You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Held van het veld!

Held van het veld!

Doelgroep: Vanaf 6 jaar
Titel: Held van het veld!
Schrijver: G. Stilton
Illustrator: Merenguita Gingermouse, Valeria Turati en michela Battaglin
Uitgeverij: De Wakkere Muis, Amsterdam
ISBN: 9789085925170

Wat leert je kind:

  • Oefenen met lezen op AVI E3
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het boek

In de collectie Geronimo-boeken is nu ook een AVI-reeks opgenomen genaamd: Makkelijk Lezen boeken.
AVI is het systeem waarmee de leesontwikkeling van kinderen op school gevolgd worden. Twee keer per jaar worden kinderen op school getoetst om te bepalen wat hun AVI leesniveau is. Dit boek biedt leestekst aan voor kinderen die oefenen op AVI E3. Dit is het niveau waarnaar gestreefd wordt eind groep 3.

De boeken uit deze Makkelijk Lezen serie zijn bedoeld om kinderen te stimuleren om te lezen. Het zijn echte Stilton boeken, maar dan makkelijker gemaakt door:

  • grotere letters
  • korte zinnen
  • extra witregels
  • moeilijke woorden weg te laten

De tekst biedt, zoals je gewend bent, hoofdletters aan het begin van de zinnen. Is je kind net begonnen met lezen en leest het nog op AVI START? Dan is het beter om dit boek samen met je kind te lezen zodat je kan helpen met de hoofdletters.

Je komt in de tekst zo nu en en dan zinnen tegen die speels gedrukt zijn. Dit doorbreekt het leespatroon, waardoor kinderen scherp blijven tijdens het lezen. Het LEZEN wordt daardoor niet SAAI.

Het boek bestaat uit “hapbare” stukken. Een hoofdstuk bestaat uit twee tot vier bladzijden. Je kan dus heel mooi iedere dag samen één of twee hoofdstukken lezen.

Er zijn ook niet-klankzuivere woorden zoals bijvoorbeeld: genoeg, plakken, broodje, opa, enz. In groep 3 leren kinderen de letter e van pet aan. Je kind kan dus hulp nodig hebben bij deze woorden waarbij de letter e als een u wordt uitgesproken. Verder komt je kind ook sommige lettercombinaties tegen in woorden als schrijven, schoons, knoeien, enz. waarbij je kind misschien nog een beetje hulp nodig heeft. Wel zijn er meer klankzuivere woorden per zin, waardoor het lezen makkelijk genoeg gaat.

Sommige woorden zijn rood/groen gedrukt zoals je hieronder kan zien.

Dit is op zich best fijn want vaak gaat het wel om woordjes waar een kind wel wat hulp bij kan gebruiken en dat krijgen ze op deze wijze. Zo kunnen ze zien dat ze VER-SLAG moeten lezen. De kleurtjes laten al duidelijk de twee stukken van het woord zien. Dat is wel heel prettig.

Er komen ook enkele getallen aan bod in het boek. Het gaat om een lijst met lekkere dingen zoals je hieronder kan zien.

Ik denk wel dat kinderen hulp nodig zullen hebben bij het lezen van grote getallen zoals 280, 312 en 115. In groep 3 leren kinderen rekenen met getallen t/m 20. Zulke grote getallen komen dus nog niet aan bod en het lezen van zulke getallen kan dan best een uitdaging bieden. Dit komt maar één keer aan bod in het boek.

Achterin het boek staan leuke opdrachten. Het zijn leuke en leerzame opdrachten waarbij kinderen goed naar de plaatjes moeten kijken, goed moeten lezen en met taal en spelling bezig zijn.
Ook staan er handige weetjes waarbij termen zoals pass, vrije trap, muurtje, enz. worden uitgelegd.

Verder valt het op dat de letter a anders is dan meestal gebruikt wordt in boeken. Hier in Nederland kennen we de leesletter a en de schrijfletter a. In dit boek wordt de schrijfletter gebruikt.

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Het verhaal

De voetballer Jo Kuif is ontvoerd en dat vlak voor de belangrijkste wedstrijd! Geronimo Stilton lijkt sprekend op Jo Kuif als ze zijn vacht verven, hem een pruik op doen en zijn bril afnemen. Wie weet raakt de ontvoerder ervan in de war en kan Geronimo als lokaas dienen.
Kunnen ze samen Jo Kuif redden?

Mijn mening

Heel leuk boek. Kinderen vinden de boeken van Geronimo Stilton al snel heel leuk om te lezen en het is erg fijn dat nu ook beginnende lezers kunnen genieten van de avonturen van Geronimo Stilton.

Dit boek biedt 20 hoofdstukken. Als je samen met je kind één hoofdstuk per dag leest, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, kan je er samen zo’n drie weken uit lezen. Vergeleken met veel andere AVI oefenboekjes biedt dit boek dus best veel oefenmateriaal. Je kan er langer mee doen.

Geronimo Stiltons zijn altijd leuke boeken om te geven aan een kind bij een verjaardag. Dit lijkt me dus een geweldig cadeau voor een kind van 6 en 7 jaar.

Soms hebben kinderen veel moeite met lezen, waardoor het kan zijn dat een kind van 8 of 9 jaar nog steeds op AVI E3 niveau leest. Dit boek lijkt me dan ideaal voor zo’n kind. AVI E3 boeken bieden meestal simpele verhalen waarbij er meer nadruk ligt op het lezen van de juiste woorden dan op de tekst en leesplezier. Dit boek biedt veel leesplezier, waardoor het boek niet als saai wordt ervaren en het kind met meer plezier aan het lezen en dus aan het oefenen is.

Er is ook een serie kijk-, zoek- en leesboeken op AVI-niveaus Start en M3 in de wereld van Geronimo Stilton.

recensie-exmplaar-uitgever

Dit product heb ik, ten behoeve van het schrijven van deze review, toegestuurd gekregen. Mijn ervaring is echter zo eerlijk mogelijk beschreven.

Leave a reply