You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Adventure Games – ontdek het verhaal – Het Gevang

Adventure Games – ontdek het verhaal – Het Gevang

Doelgroep:  1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar
Tijd: Het spel duurt drie keer 90 minuten in totaal
Spelelementen: Combineren, ontdekken en spelbeleving

Te koop bij Bol.com

Ik heb het spel gekocht bij de Vliegershop in Leiden. Daar koop ik meestal onze gezelschapsspellen. Daar kosten deze Adventuregames van deze serie € 15,95. Meestal kosten de spellen daar of evenveel als bij Bol.com of zelfs enkele euro’s minder. Heb je ook een spellenwinkel bij jou in de buurt? Dan kan je kijken of dit spel daar ook tot 4 euro goedkoper is dan op dit moment bij Bol.com.

Wat is Adventure Games – ontdek het verhaal van 999 games?

Je speelt samen een verhaal. Het voelt aan als een RPG point and click computeradventuregame. Het spel bestaat vooral uit het verkennen van ruimtes door bepaalde plekken te onderzoeken. Je moet goed nadenken over de voorwerpen die je vindt. Je bent steeds aan het bedenken hoe je de gevonden voorwerpen kan combineren en gebruiken in je spel. Verder moet je de aanwijzingen goed bestuderen om te puzzelen waar er gevaren zijn en hoe je nieuwe ruimtes kan vrijspelen.
In dit verhaal wordt je samen met je medespelers wakker in het gevang en jullie kunnen je niks meer herinneren. Wat is er gebeurd en hoe kun je ontsnappen? Onderzoek de kamer waarin je gevangen zit en begin met het verhaal.

Je moet dit spel vooral als een verhaal zien. Je speelt samen en maakt samen het verhaal. Dit is dus echt heel anders dan de meeste escape room (kaart)spellen waarbij je voornamelijk moet puzzelen om vooruit te komen. Hier blijf je niet echt steken. De raadsels en combinaties die je wel of niet maakt helpen je vooral om het spel en daarmee het verhaal soepeler of spannender te laten verlopen, maar uiteindelijk kan je op meerdere manieren tot hetzelfde resultaat komen. Het is dus geen ramp als je bepaalde voorwerpen niet goed hebt gecombineerd en je blijft niet gefrustreerd met een raadsel zitten zoals in andere escape room spellen.

Hoe speel je een adventure games verhaal van deze serie?
Je kiest een personage en pakt een karakterkaart en speelstuk van jouw personage. Alle spelers beginnen met hun speelstukken in de eerste kamer. Dat is in dit geval de cel waarin jullie wakker worden.

In de kamer zie je allemaal locaties die je kan onderzoeken (aangegeven met getallen op de kamerkaart). Je kan ook voorwerpen combineren met deze locaties.
Ben je aan de beurt, maak een keuze:

  • onderzoek een locatie of
  • combineer twee voorwerpen of
  • combineer een voorwerp met een locatie

Je onderzoekt een locatie door de locatienummer in het avonturenboek (boek vol met tekst) op te zoeken. Lees voor wat er staat en doe wat je wordt opgedragen. Wie weet vind je wel een voorwerp!
Je combineert twee voorwerpen door de twee getallen aan elkaar te plakken. Iedere kaart heeft een getal (zie plaatje hierboven). Plaats het laagste getal vooraan en het hoogste getal achteraan. Dus een kaart met 20 en een kaart met 33 combineer je door in het avonturenboek op zoek te gaan naar 2033. Als 2033 er niet staat dan kan het niet gecombineerd worden. Hier staat geen straf op, maar je beurt is wel voorbij. Kan je het wel combineren? Lees dan voor wat er bij het getal staat en doe wat je wordt opgedragen.
Op deze wijze kan je ook een voorwerp met een locatie combineren.
Je bent dus iedere beurt in het avonturenboek aan het zoeken en voorlezen wat de gevolgen van jouw gekozen actie zijn.
Verder kan je door jouw keuzes gezondheid verliezen en erbij krijgen.

