You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Dr. Microbe

Dr. Microbe

Doelgroep:  2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

Wat is Dr. Microbe van White Goblin Games?

Dit is een spel waarbij je met pincetten voorwerpen moet pakken en plaatsen in een petrischaaltje.
Het spel gaat vooral om snelheid en snel denken (puzzelen).

In het midden plaats je de petrischaal met de 49 microben. Zorg ervoor dat iedereen er goed bij kan. De stapel met (ronde) kaarten plaats je ernaast.

Jullie zijn scheikundigen die indruk willen maken op Dr. Microbe door als eerste klaar te zijn met de onderzoeksopdrachten. Als je als eerste vijf opdrachten klaar hebt win je het spel.
De ronde kaarten zijn de onderzoekskaarten. Draai een kaart om en verzamel allemaal tegelijk zo snel mogelijk de juiste microben en bacterie.

Hierboven zie je de opdracht op de kaart. In het grote deel van het petrischaaltje plaats je een bacterie. In de drie kleinere delen plaats je de microben. Op de kaart zie je wat je in elk geval in je petrischaaltje moet plaatsen. Er mist nog één microbe. Die je moet je zelf puzzelen.
Regels:

  • Een bacterie moet een andere kleur en vorm hebben dan de microben in het schaaltje.
  • De bacterie moet in het grote vakje.
  • De drie microben moeten verschillende vormen hebben.
  • Twee microben moeten dezelfde kleur hebben, maar wel verschillende vormen.
  • Dus: in een petrischaal mogen nooit dezelfde vormen liggen!

Ben je klaar? Roep eureka en de anderen moeten direct stoppen met hun onderzoek!

Mijn mening

Ik vind het spelidee leuk. Het is leuk om te doen alsof je een scheikundige bent. Spelen met de pincetten is goed voor je motorische ontwikkeling, dus dat is een mooie pluspunt.
Er zijn weinig spelregels die je door moet nemen waardoor je snel kan beginnen met spelen. Een potje duurt niet zo lang. Op de doos staat 15 minuten als spelduur aangegeven. Dat klopt wel aardig.
Verder vind ik het puzzelaspect van het spel leuk. Vooral de eerste paar keren kan je wel behoorlijk aan het denken zijn voordat je jouw petrischaal vol krijgt.
Wel ondervind ik ook aardig wat minpunten bij het spelen.
Omdat het spel om snelheid gaat komt het snel rommelig over. Sommige spelers duwen je hand weg bij het pakken uit de grote petrischaal. Jouw microbe kan ook uit je pincet weggetrokken worden door een andere speler. De petrischaal schuift snel weg als je met z’n vieren tegelijk aan het pakken bent.
Waar leg je het kaartje neer? Als iedereen met de arm en hand ervoor zit kunnen sommigen het kaartje niet zien.
De grote petrischaal is te klein voor 4 personen (voor mijn gevoel). We hebben ook nog geprobeerd om de microben over twee schalen te verdelen en dan twee personen uit zo’n schaal te laten werken, maar dat speelde ook niet fijn. Misschien kwam dat omdat mijn tegenspeler mijn hand steeds wegduwde en zijn ellebogen zo hield dat ik weinig kon zien. Tja er staat niet in de spelregels dat het niet mag, dus zijn tactiek was op zich geldig…..
Ik denk dat het spel uitnodigend werkt om snel te klieren bij het pakken. Dit kan natuurlijk per persoon verschillen. Sommige mensen zijn nu eenmaal rustiger dan anderen en reageren ook anders in zo’n spelsituatie. Kinderen die niet tegen hun verlies kunnen hebben veel moeite met dit spel en worden snel boos en ja ook dit verschilt natuurlijk per persoon. Als een kind verliest doordat een ander de hand wegduwt of als het net iets later is met het roepen van eureka kan het irritatie opwekken. Sommige kinderen hebben hier nu eenmaal veel moeite mee.
Laat ik het zo zeggen: De minpunten zijn vooral van toepassing op de spelers in onze situatie. Niet iedereen zal tegen deze minpunten aanlopen, maar ik schrijf nu deze review en dit is mijn eerlijke mening.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply