You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Mijn Escape room games.

Mijn Escape room games.

Ik speel samen met Juf Jannie de laatste tijd veel Escape Room games voor thuis. We spelen de Exit het spel serie, Escape room the game en Unlock. Er zijn nog meer merken maar deze spellen waren in onze lokale spellenwinkels te koop.

Escape room games zijn spellen waarbij je door logisch nadenken puzzels en raadsels moet oplossen. Bij een normale escape room kom je in een kamer terecht waar je uit moet zien te ontsnappen binnen een bepaalde tijd. Vaak is er een thema in de kamer. Bij de thuisversies die wij hebben gespeeld is er ook altijd een thema en een locatie waar het spel zich afspeelt. Je krijgt een introductie verhaal om je je in de omgeving in te leven. Er is vaak een kamer of omgeving op een tekening die de ruimte moet voorstellen waarin je bent opgesloten. Dit is wat ze eigenlijk allemaal gemeenschappelijk hebben.

De verschillende uitgevers hebben wel verschillende manieren van het aanbieden van de puzzels. Bij Exit is er een draaischijf waarmee je de codes moet vinden om verder te gaan. Bij Escape Room the game heb je een elektronische decoder en bij Unlock heb je kaarten waarmee je andere kaarten krijgt en heb je een app nodig.

Draaischijf van EXIT als decoder.

Exit het spel – 999 games

Tot nu toe vinden we de Exit spellen het leukst. Bij Exit heb je een decoder, kaarten en vaak extra puzzelstukken naast de kaarten die erbij zitten. Wat in het begin erg wennen was voor ons is dat je bij Exit de spullen die je in de doos krijgt moet scheuren, vouwen, beschrijven, etc. Je kan het spel maar 1 keer spelen. Dit is voor sommige mensen een groot nadeel. Een Exit spel kost rond de 15 euro. Voor die 15 euro krijg je met 1-4 mensen ongeveer een uur plezier. Wij vinden het de prijs meer dan waard, het is goedkoper dan een avond naar de film als je met meer dan 1 persoon gaat.

De spellen komen in verschillende niveaus. Aan het aantal stippen op de voorkant kan je zien hoe moeilijk ze zijn. Wij hebben niveau 2 en 3 gespeeld.

We vinden de puzzels van de Exit spellen het leukst. Er zitten vaak grappige problemen in die je op bijzondere manieren moet oplossen. Zo hadden we een keer een kaars (waxinelichtje) nodig om een puzzel op te lossen. Gelukkig kreeg je de kaars er wel bij. Als je meerdere Exit puzzels speelt merk je ook dat ze dezelfde soort trucjes toepassen, maar elke keer op een andere manier. Bij Exit moet je er rekening mee houden dat je bij sommige versies alles nodig hebt. Ik bedoel echt ALLES. De Exit spellen voelen eerlijk als je ze speelt. We hebben tot nu toe niet het gevoel gehad dat een oplossing nergens op sloeg. Je kon altijd wel uit de foto’s en hints afleiden wat je moet doen. Wat we erg grappig vonden is dat als je ze in de volgorde van uitkomen speelt, er een soort mini verborgen verhaallijn in zit met verwijzingen naar eerdere puzzels. De verwijzingen hebben niks met de puzzels te maken en het maakt dus niet uit als je ze niet gespeeld hebt. Je kan het als leuke easter eggs zien. Als je het spel hebt opgelost dan kan je in de handleiding je score opzoeken. Ons lukt het niet om het binnen de tijd te doen, maar wel om het zonder hintkaarten op te lossen. Wij vinden het leuker om de tijd te nemen en alle puzzels op te lossen dan om met hintkaarten alles binnen het uur te halen. Hoe meer hintkaarten je gebruikt hoe meer strafpunten je krijgt. Hoe langer je er over doet hoe meer punten er af gaan. De hintkaarten werken goed. Je krijgt alleen strafpunten als een hintkaart je iets nieuw vertelt. Je mag een hintkaart pakken wanneer je wil.

