You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

LaQ als educatief constructiespeelgoed

LaQ als educatief constructiespeelgoed

Een paar dagen geleden is mijn zoontje aan de slag gegaan met Lego en K’nex. Ik heb daar toen een stukje over geschreven waarin ik o.a. uitleg waarom het zo leuk en leerzaam is. Naar aanleiding van mijn artikel las ik een tweet van @speelleerdoen waarin me gevraagd werd of ik al kennis had gemaakt met LaQ. Ik kreeg zelfs een proefzakje om uit te proberen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen we gisteren thuis waren gekomen van de dierentuin was het zakje al gearriveerd. Mijn zoontje (4 jaar) en ik zijn toen gelijk aan de slag gegaan. Hoewel ik eerst de handleiding ging bestuderen begon mijn zoontje al gelijk met de stukjes. Hij had al snel door wat hij moest doen.

Je hebt steeds een klein bevestigingsstukje wat maakt dat je werk mooi 3D wordt. Daaraan maak je dan of een vierkante of een driehoekje vast. De stukje hebben verschillende kleuren, waardoor je al snel ogen, neus, mond, snavel, poten kan maken in je werk.

 

 

 

 

 

 

 

In het begin leek me dit nog een beetje te moeilijk voor mijn zoontje. Je moet de stukje zo in elkaar duwen tot je een “klik” hoort. Dan pas heb je het goed vastgemaakt. Soms vlogen de stukjes door de lucht omdat het klikken hem niet lukte. Soms liet een ander stukje weer los tijdens het vastklikken van een stukje. Net toen ik dacht dat hij hier iets te jong voor was, kwam ik tot de conclusie dat ik hem wel erg weinig had geholpen. Tijdens het bouwen met Lego en K’nex help ik hem veel vaker met het goed vastdrukken van de onderdelen. Nu deed ik dat niet. Ik zat er naast en ik keek ernaar. Hij had me helemaal niet nodig. Normaal gesproken begeleid ik hem bij het maken van een Lego auto, nu had hij ineens een zelfbedachte draak gemaakt. Toen zijn draak klaar was en ik druk bezig was daar een foto van te maken, ging hij alweer aan de slag met een ridder. Hoe bedacht hij dat?

Dit constructiespeelgoed leek wel meer tot zijn verbeelding te spreken dan Lego en K’nex. De vormen die je ermee kan maken zien er dan ook heel anders uit. Het leuke is dat de nadruk nu op het bezig zijn lag en niet op het resultaat. Hij wist niet van te voren wat hij ging maken. Hij begon gewoon met het vastmaken van de stukjes en toen hij zo een 3D vorm kreeg bedacht hij ineens dat het een draak zou worden en naar zijn idee hoorde daar dus ook een ridder bij. Wat zal het de volgende keer worden?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is LaQ?

LaQ (spreek uit als La Kjoe) is educatief constructiespeelgoed. Het wordt gemaakt in Japan en voldoet aan alle Europese Veiligheidseisen voor speelgoed. Spelen met LaQ is leuk en leerzaam. LaQ bestaat uit 7 soorten bouwstenen in tien kleuren. De bouwstenen bestaan uit 2 basisvormen en 5 verbindingsvormen die zo zijn gemaakt  dat je er zowel 1-, 2- en 3-dimensionale, ronde en geometrische vormen mee kunt maken. Daarnaast zijn er twee assen en twee soorten wielen om voertuigen en draaiende dingen mee te maken.

Waarom is spelen met LaQ zo leerzaam?


Het bouwen met LaQ is goed voor:

  • de fijne motoriek.
  • de concentratie.
  • de oog-hand coördinatie.
  • gevoel voor kleur en vorm.
  • fantasie en creativiteit.
  • het zelfvertrouwen (trots zijn op je werk).
  • gestructureerd denken.
  • wiskundig denken.
  • doorzettingsvermogen.

Mijn jongste zoontje van 2 jaar kan hier nog niet mee aan de slag. Wel vind hij het leuk om bij ons aan tafel te zitten en figuurtjes te leggen met de bouwstenen. Voor jongere kinderen vanaf 3 jaar is er PaX. PaX is een grotere versie van de LaQ-bouwstenen. PaX bestaat uit twee vormen bouwstenen (rechthoek en vijfhoek) in 4 verschillende kleuren. PaX kan gebruikt worden in combinatie met LaQ. Dat is handig zeg! Als je kind te oud wordt voor PaX hoef je ze dus niet weg te doen.

Foto’s zijn afkomstig van http://www.arata-trading.nl

 

 

 

Leave a reply