You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Jop gaat naar de crèche – leuk kinderboek

Jop gaat naar de crèche – leuk kinderboek

Wat leert je kind:

 • Wat een crèche of een peuterspeelzaal is
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip
 • Kennis maken met nieuwe situaties
 • Stimuleren van de fantasie
 • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Titel: Jop gaat naar de crèche
Schrijver + Illustrator: Esther Naalden
Uitgeverij: Veltman Uitgevers

Doelgroep: vanaf 2 jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustraties: © 2010 Esther Naalden, uit Jop gaat naar de crèche  van Esther Naalden.

Mijn kinderen zijn al een poos fan van Jop, bekend van de apps Jop gaat slapen en Jop gaat eten. Daarom hebben ze een aantal prentenboeken van Jop. Dat werkt geweldig hier thuis! Ze vinden het een heuse traktatie om uit een van de Jop boeken voorgelezen te worden. Vooral het naar bed gaan is zoveel eenvoudiger geworden sinds we de boeken hebben. Ik hoef alleen maar te zeggen dat wie zich nu gaat klaarmaken voor bed straks een Jop boek mag uitkiezen em mijn kinderen springen van de bank en gaan naar de w.c. of op het potje!

Het verhaal

Jop zit bij mama achterop, hij gaat naar de crèche. Hij zwaait zijn mama uit bij het raam, dan gaat hij met zijn vriendjes spelen. Alles komt aan bod in het verhaal: aan tafel eten, een liedje zingen, buiten spelen, even slapen, een spelletjes spelen en weer opgehaald worden door mama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustraties: © 2010 Esther Naalden, uit Jop gaat naar de crèche  van Esther Naalden.

Mijn mening

Het verhaal is op rijm geschreven en dat leest wel lekker voor. Het maakt het ook makkelijker voor mijn zoontjes om zo nu en dan een zin af te maken. In contact komen met rijm is ook nog eens erg goed voor de taalontwikkeling (fonologische ontwikkeling) van kinderen. Ze herkennen woorden met dezelfde klank.

Dit boek laat zien hoe het straks zal gaan als je jouw kind naar de crèche of een peuterspeelzaal brengt en het boek laat ook zien dat je jouw kind weer ophaalt. Dit kan erg belangrijk zijn, want het komt niet altijd goed over door te vertellen.
Toen mijn zoontje van 4 voor het eerst naar school ging, had ik jammer genoeg geen boek gebruikt om hem daarop voor te bereiden. Ik had er veel met hem over gepraat en ik had het zo goed mogelijk uitgelegd, maar toch kwam ik er later achter dat het hem niet helemaal duidelijk was.
Hij plaste al weken in bed en ik dacht wel dat het met “straks naar school gaan” te maken had, maar ik begreep toch niet helemaal waar het aan lag. Hij had het er steeds over dat we hem zouden gaan missen als hij naar school zou gaan en dat bevestigden we dan. We zouden hem inderdaad erg missen als hij straks naar school zou gaan!
Op een dag begon hij er weer over. Hij zei dat ik hem wel heel erg zou missen als hij naar school zou gaan en ik hem dan nooit meer zou zien. Toen begreep ik het pas! Hij dacht dat we hem nooit meer van school zouden ophalen en dat hij ons nooit meer zou zien!
Mijn hart bloedde voor hem. Al die tijd zat hij met zo’n groot probleem. Geen wonder dat hij iedere nacht in bed plastte! Zo leerde ik dat niet alles goed overkomt door middel van praten alleen. Soms heb je gewoon meer nodig!

De plaatjes zijn fantasierijk. Het nijlpaard heeft andere kleuren dan normaal, het haasje ziet er ook anders uit, zo hebben veel dieren wel iets wat ze anders dan normaal maakt.

Voorin het boek staat het liedje “Hoofd, schouders, knie en teen”. Mijn jongens vinden het erg leuk om eerst het liedje samen te zingen voordat we met het voorlezen beginnen. Ook leuk dat het liedje “In de maneschijn” met leuke tekeningen in het boek is uitgewerkt. Mijn jongens zingen het liedje nu vaak uit zichzelf.

Tips

 • Op de bladzijde waar Jop zijn jas aan de kapstok hangt vraag ik altijd aan mijn zoontje van wie de spullen zijn. Natuurlijk kan mijn zoontje dat nog niet lezen, maar hij kent wel bijna alle letters. Hij leest dan de eerste letter en bedenkt dan welke naam uit het boek erbij hoort. Leuke activiteit dus om je kind met letters en lezen aan te moedigen!
 • Bij het liedjes in de maneschijn zijn de bewegingen uitgewerkt door middel van plaatjes. Zing samen het lied en doe de bewegingen erbij.
 • In het boek doen ze een spelletje met gekleurde wasknijpers. Als je gekleurde wasknijpers thuis hebt, is het natuurlijk geweldig om ook samen het spelletje te spelen.
 • De apps van Jop, Jop gaat slapenJop gaat eten en Jop’s puzzels  zijn erg leuk en ook educatief.
 • In het boek Welterusten allemaal wenst Jop al zijn vriendjes nog even “welterusten” voordat hij naar bed gaat.
 • Laat je kind leuke kleurplaten van Jop inkleuren.
 • 10 avonturen van Jop en zijn vriendjes is een leuk verjaardagscadeau om te geven aan kinderen.

Leave a reply