dood. De dag begon nog heel gewoon. En dat allemaal in hoofdstuk 1 van het verhaal!

De omstandigheden van zijn dood zijn Walhalla waardig, volgens de Walkure die hem heeft uitgekozen. Zo mag Magnus in het Walhalla verder doorbrengen, ten minste als ze het daar eens zijn met het besluit van de Walkure. Ze kunnen nog wel meer moedige en stoere krijgers gebruiken in het Walhalla. Wanneer Ragnarok uitbreekt zullen ze het moeten opnemen tegen de legers van de reuzen. Het is alleen heel jammer voor Magnus dat hij geen echte krijger is.
Tijdens de ceremonie voor nieuwkomers zal er besloten worden of ze allemaal, en Magnus dus ook, heldhaftig zijn gestorven en in Walhalla mogen blijven. De Thanen zullen stemmen of ze de nieuwkomers waardig vinden.
Wanneer Magnus aan de beurt is kan hij wel door de grond zakken van afgang. De beelden van zijn gevecht zijn dusdanig bewerkt dat hij duidelijk overkomt als de grootste klungel aller tijden! In plaats van een presentatie van zijn dood lijkt het meer op een blooper filmpje! Tot overmaat van ramp komen zelfs de Nornen een voorspelling over hem doen. Wanneer zij verklaren dat hij verkeerd gekozen is, is het einde toch echt nabij! Voorlopig mag hij in Walhalla blijven als einherjar. Verkeerd gekozen of niet, dat kan niet ongedaan worden gemaakt, Maar zijn lot is verontrustend, zijn aanwezigheid voorspelt de komst van Ragnarok. Hier zullen de heren van Walhalla zich nader over moeten beraden. Was Odin maar hier, maar die schijnt al twee jaar verdwenen te zijn!

Zo begint het avontuur van Magnus Chase.

Mijn mening

Sinds de Percy Jackson boeken ben ik toch wel fan van deze schrijver. Dit boek lijkt dan ook wat weg te hebben van De Percy Jacksonboeken (dat vind ik dan ook heel leuk), maar heeft toch wel zijn eigen insteek. Ook hier is Magnus Chase de zoon van een god.
Dit boek draait om de goden van de Vikingen, zoals Odin, Thor, Loki, Freya, enz. Ook hier speelt de Mist een rol. Door de Mist kunnen gewone stervelingen geen goden, reuzen, elven, dwergen, godenwapens, enz. zien.
Het Walhalla is wel een zeer bijzondere plek. Het is niet uitsluitend voor halfgoden. Ook gewone stervelingen wiens dood aan de eisen voldoen kunnen door walkures gekozen worden om naar het Walhalla te gaan en zich klaar te maken voor Ragnarok.

Ik vind het boek erg leuk om meer te leren over de mythen van de Vikingen. Misschien kan ik beter zeggen oud Scandinaviërs, want “Vikingen” betekent kapers en ze waren niet allemaal kapers. Tijdens het lezen kwam ik tot de conclusie dat mijn kennis van de oud Scandinavische mythologie wel heel beperkt is. Ik kwam niet veel verder dan een aantal goden, de namen van de dagen, Walkhalla en de Walkuren, enz. Toen ik over Ragnarok las, kwam de naam me wel bekend voor (uit spelletjes), maar had ik geen idee wat het verder inhield. Om dan ook nog eens te ontdekken dat de Marvel films ons verkeerd aanleren dat Loki en Thor broers zijn! Dat vind ik dan ook heel bijzonder aan het boek. Het maakt je nieuwsgierig en maakt dat je meer wilt leren over de geschiedenis. Dat vind ik wel heel knap van de schrijver!

Het boek is vol humor. De hoofdpersoon beschikt over een behoorlijke dosis zelfspot. Dat moet denk ik ook wel als je het op moet nemen tegen Loki!
Dit boek hoort bij Young adult 12+ maar ik vind dit deel nog aardig onschuldig. Achterin het boek sterven wel 3 personages, maar dat wordt niet zo zwaar beschreven.
Ik hoop maar dat deel 2 snel uitkomt!

Leave a reply