Een maand na het zaaien van mijn rucola heb ik al een lekkere lunch gegeten. Mijn man heeft een heerlijke rucola salade voor me gemaakt van mijn geoogste rucola bladeren. Bekijk in de video hieronder hoe je rucola oogst en waar je op kan letten. Ben je op zoek naar een makkelijk recept voor een rucola salade? Ik zal op deze pagina ook gelijk de video plaatsen van het maken van deze salade.
Rucola is een leuke plant om te zaaien, vooral voor een beginnende moestuinierder, omdat de plant heel snel groeit en je al na drie tot vier weken kan beginnen met oogsten. Je hebt niet veel ruimte nodig om rucola te kweken en als je zelfs geen tuin hebt, maar wel een plek voor een plantenbak (zoals je in mijn video kan zien), kan je al je eigen mini-moestuintje starten en jezelf trakteren op heerlijke salades.
Hoe rucola oogsten?
Kijk welke bladeren groot genoeg zijn (8 tot 10 cm lang) en knip ze af. Knip ze net boven de groeipunt van de plant af. De plant kan dan opnieuw uitgroeien en jij krijgt weer genoeg bladeren om te oogsten. Je plukt steeds de buitenste bladeren en de plant groeit vanaf het midden weer verder. Je hoeft de plant dus niet gelijk uit de grond te trekken. Het is beter om de bladeren te oogsten wanneer je ze ook direct gaat gebruiken. Ze zijn dan het lekkerst. Verder raad ik je aan om vooral in de ochtend te oogsten wanneer de bladeren er nog fris uitzien.
In de video hieronder zie je een makkelijk recept voor een rucola salade met cherry tomaten en mozzarella. De salade was heerlijk! We hebben er nog honing en walnoten bij gedaan, maar dat zie je niet in de video.
Ingrediënten voor rucola salade
- Rucola bladeren
- Cherrytomaten
- Mozzarella
- Lente-ui
- Bieslook
- Balsamico azijn
- Honing
- Walnoten
- Eventueel garneren met viooltjes
- Eventueel gemalen chilipeper
Bekijk ook mijn recept voor het bakken van koekjes met viooltjes uit je eigen tuin.
Leave a Reply