You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Leuke boeken voor de kinderboekenweek 2019, Reis mee!

Leuke boeken voor de kinderboekenweek 2019, Reis mee!

De Kinderboekenweek 2019 gaat over thema Reis mee! We nemen kinderen mee op reis in allerlei kinderboeken. Het gaat niet om de bestemming, maar om de weg erheen. Hoe gaan we op reis en wat beleven we?
Ik geef je tips voor leuke boeken waarmee kinderen op verkenning gaan en zichzelf beter leren kennen tijdens de reis. Deze boeken zijn erg leuk voor kinderen tijdens de Kinderboekenweek 2019. Ik geef je tips voor kinderen van verschillende leeftijden. Ik begin hieronder eerst met leuke kinderboeken voor peuters en kleuters en eindig dan met boeken voor kinderen van 10, 11 en 12 jaar.

Het Kinderboekenweekgeschenk is Haaientanden van schrijver Anna Woltz en illustrator Maartje Kuiper. Je krijgt het geschenk van 2 t/m 13 oktober 2019 cadeau van je boekverkoper bij besteding van € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019 is André het astronautje op zoek naar Laika. Het is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek te verkrijgen voor € 7,25.

Boeken voor peuters en kleuters (t/m 5 jaar)

Titel: Goede reis Kareltje
Schrijver + Illustrator: Rotraut Susanne Berner

Het verhaal gaat over Kareltje. Ze gaan op vakantie met de trein en zijn vriendin mag mee. In de trein willen Kareltje en zijn vriendin weten of de trein getrokken of geduwd wordt door de locomotief. Ze gaan op onderzoek uit.
Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Lees meer over het boek.

Titel: Olli gaat op reis
Schrijver + illustrator: Diederikje Bok & Hein Mevissen
Bekijk het boekje in de video hieronder.

Lees meer over het boek.

Titel: Boet en de rode knop
Schrijver: Marije Koopmans
Illustrator: Manon de Jong
Boet gaat iedere nacht op avontuur. Hij neemt zijn knuffel mee.
Boet gaat naar het vliegveld en klimt in de helikopter. Hij drukt op de rode knop en gaat op weg.
Maar… waar zal hij heen gaan? Dat mag jij als lezer bepalen!
Je krijgt 4 keuzes om uit te kiezen. Ik vind dit boek erg leuk omdat er ook een onderdeel is dat kinderen zelf een avontuur mogen bedenken. Laat kinderen op deze wijze een eigen reis bedenken.
Bekijk meer van het boek in de video hieronder.

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Lees meer over het boek.

Titel: Op reis met de trein
Schrijver: Pierre Winters
Illustrator: Tineke Meirink

Bekijk de binnenkant van een moderne passagierstrein. Vooral leuk als je daarna ook een treinritje met je kind gaat maken!
Wat zie je allemaal op het station?
Hoe rijden de mensen met de treinen in India en in Japan?
En net zoals bij de andere informatieve boeken van de “Willewete serie” eindigt ook dit boek met leuke creatieve opdrachten met de trein als thema.
Lees meer over het boek.

Boeken voor kinderen van 6 en 7 jaar

Titel: Op avontuur in de ruimte – Teken en schrijf je eigen boek
Tekst en illustratie: Andrew Judge & Chris Judge

Ik vind dit boek heel erg leuk omdat kinderen hier niet alleen maar moeten lezen. Ze worden daadwerkelijk bij het verhaal betrokken om er samen een verhaal van te maken. In de video hier boven laat ik je meer van dit boek zien.
Lees meer over het boek.

Titel: Jippie!
Schrijver: Sanne Rooseboom
Illustrator: Annet Schaap

Het verhaal gaat over Super. Ze woont in Jippie en dat vindt ze niet altijd even leuk. De mensen in Jippie zijn enorm blij en vrolijk. Ze klagen nooit, ze zijn nooit boos of chagrijnig, ze huilen nooit en kennen geen verdriet.
Jippie daarentegen heeft vaak last van een ochtendhumeur en kan behoorlijk balen van de mensen om haar heen. Ze voelt zich zo… anders…
Wanneer graaf JORIS! haar ten huwelijk vraagt heeft ze maar één keuze. Ze krijgt van haar ouders de tijd om een andere huwelijkskandidaat te vinden. Vindt ze die niet, dan moet ze met JORIS! trouwen.
JORIS! is wel lief en aardig, maar hij is alleen maar leuk, lief en aardig. Super zal nooit echt gelukkig kunnen worden met hem. Ze heeft iemand nodig die weleens baalt wanneer het buiten regent, die samen met haar weleens boos en verdrietig kan zijn. Het leven is niet alleen maar leuk, lief en aardig en ze weigert de rest van haar leven te doen alsof het wel zo is. Ze gaat naar het koninkrijk Grom op zoek naar een jongen die een beetje op haar lijkt. Ze vindt de reis wel enorm spannend, want de mensen in Grom zijn afschuwelijk. Ze bijten zomaar in neus uit boosheid!
Als dat maar goed gaat!

