You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Tangram voor Osmo

Tangram voor Osmo

Wat leert je kind van deze app:

 • Maak kennis met geometrische vormen: Wat is een vierkant, driehoek, parallellogram? Hoe passen de figuren in elkaar? Enz.
 • Ontwikkelen van de fijne motoriek.
 • Probleemoplossend denken en oefenen met logisch nadenken.
 • Nieuwe figuren bedenken met de zeven stukjes.
 • Figuren herkennen in abstracte plaatjes.
 • Ruimtelijk inzicht ontwikkelen.
 • Concentratie oefenen.
 • Leren doorzetten.
 • Opdoen van succeservaring.

Doelgroep: Vanaf 4 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Download de app gratis met bovenstaande link.

Wat is tangram?

Tangram is een oude Chinese legpuzzel die bestaat uit zeven verschillende vormen. Met deze vormen kan je een vierkant maken en nog veel meer leuke figuren.

De app

Je gebruikt deze app met behulp van een spelsysteem. Je gebruikt een apparaat (basis) waarin je jouw iPad doet en een spiegel die je op jouw ipad plaatst.
Ik laat het in het filmpje hierboven zien.

Eerst maak je een account aan. Dit is handig om te doen zodat je straks meerdere spelers aan kan maken en iedereen zijn eigen vooruitgang kan bewaren.
Nadat je voor jezelf een speler hebt aangemaakt begin je met het spel en de verschillende Tangram oefeningen. Je begint door de moeilijkheidsgraad te kiezen.
Dan begin je met de eerste opdracht.

osmo-tangram-9

Het spelen op makkelijk is heel fijn. Je ziet de gekleurde tangramstukken op je scherm als hulpmiddel bij het maken van de figuren. Tijdens het neerleggen van de echte stukken (op de tafel voor je iPad) worden de juist geplaatste stukken aangegeven doordat het op je scherm wordt ingekleurd. Je krijgt directe terugkoppeling door middel van kleur en geluid. Zo kan je zien en horen dat het wel of niet goed gaat en welke stukken je al goed hebt. Je krijgt ook steeds hints te zien om je op weg te helpen. Goed voor jonge kinderen die net met Tangram beginnen.

osmo-tangram-8

In het begin is je kaart nog leeg en heel overzichtelijk. Je ziet welk niveau je al hebt geoefend en wat je al hebt gedaan. Met het tangramfiguur zie je wat je al hebt gedaan en je kan het nogmaals kiezen en het nog een keer oefenen. Op je kaart zie je de drie niveaus dicht bij elkaar en dit daagt je toch een beetje uit om ook de andere niveaus te proberen.

osmo-tangram-7

Bij medium Zie je geen kleuren meer. Je ziet nog wel het figuur wat je moet maken en met lichtgrijs en donkergrijs kan je nog wel de verschillende vormen herkennen van de tangramstukken. Het biedt dus al meer uitdaging dan niveau makkelijk, maar je hebt nog wel houvast aan het feit dat je nog wel de verschillende vormen kan herkennen. Zodra je de stukken goed plaatst worden de kleuren van de juiste stukken zichtbaar.

osmo-tangram-6

Bij moeilijk zie je het figuur helemaal in het zwart. Je zal nu zelf de verschillende tangramstukken in het geheel moeten uitzoeken. Wel worden de kleuren nog steeds op je scherm ingekleurd bij het plaatsen van de juiste stukken.

osmo-tangram-5

Heb je een opdracht goed gedaan? Dan krijg je goudstukken. Hiermee kan je hints kopen als je een opdracht te moeilijk vindt.
Je gaat steeds weer terug naar de kaart en dan kan je weer kiezen uit de verschillende gekleurde rondjes met makkelijkmedium, en moeilijk. Je ziet dat je later ook kan kiezen voor moeilijker, maar dat moet je eerst vrijspelen. Hoe veel je ook te zien krijgt op de kaart deze gekleurde rondjes laten aan je zien welke oefening je nu kan kiezen om verder te komen. Dit maakt het geheel toch heel overzichtelijk.
Je krijgt steeds meer keuze op je kaart, maar omdat het zo stapsgewijs is gegaan snap je het goed en weet je steeds precies wat er van je wordt verwacht.

Zo zie je al snel een toren op je kaart en vraag je je af wat dat zou zijn en wat je daar moet doen. Je kan het alleen nog niet selecteren. Als je het aanraakt gebeurt er niets, maar de app laat je zien welke stappen je moet volgen om bij de toren te komen. Je ziet dat je eerst twee oefeningen moet doen om de toren te bereiken. Heel spannend!

osmo-tangram-3

De toren biedt twee opdrachten. Het omgevingsgeluid in de toren klinkt ook heel spannend. De twee opdrachten in de toren blijken mensen te zijn die je zojuist hebt gered. Dat is wel heel erg leuk. Ze rennen op de kaart en nemen een plekje in. Alsof ze de boel vanuit daar gaan verdedigen of alsof ze daar op de kaart gaan wonen. Als je ze aanraakt klinken ze erg blij en ze zijn je heel dankbaar. Ze zeggen ook dat jij hun held bent. Hoe leuk is dat?!

osmo-tangram-2

Je krijgt weer meer keuze op je kaart en nu zie je zelfs een schatkist! Raak de schatkist aan en krijg heel veel gouden munten. Je hebt nu al twee prestaties behaald:

 • Redden: Redt iemand uit een kasteel.
 • Wat je vindt mag je houden: Open een schatkist.