De Exit het spel spellen die we tot nu toe gespeeld hebben zijn:

 • Het mysterieuze museum – niveau 2
 • De verzonken schat – niveau 2
 • Evacuatie van de Noordpool – niveau 3
 • De Duistere Catacomben – niveau 3
 • De Onheilspellende Villa- niveau 3
 • Het geheime lab – niveau 3
 • Het vergeten eiland – niveau 3
 • De verlaten hut- niveau 3

Escape room the game – Identity games

Op plek 2 van favoriete serie staan de spellen van uitgever Identity Games. Bij Escape room the game krijg je een elektronische decoder erbij. Je moet in de decoder sleutels stoppen die je verder laten gaan in het verhaal. Op de sleutels staan allemaal tekens. Door puzzels op te lossen in het spel krijg je de tekens. Het is dan aan jou om de juiste sleutel en sleutelvolgorde te vinden.

Elke keer als je een verkeerde code invoert gaat er een minuut van je tijd af. Voor het gemak staat de tijd op de decoder. De tijd tikt langzaam naar beneden en als je dichter bij de 0 minuten komt wordt de muziek ook steeds intenser. De decoder is er niet alleen om sleutels in te stoppen. Er staan ook allemaal aanwijzingen voor puzzels op. Zo staat er de vertaling van morscode op en wat andere hulpjes die je nodig hebt om puzzels op te lossen. Het is wel prettig dat er bij de puzzels aangegeven staat wanneer je de decoder nodig hebt om iets op te lossen. Dit is aangegeven met “ER”. De hintkaarten bij deze spellen moet je in een grappige “decoderkaart” stoppen. Het is een hoesje met een rood venster. De kaart met de hint wordt dan leesbaar. De hintkaarten hebben een tijd op de kaart staan. Als de tijd die op de hint staat voorbij is mag je de kaart gebruiken. De decoder geeft ook elke keer een piep als er weer een kaart gebruikt mag worden. Om op schema te blijven kan je ervoor kiezen om steeds een hint te gebruiken als je niet uit een puzzel komt.

Escape room the game heeft ook een family edition. Deze is ook goed te spelen met kinderen. Ze raden aan 10+. Het thema van de familie editie is Jumanji. Het spel is op de film Jumanji met Dwayne “the Rock” Johnson en Kevin Hart gebaseerd.

De Escape room the game basisset kost 40 euro en er is nu ook een vervolg gemaakt. Er zitten wel meerdere spellen in een doos. Je koopt voor de 40 euro dus niet 1 spel. Maar je krijgt er 4. Wij hebben de basisset, het vervolg en de Jumanji set van Identity games gekregen. Naast deze sets zijn er ook uitbreidingen te koop die gebruik maken van de basisset en er zijn 2 speler versies te koop die of gebruik maken van de elektronische decoder of een app. Je mag zelf kiezen. Wij hebben deze uitbreidingen zelf gekocht en maakten gebruik van de decoder die we al hadden. We vinden de app nogal vervelend werken. Je moet de sleutels dan slepen op je telefoonscherm en het werkte erg slecht. De sleutels werkten niet echt mee. Maar met de decoder die we al hadden werkte het perfect.

De eerste versie van het spel hebben we een hele tijd geleden gekregen. Er waren toen nog niet echt uitbreidingen beschikbaar. We hebben toen het spel weggeven aan mijn neef omdat het toch maar één keer te spelen was. Toen kwam Jumanji uit en waren er ook meer uitbreidingen te koop. Wij dachten dat je met de decoder van Jumanji ook de uitbreidingen zou kunnen spelen. Aangezien het hetzelfde apparaat lijkt te zijn. Maar voor de uitbreidingen heb je echt de originele set nodig. De sleutels van de Jumanji set komen niet overeen met de originele set. We hebben nog niet getest of de uitbreidingen wel werken met het vervolg. Dit vinden we wel een nadeel. Jumanji kost ook 30 euro en dat maakt het duurder.

De Escape room the game spellen kan je aan andere mensen geven (is dus niet handig als je de uitbreidingen wil spelen). Er moet wel op de kaarten en spullen die je krijgt geschreven worden of er moet gescheurd worden, maar op de spullen die je “kapot” maakt staat een icoontje van een printer. Je kan naar de site van de spellen gaan en die onderdelen opnieuw printen. Dit maakt het leuk om te spelen en uit te lenen aan andere mensen. Ik zou het niet direct weggeven omdat je dan de uitbreidingen niet kan spelen.

Ook deze spellen zijn er in verschillende niveaus. Waar wij bij Escape room the game 2 tegen aan liepen bij het eerste spel was dat het te makkelijk was. Er zitten vier spellen in de doos met allemaal een verschillend niveau. Niveau 2 was echt te makkelijk voor een 16+ spel. Het was meer geschikt voor onze kinderen. Ook voelde het heel slordig aan. De eerste puzzel was op zich heel simpel. We wisten direct wat we moesten doen. Maar omdat de puzzel slordig was gemaakt zijn we er meer dan 30 minuten mee bezig geweest. Normaal als je een escape room puzzel doet moet je redelijk precies werken en alles netjes laten aansluiten. Dat deden we deze keer dus ook. We gebruikten netjes de aanwijzingen van waar je alles aan elkaar moest leggen. Als je dat doet gaat het fout en komt de puzzel niet uit. Toen we er met de pet naar gooiden en maar wat deden “paste” de volgorde die we in het begin al wilden ineens wel. Dit was een slechte start van het spel en daarna konden we er ook niet echt meer in komen. Dit was al een keer eerder bij een ander spel van deze serie gebeurd. Maar dat was niet zo slordig als bij dit spel. Ook was het 2e deel naar ons gevoel erg slordig in elkaar gezet. Het kwam heel rommelig over, maar het kan ook komen doordat we door de eerste puzzel niet echt meer zin hadden om door te gaan. De omgeving was ook anders dan normaal. Je zat dit keer niet gevangen in een kamer, maar je was op de Titanic en moest de passagiers in veiligheid brengen. Hierdoor waren sommige puzzels een beetje geforceerd. Als je opgesloten in een raar experiment zit is het niet raar als de puzzels vreemd en maf zijn. Maar als je eerst een code moet ontcijferen voordat je een noodsignaal kan versturen op een boot is dit niet logisch en past het niet bij de situatie waar je in bent. We gaan nog wel de andere spellen uit de doos spelen want Mad house, Prison island en Jumanji vonden we wel erg leuk. Misschien hadden we gewoon een slechte dag.

De Escape room the game spellen die we hebben:

 • Escape Room the Game – (gekregen)
 • Escape Room the Game 2 – (gekregen)
 • Escape Room the Game Family edition, Jumanji (gekregen)
 • Escape Room the game expansion pack, space station (gekocht)
 • Escape Room the game expansion pack, Welcome to Funland (gekocht)
 • Escape Room the game 2 players (gekocht)

Unlock

Als laatste hebben we Unlock. Unlock is een escape room waarbij je kaarten gebruikt. de kaarten hebben afbeeldingen er op. Bij de andere escape rooms krijg je een of meerdere kleine posters met de locatie er op erbij, maar hier is zijn het allemaal kaarten. Sommige kaarten laten een plek zien en andere hebben de puzzels er op. Er is een app nodig om Unlock te kunnen spelen.

Bij Unlock kom je verder door nieuwe kaarten vrij te spelen. Je kan de kaarten vinden door de getallen van de kaarten in het plaatje te zoeken. Dit zijn de “verborgen” nummers. Dit is de minst boeiende puzzel. Je moet in de kaart naar een getal zoeken. De getallen zijn soms klein, soms bijna in de kleur van de achtergrond. Dit is niet moeilijk en voelt erg lui. Andere kaarten hebben de helft van een legpuzzelstukje er op staan die moet je met een ander stukje combineren. Altijd rood met blauw. Het kan bijvoorbeeld een plaatje zijn met een sleutel en een plaatje met een slot. Je telt dan de nummers van de kaarten bij elkaar op en dan krijg je een nieuwe kaart. Daarnaast heb je ook nog machines en codes. Deze kaarten moet je oplossen met de app. Ik vond de app erg irritant. Toen we begonnen gaf de app steeds een hint om de zoveel minuten. Dat staat standaard aan. Je kan dit wel uitzetten in de instellingen maar hints zouden uit moeten staan vind ik. Ik wist pas dat ze er waren nadat de app me ze ineens gaf. Gelukkig was het een hint voor een kaart die we al opgelost hadden. Als je een puzzel verkeerd oplost krijg je strafpunten en haalt de app automatisch tijd van je resterende tijd af. Een van de “puzzels” bleek geen puzzel te zijn. Het is belangrijk om te weten dat je niet meteen alle kaarten hebt die nodig zijn voor een puzzel. Soms moet je er meer vrijspelen. Omdat we pas 1 kaart hadden voor de puzzel dachten we dat we niet alles hadden, want de puzzel was een knop. We hadden geen idee wat we met die knop moesten doen, want als je er zomaar op drukt krijg je een strafpunt dachten we. Later bleek dat we gewoon op de knop moesten drukken en dat was het. Geen puzzel, alleen een knop. Dit voegde niks toe en omdat er een straf op het verkeerd uitvoeren stond wilden we niet zomaar drukken. Daarnaast waren er nog “pest” kaarten. Zo mochten we tot dat we een bepaald iets hadden gedaan alleen maar met één hand werken of niet meer praten. Ook dit was meer irritant dan een leuke puzzel. De oplossingen waren vaak niet leuk of niet goed in elkaar gezet. Bij het tweede spel, er zitten er 3 in, werd het alleen maar erger. Naast de verschrikkelijk slechte hints, we zaten op een gegeven moment vast en de hint was “er is hier geen hint”, zijn de puzzels niet echt leuk. Een puzzel was de kaartnummers. Wat echt nergens op sloeg, nergens was er ook maar een verwijzing dat die nummers belangrijk waren of dat je het zo kon oplossen. Toen we de oplossing via de hint kregen was het ook niet een moment “van oooooh zo werkt het”, maar meer van: “Huh, ok dat slaat nergens op!”. De meeste puzzels waren niet leuk of goed gevonden. Bij Exit hebben we ook vaak dat we meteen de oplossing zien, maar dat kan komen omdat de kaart toevallig goed ligt of omdat we eerder iets hadden gezien, maar elke keer zien we wel de slimmigheid of de innovativiteit van de makers erin terug. Bij Unlock niet. Je voelt je nooit slim bij Unlock. Als je een puzzel oplost is het omdat twee puzzelstukken passen, niet omdat het vernuftig in elkaar zit. Ook dat er te vaak geen hints aanwezig zijn voor sommige “puzzels” is erg vervelend want je kan dan niet door. Als dan de app ook nog niet altijd meewerkt bij sommige puzzels wordt het een erg nare ervaring. Unlock is een serie die we eigenlijk niet leuk vinden. Sommige mensen schijnen het fantastisch te vinden. Ook vinden ze het erg fijn dat je het spel door kan geven aan iemand anders. Je hoeft niks kapot te maken of opnieuw te printen. Ik zou het zelf alleen doorgeven als je die mensen niet erg aardig vindt. Is er dan niks positiefs over Unlock te zeggen? De tekeningen waren erg mooi. De kaarten zijn stevig.

Leave a reply