Dit spel bestaat uit drie hoofdstukken. Een hoofdstuk duurt ongeveer 90 minuten. Je kan meerdere hoofdstukken op één dag spelen, maar je kan ook heel makkelijk de boel opbergen en een volgende keer verder gaan met het volgende hoofdstuk.
Het spel begeleidt je heel goed bij het handig opbergen zodat je een volgende keer gemakkelijk weer verder kan.

Mijn mening

Laat ik eerst beginnen te zeggen dat ik dit spel geweldig vind! Het is zeer leuk voor één lange spelavond of drie kortere van 90 minuten en dat voor maar 16 euro! Ik vind dat je voor dit bedrag best veel krijgt.

Je hebt wel aardig wat ruimte nodig voor het hele spel.
In het begin valt het best mee. In het eerste hoofdstuk heb je niet veel ruimte nodig, omdat je nog niet veel kamers hebt vrijgespeeld, maar vooral bij het derde hoofdstuk heb je wel een tafel nodig van 90 cm breed en 60 cm lang.

De handleiding met spelregels leest best vlot en helpt je bij het inleven in het verhaal. Alles in het spel is logisch niets trekt je buiten het verhaal.

Als je het spel voor het eerst speelt lijkt het heel veel leeswerk en dat kan best overweldigend voelen. Ik weet nog dat ik sterk ging twijfelen of ik wel zin had aan zo veel leeswerk tijdens een spel, maar dat viel echt reuze mee.
Niet alles wordt tijdens het spel gelezen. Er zijn zoveel keuzemogelijkheden in het spel dat je steeds alleen leest wat jij hebt gekozen, de overige keuzes komen nooit aan de orde en worden dus ook niet gelezen. Iedereen leest in zijn beurt de gevolgen van de eigen keuze. Meestal zijn dat maar kleine stukjes tekst. De volgende keer dat ik weer een “Adventure games – ontdek het verhaal” speel zal ik dus niet schrikken van het boek vol met tekst.

Het spel voelt erg spannend en je zit echt middenin het verhaal en voelt zelfs mee met de gebeurtenissen. Iedereen kan volgens zijn eigen stijl spelen. Zo merk ik dat ik hele andere keuzes maak dan mijn man en daarmee heb ik dus ook hele andere gevolgen dan wanneer hij een actie kiest. Zo werd hij bijvoorbeeld door een slang gebeten en verloor hij een gezondheid terwijl ik in mijn beurt al had bedacht dat ik geen zin had in een slangenbeet (niet dat ik wist dat de slang er was, maar het leek me logisch). De keuzes die je maakt zijn echt van invloed op het verloop van het spel. Het begint al met de personages die je kiest. Bij sommige situaties reageert jouw personage anders dan die van je medespelers. De gevolgen verschillen daarom dus ook.

Het spel is weer opnieuw te spelen. Je zou het misschien zelfs nogmaals kunnen spelen om dan andere keuzes te maken, zodat het spel en daarmee het verhaal anders verloopt. Het slot van het verhaal zou dan ook anders kunnen zijn. Als je met nieuwe spelers speelt zou het heel goed mogelijk kunnen zijn dat zij mogelijkheden zien die jij helemaal niet door hebt gehad. Hierdoor verloopt het spel automatisch anders. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik ben wel van plan het spel met mijn jongens opnieuw te spelen, omdat ik benieuwd ben hoe het dan zou gaan en ik denk wel dat ze dit erg leuk zullen vinden.

Ten slotte vind ik de verpakking van het spel erg handig. Op zich zit alles verpakt in een kleine doos. Erg handig om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. En omdat je hiermee wel drie avonden kan vullen heb je maar weinig ruimte nodig voor zoveel spelplezier. Meestal nemen wij meerdere spellen mee en heb ik daar een extra tas voor nodig.

Leave a reply