Bij prestaties zie je welke doelen je nog meer kan behalen. Voor kinderen voelt dit aan als quests of missies. De app past dus goed bij de belevingswereld van kinderen.

osmo-tangram-1

Je hebt zo een heel gebied op je kaart geplaatst door de opdrachten te doen. Je bent er helemaal vrij in of je met dit gebied verder gaat of dat je ook het gebied van de andere niveaus wil gaan verkennen.

Mijn mening

Het is veel leuker voor kinderen om met deze Osmo producten te werken. Je krijgt steeds directe terugkoppeling van de app. Dit maakt het spelen met Tangram veel prettiger. Je hebt minder kans om vast te steken bij een moeilijke opdracht en dat is wel handig voor kinderen. Ook is het veel leuker voor kinderen om hiermee aan de slag te gaan in plaats van alleen maar werken met de Tangramstukken en een boekje.
Het geheel met de hulp van de app is echt heel leuk en past precies bij wat kinderen leuk en spannend vinden. Het verkennen op de kaart, het aanvallen van kastelen en het bevrijden van mensen uit de kastelen, etc. Kinderen zijn ook echt bezig met verkennen want je ziet eerst niks op je kaart. In games is dat ook altijd het geval. Dit wordt fog of war genoemd.

Ik vind het wel jammer dat de app niet altijd de juiste stukken herkent. Soms moet je een stuk wel heel precies plaatsen voordat de app het goedkeurt. Ook herkent de app soms goedgeplaatste stukken terwijl je ze nog helemaal niet hebt geplaatst.

Spelen met deze app is uitdagend en spannend omdat je steeds meer keuze krijgt op je kaart. Ook komt er steeds wat bij. Zo zie je ineens een toren en dat maakt het wel heel spannend en trekt het de aandacht van een kind. Kinderen willen weten wat daar te beleven valt en met nog meer enthousiasme gaan ze op die opdracht af. Wat ik hierbij heel leuk vind is dat de toren wel zichtbaar is maar je kan het nog niet selecteren. Je moet er eerst naar toe op de kaart. De app laat de kinderen zien welke twee oefeningen ze eerst moeten doen voordat ze bij de toren zijn. Dat maakt dat een kind heel graag die twee oefeningen wil doen omdat het nieuwsgierig is naar de toren. Zo blijft de app het spelen met Tangram dus heel spannend en leuk maken. Zodra je de toren hebt bereikt zie je gelijk de volgende toren! Heel erg leuk!

De app laat je op zich helemaal vrij op welk niveau je wilt spelen. Bij alle niveaus kan je lekker doorspelen en speel je delen van de kaart vrij. Er is per niveau veel uitdagende elementen in het spel en dat maakt dan ook dat deze app door iedereen te gebruiken is en voor iedereen (jong en oud) ook heel erg leuk is.

Je hebt echt heel erg veel aan de ingekleurde stukken wanneer je bezig bent de opdrachten op te lossen. Ook op niveau moeilijk merk ik dat je beter vooruit komt en je de opdrachten wel kan halen doordat je de ingekleurde stukken ziet. Zolang alles zwart blijft (en dat is altijd het geval wanneer je normaal gesproken met tangram speelt en uit een boekje werkt) weet je toch niet zeker of je de stukken goed aan het neerleggen bent. Nu krijg je bevestiging. Je weet dat je op de juiste weg zit en daardoor kan je de rest van de stukken ook beter inschatten. Dit maakt dat kinderen toch net een niveau hoger aandurven.

Wil je het jezelf toch net zo moeilijk maken als wanneer je uit een boekje werkt? Dat kan! Speel eerst niveau moeilijker vrij en speel daarmee zonder visuele hulp. Je weet nu pas aan het einde, nadat je alles hebt neergelegd, of je het goed of fout hebt gedaan. Dit biedt lekker veel uitdaging! Wel is het belangrijk dat de app jouw oplossing echt goedkeurt wanneer je alles goed hebt neergelegd anders is het vervelend. Dan blijf je maar het werk verschuiven om het goedgekeurd te krijgen door de app. Meer licht op je werkplek lijkt ook te helpen.

De opdrachten die je hebt voltooid zijn goud gekleurd en vooral bij kinderen is dat een hele mooie motivatie omdat ze die beloning ook zeker waarderen. Het is niet alleen goud gekleurd, maar het blinkt ook. Dit geeft toch een gevoel van “special edition” of “foil” (ruilkaartspellen).

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply