Doelgroep: Kinderen van 10, 11 en 12 jaar die oefenen op groep 8 niveau
Wat is Zinvuller taalspel groep 8 M8?
Dit is een taalspel gemaakt van kaarten. In deze doos zitten 3 kaartspellen waarmee kinderen oefenen met taal. Kinderen oefenen door zinnen, binnen een context, compleet te maken met de juiste woorden. Woordenschat speelt een grote rol bij dit spel. Wanneer een kind deze drie spellen goed onder de knie heeft, zal het kind minstens 45 woorden, die min of meer passen bij thema ruimte, hebben geleerd of hebben leren toepassen in zinnen. Deze drie kaartspellen gaan over thema “De ruimte in”. De spellen bestaan uit informatieve teksten en woorden die in de tekst moeten passen.
- Man op de maan gaat over de missie van Neil Armstrong naar de maan.
- Onze aardbol gaat over hoe de aarde in de ruimte draait en de gevolgen ervan voor ons.
- Planetarium gaat over het werk van Eise Eisinga en waarom hij het heeft gebouwd.
Hoe werkt een kind met Zinvuller taalspel M8?

Een kind kiest één van de drie kaartspellen en leest eerst de zin.
Vervolgens maakt het kind vier neerlegstapels: A, B, C en D. Welk woord hoort op de plek van de bouwsteen? Als het antwoord A is, legt het kind de kaart neer op de neerlegstapel A. Is het antwoord B, dan komt de kaart op de stapel van B, enz. Zo werkt het kind alle 15 kaarten af.
Daarna gaat het kind controleren hoe het is gemaakt.

Met kaart 16 kan een kind de stapels nakijken. Het kind kan zien of alle kaarten op de juiste stapels zijn neergelegd.
Het kind pakt de kaarten van stapel A en draait de kaarten één voor één om en legt de kaarten naast elkaar. Met de kaarten op stapel A moet het kind de naam van onze buurplaneet zien.

Als het kind deze vijf kaarten zo heeft neergelegd dan zijn deze antwoorden goed. Als er nu wat anders te lezen valt, dan heeft het kind niet alles goed beantwoord.
Mijn mening
Ik vind het leuk dat kinderen oefenen door middel van een kaartspel. De teksten zijn interessant en leerzaam en met behulp van kleuren kan je duidelijk de drie verschillende kaartspellen uit elkaar houden.
Het hebben van een uitgebreide woordenschat is erg belangrijk om deze oefeningen succesvol te kunnen maken. Kinderen die niet genoeg woorden kennen of kunnen toepassen zullen heel veel moeite hebben met deze kaartspellen. Dit spel biedt ook geen mogelijkheid om alsnog de betekenis van deze woorden te leren. Het is dus belangrijk dat kinderen de woorden ter plekke kunnen opzoeken in een woordenboek, op het internet of de betekenis van de woorden aan iemand kunnen vragen.
Het idee van zelf nakijken vind ik leuk bedacht, maar dit werkt in de praktijk niet altijd even goed. Kinderen die vaak de antwoorden juist hebben, zullen geen probleem met dit spel ervaren, maar juist kinderen die de woorden moeilijk vinden en veel zinnen fout beantwoorden, zullen bij het nakijken niet veel verder komen dan zien dat ze in alle stapels de verkeerde kaarten hebben liggen. Stel dat je in plaats van V E N U S, V E E N S U R S ziet staan? Wat dan? Hoe gaat een kind dit dan aanpakken? Zelf laat ik een kind, voordat het begint met spelen, op een kladblaadje 1 t/m 15 schrijven van boven naar beneden. Wanneer een kind antwoord geeft en de kaart op de juiste stapel legt, moet het ook het antwoord op het blaadje schrijven. Op kaart 16 staan de antwoorden op de achterkant. Zo kan een kind, als het ziet dat een stapel fout is gelegd, met behulp van het kladblaadje alle antwoorden nakijken, de foute kaarten eruit halen en die opnieuw beantwoorden. Hoewel dit ook prima werkt, vind ik het wel jammer, want ik vond het juist zo leuk en handig dat een kind alleen met de kaarten speelt en eigenlijk geen antwoorden hoeft te noteren.
Bekijk ook:
Dit product heb ik toegestuurd gekregen om te reviewen.
Dit artikel bevat links van affiliatie programma’s. Indien u via deze links iets aanschaft, ontvang ik een commissie. Dit brengt geen extra kosten met zich mee voor u, maar ondersteunt wel mijn website.
Leave a Reply