Het leuke van dit boek vind ik dat het te lezen is door kinderen van verschillende leeftijden. Zo nu en dan kom je kinderen van 8 jaar tegen die al op een hoog AVI niveau lezen. Voor deze kinderen kan het soms lastig zijn om leuke boeken te vinden. Het is belangrijk dat de boeken niet te spannend zijn, niet te veel over verliefdheid gaan en andere situaties waar ze zich totaal niet mee bezig houden.
Dat is dan ook erg leuk aan dit boek. Super zoekt een jongen om mee te trouwen, maar dat heeft hier verder niets met verliefdheid te maken. In Jippie en Grom is het heel normaal om vanaf je 11e jaar een trouwpartner te kiezen waar je vervolgens jaren later pas mee trouwt. Het verhaal gaat dus alleen maar over leuke en grappige situaties.
Hier zie je een inkijkexemplaar van het boek.

Boeken voor kinderen van 8 en 9 jaar

Titel: Het echte sprookje van De Kleine Prins
Schrijver: Antoine De Saint-Ecupéry
Illustrator: Manuela Adreani

Een prachtig verhaal voor jong en oud en is zeer geschikt als voorleesboek. Het is een mooi modern sprookje vol met nog mooiere illustraties.

De schrijver en vliegenier heeft veel gereisd en hij ging alleen door het leven. Hij kon met niemand echt praten, tot zes jaar geleden, toen hij motorproblemen boven de Sahara woestijn kreeg.
Gelukkig kon hij nog landen…..
Lees meer over het boek.

Titel: Mijn bijzonder rare week met Tess
Schrijver: Anna Woltz
E-book en luisterboek zijn in Kobo Plus gratis voor abonnees.

Bekijk hieronder de trailer van deze film:

Samuel en zijn familie zijn op vakantie in Texel. De vakantie begint even slecht als het de afgelopen dagen gaat. De broer van Samuel breekt zijn enkel en ze moeten naar de dokter. Dit blijkt een enorme opgave te zijn voor het gezin, want Samuel is niet iemand die rustig stil kan zitten wachten. Door zijn hoofd dwarrelen de meest vreemde levensvragen, zoals: “Zou de laatste dino geweten hebben dat-ie de laatste was toen hij dood ging? Zou hij het erg hebben gevonden dat hij dood ging wetende dat hij de laatste was?” Op zulke vragen zitten zijn vader en broer niet te wachten terwijl ze in een volle wachtkamer bij de dokter zitten! Het is beter dat Samuel buiten gaat wachten op de parkeerplaats. Hier verandert zijn vakantie, want op de parkeerplaats ontmoet hij Tess. Dat komt goed uit, want zij heeft iemand nodig met wie ze kan leren stijldansen. Dat is voor haar van levensbelang.
Dit zijn de ingrediënten voor een heerlijk zomers verhaal: een kind met een hoofd die overloopt door bijzondere gedachten en een meisje die op een parkeerplaats op zoek is naar een danspartner.
Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Lees meer over het boek.

Titel: Abeltje
Schrijver: Annie M.G Schmidt
Illustrator: Philip Hopman

Abeltje droomt altijd over het maken van verre reizen en het beleven van allerlei avonturen tijdens het reizen.
Nu is hij klaar met school en moet hij van zijn moeder aan het werk.
Daarom gaat hij werken als liftjongen in een nieuwe winkelcentrum van warenhuis Knots.
Hiermee komt zijn droom uit, want het is een allemachtig rare lift met een geheimzinnige groene knop.
Met de lift vliegen ze naar verschillende landen.
Wat een fantastische reis! Het is net een surprisetocht.

