You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Jippie! een humeurig sprookje

Jippie! een humeurig sprookje

Doelgroep: 7 – 9 jaar
Titel: Jippie!
Schrijver: Sanne Rooseboom
Illustrator: Annet Schaap
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000348367
ISBN e-book: 9789000348374

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Ook te koop in iTunes

verkrijgbaar-in-iBooks

Het Boek

Een boek met een kleurrijke harde kaft. Wanneer je het boek open doet zie je de kaart met de twee koninkrijken waar het verhaal om gaat.
Tijdens het lezen kom je leuke plaatjes tegen van Annet Schaap dezelfde tekenaar als van de boeken van Superjuffie!
Het boek heeft 112 bladzijden.

Jippie!-een-humeurig-sprookje-1

Het verhaal gaat over Super. Ze woont in Jippie en dat vindt ze niet altijd even leuk. De mensen in Jippie zijn enorm blij en vrolijk. Ze klagen nooit, ze zijn nooit boos of chagrijnig, ze huilen nooit en kennen geen verdriet.
Jippie daarentegen heeft vaak last van een ochtendhumeur en kan behoorlijk balen van de mensen om haar heen. Ze voelt zich zo… anders…
Wanneer graaf JORIS! haar ten huwelijk vraagt heeft ze maar één keuze. Ze krijgt van haar ouders de tijd om een andere huwelijkskandidaat te vinden. Vindt ze die niet, dan moet ze met JORIS! trouwen.
JORIS! is wel lief en aardig, maar hij is alleen maar leuk, lief en aardig. Super zal nooit echt gelukkig kunnen worden met hem. Ze heeft iemand nodig die weleens baalt wanneer het buiten regent, die samen met haar weleens boos en verdrietig kan zijn. Het leven is niet alleen maar leuk, lief en aardig en ze weigert de rest van haar leven te doen alsof het wel zo is. Ze gaat naar het koninkrijk Grom op zoek naar een jongen die een beetje op haar lijkt. Ze vindt de reis wel enorm spannend, want de mensen in Grom zijn afschuwelijk. Ze bijten zomaar in neus uit boosheid!
Als dat maar goed gaat!

Mijn mening

Het verhaal is heel leuk, luchtig en lekker vrolijk. Ik vind het verhaal ook zeer origineel. Het is een sprookje zoals nog niet eerder verzonnen. Twee koninkrijken waarbij het ene land alleen maar vrolijke en blije inwoners kent. Daarnaast een koninkrijk met alleen maar treurige en zeurderige mensen die maar niet kunnen genieten van het leven. Het is erg leuk om het verschil te lezen.
Tijdens het lezen is het ook leuk om jezelf in één van die landen te plaatsen. Waar pas jij het beste bij en hoe zit dat dan met de rest van je familieleden? Het is leuk om er zo samen over te praten. Juist omdat het verhaal zo lekker overdreven is, praat het veel makkelijker en blijft het onderwerp lekker luchtig en wordt het vooral niet te zwaar.

Ik heb het boek iedere avond voorgelezen en ik vond het dan ook zeer geschikt als voorleesboek. Mijn jongens vonden het verhaal heel erg leuk en keken iedere avond uit naar weer een paar hoofdstukken. Op de laatste avond heb ik zelfs 45 minuten voorgelezen. Normaal lees ik meestal 15 tot 20 minuten voor, maar ze wilden echt niet eerder stoppen met het verhaal, voordat ze het einde hadden gehoord.
Petje af voor de schrijver!

Ik vond het ook erg grappig dat er zoveel nadruk was gelegd op de naam JORIS! Ik las zijn naam heel hard voor en mijn jongens vonden het maar raar. Ik vertelde ze dat het zo moest. De schrijver heeft het zo bedoeld. Dat geloofden ze niet. Dus liet ik ze dit filmpje zien.

Ik hield het alleen niet vol om zijn naam de hele tijd te blijven roepen. Dat zou te veel ten koste gaan van mijn stem en mijn jongens vonden het op een gegeven moment vervelend worden.

Het leuke van dit boek vind ik dat het te lezen is door kinderen van verschillende leeftijden. Zo nu en dan kom je kinderen van 8 jaar tegen die al op een hoog AVI niveau lezen. Voor deze kinderen kan het soms lastig zijn om leuke boeken te vinden. Het is belangrijk dat de boeken niet te spannend zijn, niet te veel over verliefdheid gaan en andere situaties waar ze zich totaal niet mee bezig houden.
Dat is dan ook erg leuk aan dit boek. Super zoekt een jongen om mee te trouwen, maar dat heeft hier verder niets met verliefdheid te maken. In Jippie en Grom is het heel normaal om vanaf je 11e jaar een trouwpartner te kiezen waar je vervolgens jaren later pas mee trouwt. Het verhaal gaat dus alleen maar over leuke en grappige situaties.
Hier zie je een inkijkexemplaar van het boek.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply