We willen toch allemaal dat onze kinderen het beste uit zichzelf halen op school? Een goede truc daarvoor is een sterk werkgeheugen. Denk maar aan een slimme assistent in hun hoofd die belangrijke info vasthoudt terwijl ze iets nieuws leren of een lastig vraagstuk oplossen. En nu komt het leuke: we kunnen die slimme assistent trainen met iets wat zowel simpel als plezierig is – memoryspelletjes! Gewoon een paar keer per week samen zo’n spelletje spelen, kan al wonderen doen voor het geheugen van je kind. Zin om te ontdekken hoe dat werkt? Ik vertel je hier van alles over memoryspelletjes en hoe die het leren leuker en beter kunnen maken voor je kind.
Wat is het werkgeheugen?

Zie het werkgeheugen als een enkel blaadje in het hoofd van je kind, waarop het snel even iets kan krabbelen om niet te vergeten, zoals de uitleg van de juf of meester. Dit blaadje, wat we ook wel het korte termijn geheugen noemen, is superbelangrijk. Het zorgt ervoor dat kinderen informatie die ze net gehoord of gezien hebben, even kunnen ‘noteren’ om er daarna mee aan de slag te gaan. Alleen, dit blaadje is niet heel groot. Er past precies genoeg op om belangrijke dingen te onthouden die ze nodig hebben, zoals de uitleg bij de rekensommen om straks zelf de sommen uit te rekenen.
Maar het blaadje van je kind kan snel vol raken. Daarom merk je soms dat je iets aan je kind vertelt en dat het even later alweer uit het geheugen verdwenen is, vooral als je meerdere dingen tegelijk hebt verteld. Het blaadje was dan vol en je kind had simpelweg geen ruimte meer om de rest te noteren in het werkgeheugen. En dat is precies waarom sommige kinderen weleens de draad kwijtraken.
En denk hier eens over na: het werkgeheugen groeit met je kind mee. Als ze jong zijn, past er minder op het blaadje, maar naarmate ze ouder worden, kunnen ze steeds meer onthouden. Het is net alsof het blaadje groter wordt. Toch hebben sommige kinderen meer moeite om hun ‘blaadje’ goed te gebruiken. En dat kan best lastig zijn, vooral op school.
Dat is de reden waarom het goed is om je kind te helpen het werkgeheugen (het blaadje) te laten groeien. Hoe? Door het te trainen. En dat is waarom ik je hier over memoryspelletjes ga vertellen.
Ik heb ook goed nieuws!
Het mooie is dat het werkgeheugen van je kind niet vastligt; het kan verbeterd worden. Net zoals een spier sterker wordt door training, kan het werkgeheugen van je kind ontwikkeld en versterkt worden door gerichte oefeningen. Dat betekent dat je kind de uitdagingen van het dagelijks leven en op school makkelijker aan kan. Het trainen van dit deel van de hersenen helpt je kind beter om te gaan met nieuwe informatie en verbetert zijn of haar vermogen om te leren. Het is dus echt mogelijk om het kleine ‘blaadje’ in het hoofd van je kind elke dag een beetje groter en steviger te maken.
Train het werkgeheugen door Memory te spelen

Memory is leuk om samen te spelen, maar het is ook nuttig voor de ontwikkeling van je kind. Bij dit bekende spel draaien spelers om beurten twee kaartjes om, speurend naar paren die bij elkaar horen. Vinden ze een match, dan winnen ze de twee kaartjes en leggen ze de kaarten op hun eigen stapel. Geen paar? Dan is het een kwestie van onthouden en de kaartjes weer omdraaien. De ander is dan aan de beurt Het lijkt simpel, maar vergis je niet: dit is een serieuze workout voor het werkgeheugen!
Hier zijn een paar manieren waarop Memory het geheugen van je kind traint:
Visuele herinnering: Je kind moet niet alleen de plaatjes op de kaarten onthouden, maar ook waar elke kaart ligt. Dit is een hele uitdaging en het spel wordt nog spannender als je kind moet wachten op zijn of haar beurt, terwijl de andere speler aan de beurt is om twee kaarten om te draaien.
Geheugentest: Elke speelronde is een nieuwe test voor het geheugen. Een moment van afleiding kan ervoor zorgen dat je kind vergeet waar die ene kaart lag. Memory zorgt ervoor dat je kind gefocust blijft en de aandacht niet laat verslappen.
Aanhoudende concentratie: Memory draait niet alleen om het even kort onthouden van informatie, het stimuleert ook de vaardigheid van je kind om aandacht vast te houden. Dit is belangrijk om langer aan een taak te werken en niet afgeleid te raken.
Het mooie is, Memory is niet alleen een vermakelijk spelletje voor een regenachtige middag. Het is een handig hulpmiddel om het brein van je kind spelenderwijs te scherpen – en het jouwe ook!
Waar koop je leuke memory spellen om het werkgeheugen te trainen?
Het kan soms uit de lucht vallen als je merkt dat je kind een steuntje in de rug kan gebruiken bij het werkgeheugen. Vaak wordt een zwak werkgeheugen pas herkend als de taken op school ingewikkelder worden en er meer van het geheugen gevraagd wordt. Soms wordt dit ten onrechte afgedaan als een gebrek aan concentratie of motivatie. Vooral bij wat oudere kinderen kan een zwak werkgeheugen laat aan het licht komen. Daarom zal ik me hier richten op memoryspellen met plaatjes die leuk zijn voor wat oudere kinderen.
Memory spel bij Kruidvat

Terwijl ik dit artikel schrijf zie ik bovenstaande actie bij Kruidvat. Dit is een hele mooi actie!
Memory spel bij Bol.com
Veel kinderen zullen wel het prentenboek De Gruffalo kennen. En thema jonge dieren lijkt me wel prima passen bij de meeste kinderen vanaf 9 jaar.
Memory spel met blanco spelkaartjes bij Trendyspeelgoed.nl

Met deze kaarten kan je een eigen memory spel maken. Erg leuk voor creatieve kinderen of als je wil aansluiten bij een bepaalde thema. Je kan ook foto’s van familieleden gebruiken, enz.
Memory spel bij Intertoys

Zelf hebben wij thuis veel Memory gespeeld met onze jongste zoon, omdat de leerkrachten vanaf groep 3 bleven zeggen dat hij slim was, maar niet begrepen waarom zijn scores op de CITO-toetsen zo laag waren. Aan het einde van groep 5 vroegen we om opheldering: Waarom blijft hij zo laag scoren terwijl zij aangeven dat hij pienter is? Na een IQ-test bleek dat zijn werkgeheugen aanzienlijk lager was dan gemiddeld. Zijn algemene IQ-score was inderdaad hoog, maar zijn werkgeheugen scoorde ver beneden het gemiddelde. We hadden destijds een memoryspel ontvangen dat perfect aansloot bij zijn interesses; hij was namelijk altijd al dol op monsters!
Even een hart onder de riem: het is helemaal goedgekomen met zijn werkgeheugen. Dus blijf volhouden en ik wens jullie veel spelplezier toe!
Op dit artikel zijn affiliatieprogramma-links van toepassing. Ik ontvang een commissie voor uw aankoop via deze links. Dit kost u niets extra, maar ondersteunt wel mijn website.
Leave a Reply