You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Jop gaat naar school – leuke en leerzame app voor kinderen

Jop gaat naar school – leuke en leerzame app voor kinderen

Gastreviewer:
Deze review is geschreven door Manon van der Kooi
Twitter: @manonvdkooi

Wat leert je kind van deze educatieve app:

  • Zich spelenderwijs voor te bereiden op de allereerste schooldag en de app biedt ook reeds schoolgaande kleuters speelplezier.
  • Kennis te maken met de routine van een schooldag door Jop de Giraf te helpen met onderdelen zoals schooltas inpakken, in de kring zitten, muziek maken, bouwen met blokken, hamertje tik en opruimen.  
  • Vaardigheden zoals tellen, luisteren, herkennen en matchen van vormen en kleuren.

Doelgroep:

Peuters en kleuters, leeftijd 2 – 6 jaar

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Get it on Google Play

Plus

  • Mooie vormgeving.
  • Duidelijke voice-over.
  • Educatief op een spelenderwijze.
  • Kindvriendelijke navigatie.
  • Feedback tijdens en na uitvoeren opdracht.
  • Ook genoeg uitdaging voor reeds schoolgaande kinderen.

Min

  • Er wordt het advies gegeven om als ouder zeker in het begin erbij te zitten zodat het kind kennis maakt met de handelingen die hij/zij moet verrichten om opdrachten te voltooien.

De app:

Deze app maakt het mogelijk om je kind alvast te laten wennen aan school door op een digitale manier bekend te raken met het verloop van een schooldag.
In vorm van een verhaal neemt Jop de Giraf je kind mee vanaf het moment dat de schooltas ingepakt wordt, tot het moment dat Jop weer opgehaald wordt door zijn moeder.
Je kind wordt gevraagd om op een speelse manier Jop hierbij te helpen. De app bevat daarnaast nog een onderdeel die je kind gelegenheid biedt om te puzzelen.

Bij het openen van de app wordt meteen een leuke animatie getoond waarin Jop de Giraf wordt voorgesteld. Zodra het menuscherm van de app in beeld komt, speelt tegelijkertijd een vrolijk liedje af over Jop de Giraf die naar school gaat.

Jop1

Jop de Giraf laat met zijn potloden zien dat er twee opties zijn om te kiezen, een grote playknop die symbool is voor de story-game en een puzzelstukje waarachter het puzzelonderdeel schuilt. Verder wordt er via dit startscherm ook toegang geboden naar informatie over de app en is er de mogelijkheid om de overige Jop de Giraf – apps te bekijken. Zelfs de figuurtjes op dit schermpje zijn interactief; zodra op een bouwblokje getikt wordt maakt het geluid.

In deze review zal ik een beschrijving geven van de scènes die aan bod komen in de routine van een schooldag van Jop de Giraf en van het puzzelonderdeel. Deze onderdelen analyseer ik op gebruiksvriendelijkheid.

Onderdeel I: Een schooldag van Jop de Giraf

Schooltas inpakken

Hoe begin je een schooldag? Juist, met het inpakken van je rugtas en je kind gaat Jop hierbij helpen! De opdracht is om een pakje drinken, een boterham en een stukje fruit in de rugtas te doen. Vervolgens dient de broodtrommel in de rugzak gedaan te worden.

Jop2

Het is de bedoeling dat je kind het eten of drinken naar de broodtrommel sleept en zodra er iets in zit krijgt je kind door middel van een geluid een bevestiging. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld meerdere stukjes fruit in de broodtrommel te doen en zo wordt het kind op een slimme manier gestuurd om dan iets anders naar de broodtrommel te slepen. Zodra de broodtrommel goed gevuld is, gaat deze ook dicht. Slim en duidelijk voor je kind!

Het kan voorkomen dat (zodra er bijvoorbeeld geen ouder bij zit) het kind door de vele informatie niet meer weet wat de opdracht is. Zo kan de broodtrommel helemaal juist gevuld zijn maar aan het begin is door de voice-over verteld dat deze nog naar de rugtas gesleept moet worden. Als het kind dit niet meer weet is het misschien een idee voor de makers om een mogelijkheid aan te bieden om de uitleg van de opdracht te kunnen herhalen. Of als een kind een tijd niets heeft ondernomen, de voice-over helpt: “Goed zo de broodtrommel is goed gevuld, nu moet hij alleen nog in de rugzak!” Hiermee wordt voorkomen dat het kind op navigatieknoppen gaat tikken om iets te laten gebeuren want dan moet de opdracht in zijn geheel weer opnieuw gedaan worden.

Als de opdracht is voltooid volgt een compliment van Jop de Giraf en is het gejuich van kinderen te horen. Vervolgens begint de pijl in de rechterbovenhoek te knipperen zodat het duidelijk is dat deze aangetikt moet worden om het verhaal te vervolgen.

Jas en tas ophangen

Wanneer Jop de Giraf aankomt op school wordt uitgelegd dat iedereen uit de klas een eigen kapstok heeft. Je kind wordt gevraagd om Jop en zijn vriendjes te helpen door de jas en tas bij de juiste kapstok op te hangen. Zodra een jas naar de verkeerde kapstok wordt gesleept, hoort je kind de naam die bij de kapstok hoort om aan te geven dat het kledingstuk niet bij deze kapstok hoort. Ook hier krijgt je kind door middel van geluid de bevestiging zodra de jas bij de juiste kapstok hangt. Na het voltooien van de opdracht volgt een uitleg wat er bij de komen gaat (mama knuffelen, juffrouw een handje geven en in de kring gaan zitten).

Jop3

Zingend in kring

Er wordt een vrolijk liedje afgespeeld waarin een uitleg wordt gegeven over de dagen waarop Jop naar school gaat en met de hulp van je kind mag Jop vervolgens bepalen welk weer het elke dag wordt. Het is de bedoeling dat verschillende weertypes naar de lege rondjes gesleept worden. Hierna wordt uitgelegd wat voor weertype het is. De weertypen blijven wel staan zodat het kind weet dat het nog een keer gekozen kan worden voor een andere dag.

Jop4

Muziek maken

Bij deze scène volgt een uitleg over de trommel en de bekkens en je kind helpt Jop de Giraf en Appie de Aap om in de juiste volgorde de instrumenten te laten bespelen. De balk kleur rood zodra de volgorde niet klopt.

Tikkertje spelen

Wat ook bij een schooldag hoort is buitenspelen en je kind wordt gevraagd om Jop de Giraf te helpen om zijn vriendjes te tikken! Om de beurt vliegt een vriendje voorbij en deze moet ook daadwerkelijk (aan)getikt worden! Erg leuk gedaan! Klein puntje; het kan misschien verwarrend zijn dat Jop de Giraf ook getikt kan worden, terwijl hij de tikker is! Of misschien is het wel gewoon met terugtik!

Eten en drinken

Na het buitenspelen is het tijd om bij te komen en te lunchen. Ook hier maakt je kind door middel van een liedje kennis met dit onderdeel van de dag. Je kind kan helpen om elk vriendje van een pakje drinken, een boterham en fruit te voorzien door het naar de borden te slepen maar het is geen probleem als Piep de Muis al het eten verorbert. Wat een jong kind misschien zelf niet meteen door heeft is dat het eten vervolgens aangetikt moet worden om het te laten opeten. Dit wordt niet verteld maar moet zelf ontdekt worden. Een extra mogelijkheid is om het eetliedje weer terug te luisteren!

Jop5

Jop de bouwer

Jop moet een werkje doen en je kind helpt om aan de hand van een voorbeeld een bouwwerk na te maken. Dit kan je kind doen door de juiste kleuren naar de juiste plek te slepen. Hier leert je kind om kleuren te herkennen en het te matchen met het voorbeeld. Als beloning krijgt Jop een stempel van de Juf.

 

Hamertje Tik

Bij dit werkje is het de bedoeling dat je kind Jop helpt om de juiste vorm naar de juiste plek te slepen. Vervolgens verschijnt een hamertje zodat je kind het vormpje kan vast tikken. Een erg leuke digitale vorm van Hamertje Tik. Wat hier nog aan toegevoegd zou kunnen worden is dat de vormpjes, net zoals de kleur van de blokken in de vorige scène, benoemd worden zodat het kind deze ook leert kennen. Maar dit kan gemakkelijk opgevangen worden door de ouder en het kind hiernaar te vragen.

Opruimen

Na het spelen hoort natuurlijk ook het opruimen! Het is de bedoeling dat je kind helpt te sorteren door de bouwblokken naar de juiste kleur mand te slepen. Ook hier wordt de kleur van elk bouwblok door de voice-over benoemd.

Ophalen door de papa en mama’s

Na alle bezigheden op de schooldag is het tijd om weer opgehaald te worden en naar huis te gaan! Je kind dient elk vriendje aan te tikken zodra de bijbehorende ouder verschijnt. Doordat de voice-over dit duidelijk aangeeft weet je kind goed wat van hem/haar wordt verwacht. Leuk om te zien dat ook aan details is gedacht; na het ophalen van de kinderen door de ouders verspringt de klok aan de wand van tijd!
Onderdeel II: Puzzelen

In deze app wordt ook nog een ander onderdeel aangeboden; het maken van verschillende puzzels. Dit onderdeel is voor elke peuter en kleuter leuk om te doen; er kan keuze gemaakt worden uit 10 puzzels met afbeeldingen van de schooldag van Jop en er wordt uitdaging geboden in de hoeveelheid puzzelstukjes. Daarnaast kan de moeilijkheidsgraad verhoogt worden door de puzzelafbeelding te laten verdwijnen zodat je kind op eigen inzicht de puzzel legt.

Jop6

Mijn mening:

Aan de hand van een duidelijke voice-over wordt je kind meegenomen op de schooldag van Jop de Giraf. Spelen, leren en zingen; het komt allemaal aan bod!
Er wordt door de makers geadviseerd om ouders in ieder geval de eerste keer samen met het kind kennis te laten maken met de app en hulp te bieden waar nodig. Hier sluit ik mij bij aan; bij een aantal scènes moeten kinderen ontdekken welke handeling zij moeten verrichten om de opdracht te voltooien en dit kan vooral voor de erg jonge kinderen in het begin misschien wat lastig zijn.

De navigatie is erg gebruiksvriendelijk voor de doelgroep. De navigatieknoppen die te zien zijn tijdens de story-game liggen ver uit elkaar zodat deze niet per ongeluk aangeraakt kunnen worden. Verder wordt de mogelijkheid geboden om zelf een scène te kiezen om te spelen, naar de volgende/ vorige scène te navigeren of meteen de opdracht uit te voeren zonder voice-over.

Erg goed is ook de feedback die wordt gegeven aan het kind tijdens en na het uitvoeren van de opdracht. Het kind wordt slim gestuurd om de opdracht te voltooien en krijgt positieve feedback in vorm van geluiden na het afronden van de opdracht. