Doelgroep: Vanaf 2 jaar
Titel: Karel en zijn duim
Schrijver: Liesbet Slegers
Illustrator: Liesbet Slegers
Uitgeverij: Clavis Uitgeverij
Wat leert je kind:
- Bewust worden van duimzuigen als slechte gewoonte.
- Een hulpmiddel waarmee het kan oefenen om te stoppen met duimen.
- Leesplezier.
- Taalontwikkeling.
- Uitbreiding woordenschat.
- Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.
Het boek
Het boek begint met een versje over Duim.
Het verhaal gaat over Karel. Hij vertelt dat hij zijn duim heel fijn vindt. Wanneer zijn duim in zijn mond zit voelt het als een heerlijke knuffel.
Kaatje en Bas zijn op bezoek. Bas duimt ook, maar hij is nog maar een baby.
Wanneer mama banaantjes uitdeelt heeft Bas een probleem. Net als Kaatje wil hij ook wel een banaan, maar hij kan niet kiezen uit een banaan of zijn duim.
Kaatje vertelt leuke verhalen. Bas kan ook wel mooie verhalen vertellen, maar hij zegt niets, want zijn duim zit in zijn mond. Als ze later doktertje spelen kan Kaatje zijn duim wel genezen. Kaatje is een slimme dokter, want met een pleister op zijn duim wil Karel niet duimen. Nu kan hij wel meespelen!
Het boek eindigt met een handige tekst voor ouders van kinderen die nog duimzuigen.
De volgende onderwerpen komen o.a. aan de orde:
- Schadelijke gevolgen aan het gebit en mondspieren door duimzuigen.
- Duimen en ademen.
- Hoe kan je je kind motiveren om het duimen af te leren?
- Hoe kan je het duimzuigen samen aanpakken?
llustraties: © 2016 Clavis Uitgeverij, uit Karel en zijn duimpje van Liesbet Slegers.
Mijn mening
Mijn jongste zoontje is ook een duimzuiger. Hij is nu zes jaar en we proberen hem te motiveren om te stoppen met duimen.
Als baby heeft hij nooit een speen gewild. Heel jammer want die hadden we makkelijker uit zijn mond kunnen houden toen hij ouder werd. Zijn duim kunnen we hem niet afnemen.
Dit boek heeft best veel geholpen de afgelopen maanden. Als sinds ik het boek de eerste keer heb voorgelezen merkte ik dat hij bewust werd van zijn duimzuigen en zag ik dat hij echt ermee wilde stoppen voor zichzelf. Tot nu toe probeerde hij het duimen alleen maar af te leren omdat mijn man en ik dat graag wilden. Meteen na het voorlezen vroeg hij zelf om een pleister. Ook de dagen erna zag ik dat hij zelf snel zijn duim uit zijn mond trok wanneer hij doorhad dat hij aan het duimen was. Normaal gesproken haalt hij alleen zijn duim uit zijn mond wanneer wij er wat van zeggen.
Na een poos valt dit weer weg en valt hij weer terug in zijn eigen gewoonte. Dan lees ik het boek opnieuw voor en zie ik weer hoe zijn gedrag veranderd.
Wel merk ik dat hij nu al maanden alleen hier thuis duimt. Alleen wanneer hij lekker op de bank zit of op de bank ligt gaat zijn duim in zijn mond. Dat is al winst!
Er zijn nog meer leuke Karel boeken. Lees ook mijn recensies van de andere boeken:
Leave a Reply