You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De Kinderen van Catan – bordspelreview

De Kinderen van Catan – bordspelreview

 

Bordspellen zijn zo leuk om samen thuis te spelen. Het is een veilige manier voor je kind om sociale vaardigheden en grenzen te leren kennen.
Je kind leert hoe het met winnen en verliezen om moet gaan.
Ook oefent je kind met het inschatten (strategie) van het spel.

Jullie kennen vast allemaal het beroemde spel Kolonisten van Catan. Vandaag vertel ik jullie over het bordspel de Kinderen van Catan.

Doelgroep

Vanaf 4 jaar

Duur van het spel 

15-20 minuten

Kinderen-van-Catan

Wat is de Kinderen van Catan?

De kinderen van Catan is een eenvoudig bordspel afgeleid van de Kolonisten van Catan.
In het boekje van de spelregels vertellen de kinderen dat ze vroeger ergens anders woonden en dat ze sinds kort op het eiland Catan wonen. Ze wonen er nu nog in hutten en tenten, maar dat gaat gauw veranderen! Voordat de winter aanbreekt hebben hun ouders echte huizen van hout en baksteen gebouwd. De kinderen helpen mee. Ze hebben allemaal een kleine handkar. In de handkarren sjouwen ze hout, baksteen en graan om zo hun ouders te helpen bouwen. Het is jammer dat de grote broer Pieter niet mee wil helpen. Hij verkleedt zich liever als struikrover en laat ze steeds schrikken, waardoor ze gillend wegrennen en zo hun spulletjes kwijtraken.

Het speelbord heeft een draaischijf.
Elk kind kiest een speelfiguur (keuze uit 4 kleuren) en plaatst het bij de kar. Om het draaischijfgedeelte worden alle grondstoffen (hout, baksteen en graan) geplaatst.
Om de beurt kiezen de kinderen een gebouw. Het raadhuis mag niet gekozen worden en wordt apart gelegd. Het maakt helemaal niet uit of je een school, slagerij of een woonhuis kiest. De soorten gebouwen hebben geen effect op het spel, anders dan dat ze er leuk uitzien.

Kinderen-van-Catan-1

Het spel:

Speler 1 gooit met de dobbelsteen, de dobbelsteen heeft maar 1,2 of 3 ogen, en loopt het aantal ogen door de draaischijf te draaien. Iedereen mag de grondstof waar zijn speelfiguur naast staat in de kar inladen.
Je mag geen grondstof dubbel hebben in je kar. Er zijn maar 3 plekken in je kar voor hout, graan en baksteen. Sta je naast hout en je hebt al hout in je kar, dan mag je niks inladen.
Sta je naast Pieter (de struikrover), dan raak je je eerste grondstof in je kar kwijt!
Als iedereen heeft ingeladen, dan mag speler 2 gooien en mag iedereen weer zijn kar inladen met de grondstof waar ze naast staan.

Kinderen-van-Catan-2

Is je kar vol? Dan mag je 1 gebouw bouwen door het op het speelbord te plaatsen. Je moet dan wel weer je kar leegmaken omdat je al je grondstoffen hebt gebruikt. Spaar nu weer een volle kar voor het bouwen van nog een gebouw.
Zijn al je gebouwen al gebouwd en dus op het speelbord geplaatst? Dan mag je de volgende keer wanneer je kar weer vol is het raadhuis bouwen.
Degene die het raadhuis het eerst heeft gebouwd wint!

Kinderen-van-Catan-4

Wat leert je kind van het spelen met Kinderen van Catan?

  • Tellen: Tellen van de ogen van de dobbelsteen. Tellen tijdens het lopen van het aantal gegooide ogen.
  • Om de beurt leren spelen. Om de beurt mag iemand met de dobbelsteen gooien.
  • Strategisch spelen. Als je de grondstoffen terug maar plaatsen, waar ga je ze dan terugplaatsen op het bord? Waar heb je meer kans om het weer te mogen inladen?
  • Leren omgaan met winnen en verliezen

Mijn mening

Het is een leuk spel. Een potje duurt niet zo lang (ongeveer 15-20 minuten). Zelfs mijn man, die niet zo snel zin heeft om een bordspel te spelen, kan het best opbrengen om even een potje met ons mee te spelen.

Het spel is simpel om te spelen. Mijn zoontje van 3 jaar kan ook al heel leuk meespelen. Vijf maanden geleden kon hij het nog niet opbrengen om zelf te spelen. Hij speelde dan of met mij samen of met mijn man. Nu kan hij wel zelf spelen. Hij houdt het zelfs 2 potjes achter elkaar vol om zelfstandig mee te spelen.
Zo nu en dan help ik hem door hem vragen te stellen:

  • Waar sta je?
  • Mag je iets inladen?
  • Is je kar vol? Wat mag je dan doen?

Er komt maar een klein beetje strategie bij kijken. Als je jouw kar weer leegmaakt is het slim om goed te kijken waar je ze terugplaatst, zodat je in de komende beurten meer kans hebt ze weer te mogen pakken.
Verder heb je gewoon geluk nodig. Daarom kunnen ook de jongste spelers winnen.

Het spel is zeer geschikt om mee te nemen naar de oma’s en opa’s. Terwijl we even op het eten wachten legt mijn zoontje het spel uit aan zijn oma en spelen ze een potje totdat het eten klaar is.

Tips:

  • Leuk om mee te nemen op vakantie. Het is gezellig om even samen te spelen tijdens rustige momenten.

 

 

Leave a reply