You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De GVR – Roald Dahl

De GVR – Roald Dahl

Doelgroep: 9 – 12 jaar
Titel: De GVR
Schrijver: Roald Dahl
Illustrator: Quentin Blake
Uitgeverij: Fontein
ISBN: 9789026139376
ISBN filmeditie: 9789026140891
ISBN e-book: 9789026141522

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

We zijn in de vakantie naar de film over dit boek geweest. Ik had vooraf het boek nog aan mijn zoontjes willen voorlezen, maar daar was ik niet aan toe gekomen. Ook was het wel heel erg lang geleden dat ik dit boek voor het laatst had gelezen.
Ik vond de film wel vermakelijk, maar het kwam wel heel langzaam op gang. Mijn man en ik vonden de film behoorlijk saai, vooral wanneer je het vergelijkt met “Finding Dory”. Maar mijn kinderen vonden de film wel heel leuk ook al wisten ze nog niets over het verhaal. Daar gaat het om, want de film was ook voor hen bedoeld.

Ik heb het boek de afgelopen week weer gelezen. En dat maakte het verhaal van de film veel duidelijker. Ik kan je dus wel aanraden om eerst het boek te lezen en dan pas naar de film te gaan.
Hieronder zie je een trailer van de film.

Het boek

Ik heb zelf een oude versie van het verhaal. Ik kan je niet veel vertellen over de nieuwe uitgaven.
Over het verhaal:
Sofie woont in een weeshuis. Rond het spookuur zag ze een reus. Het stond stil bij ieder huis en keek naar binnen. Toen zag de reus haar. Voor ze het wist had hij haar te pakken en nam hij haar mee.
Al snel merkte Sofie dat hij niet van plan was haar op te eten. Toch was ze beslist niet veilig. Buiten zijn grot woonden een aantal flinke reuzen die vele malen groter waren dan de reus die haar heeft meegenomen. Haar reus was erg vriendelijk. Zo komt hij ook aan zijn naam: Grote Vriendelijke Reus.
Hij had haar niet uit gemeenheid ontvoerd, maar een beetje uit paniek. Hij was bang dat ze de hele wereld over het zien van een reus zou vertellen en hij dan in een soort dierentuin zou eindigen.

de-gvr-2
De andere reuzen zijn wel gemeen. Ook eten ze heel graag mensen. Iedere avond gaan ze erop uit. Ze gaan steeds naar een ander land en eten hun buiken rond!
Sofie vindt dat heel naar en akelig! Hoe kan ze de reuzen tegenhouden? Ze kan dit toch niet zomaar laten gebeuren?!

Mijn mening

Ik vind Roald Dahl een heerlijke schrijfstijl hebben. Ook dit boek vind ik heel erg leuk.
Ik vind het ook heel leuk dat er een film van is. Het verhaal van Roald Dahl kan na het lezen nog eens op een andere wijze beleefd worden.

De GVR, oftewel de reus van Sofie, praat heel bijzonder. Hij is nog nooit naar school geweest en heeft zichzelf leren lezen en schrijven.
Het is best leuk om steeds te lezen hoe hij alles uitspreekt en wat hij er dan mee bedoelt.
Ik vind het boek wel vele malen leuker dan de film. Hoewel het einde van zowel het boek als de film vergelijkbaar is vind ik het boek veel prettiger eindigen en geeft het me meer voldoening als einde van het verhaal.

Van Roald Dahl heb ik mijn jongens als eens voorgelezen uit De Griezels en James en de reuzenperzik. Beide verhalen vonden ze heel erg leuk en vooral ook spannend, maar na deze nieuwe film van de GVR merk ik dat mijn oudste zoontje (die nog steeds blijft zeggen dat hij niet van lezen houdt) ineens fan is van Roald Dahl.
Op school zie ik dat hij steeds uit een Roald Dahl boek leest. Ook heeft hij me al met plezier verteld over De tovervinger en Joris en de geheimzinnige toverdrank. Aangezien hij beide boeken van harte aanraadt zal ik ze maar weer eens gaan lezen.

Leave a reply