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Boeken voor kinderen van 10, 11 en 12 jaar

Titel: Een brief met vlechtjes
Schrijver: Christian Antonini

Het verhaal wordt vanuit twee personages verteld. We beginnen bij Johanna (Amerikaanse). Ze is op de vlucht vanuit Mexico-Stad. Haar vader heeft een plan om haar veilig in Amerika te krijgen. Zijn oplossing: op haar jas staat een adres met een stuk of twaalf rode en blauwe postzegels. Ze wordt als brief verstuurd en krijgt een plekje in een goederenwagon op de trein.
Dan maken we kennis met Daniel. Hij vecht voor Pancho Villa om de revolutie van het land mogelijk te maken.
Hoe komen deze twee verhalen samen? LET op: uit de geschiedenis blijkt dat Pancho Villa zijn rebellenleger kon betalen door treinen te overvallen!
En zo begint een prachtig verhaal over een magische reis vol avontuur, levensvragen en ….. bandieten!

Het boek legt veel nadruk op het idee van een reis. Meestal zie je een reis als middel om je doel, een bestemming, te bereiken. In dit verhaal wordt een reis gezien als avontuur. De reis verandert je. Wanneer je aankomt hebt je door jouw avontuur een verandering meegemaakt. Je bent niet meer wie je was toen je vertrok.
Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Titel: Code kattenkruid
Schrijver: Jacques Vriens

Het verhaal gaat over Stijn en zijn opa. Zijn opa heeft een gemene krab in zijn lijf (kanker wordt één keer genoemd) en volgens de dokter heeft hij niet lang meer te leven. Ook met chemotherapie maakt hij weinig kans en dus heeft opa een besluit genomen: misschien gaat hij vanzelf dood, maar hij gaat niet zitten wachten tot hij langzaam in elkaar stort en eindigt als een plant. (Opa zegt dingen recht voor zijn raap!). Als het niet anders kan kiest hij voor euthanasie.
Hij heeft zijn wens opgeschreven in een brief. Ondertussen kijkt opa erg uit naar zijn fietstocht met Stijn. Ze gaan samen op fietsvakantie en blijven drie dagen weg. Na het verschrikkelijke nieuws van de dokter is de familie erg bezorgd over opa. Hij is al oud en nu hij zo ziek blijkt vinden ze deze fietsvakantie geen goed idee.
Maar opa is niet tegen te houden. Hij is erg koppig en deze speciale vakantie met zijn kleinzoon wil hij zeker niet missen! Stijn en opa hebben samen een speciale band en op deze wijze kunnen ze nog eenmaal samen tijd met elkaar doorbrengen op hun manier, zonder bemoeienissen van de familie. Dit wordt gelijk hun speciale afscheid.

De fietstocht van drie dagen klinkt geweldig! Wat moet het heerlijk zijn voor een kleinkind om zo’n stoere opa te hebben die zo graag tijd met je doorbrengt. Deze tocht wordt heel mooi beschreven. Stijn en opa kunnen het enorm goed vinden samen en ze hebben veel tijd om samen te praten. Ze praten over het vroegere leven van opa en Stijn leert zelfs nieuwe dingen over zijn opa. (Ook hier zegt opa alles recht voor z’n raap, want zo vertelt hij hoe hij onder invloed van alcohol door het lint is gegaan en dit was best heftig!) Op zijn beurt vertelt Stijn dat hij verliefd is, maar dat hij heel verlegen is. Zijn opa geeft hem goed advies en leert hem om te gaan met zijn verlegenheid. Ook Stijn weet zijn opa goed advies te geven. Tijdens deze tocht groei je mee met Stijn en zie je ook het positieve effect dat hij heeft op zijn opa

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Titel: Hoe overleef ik mijn vakantie?
Schrijver: Anna Woltz
Illustrator: Annet Schaap

Dit verhaal kaart de gevolgen van een scheiding aan voor kinderen. Rosa is heel boos doordat haar ouders uit elkaar zijn. Haar boosheid richt ze vooral op haar moeder en haar nieuwe vriend. Ze ziet haar moeder als schuldige van de scheiding en haar nieuwe vriend mag haar vader niet vervangen en daardoor kan hij niks goed doen in haar ogen.
Tijdens een bijzondere wandeling, die behoorlijk uit de hand loopt, maakt Rosa een positieve groei mee dankzij haar nieuwe vriendschap.

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Lees meer over het boek.

Leave a reply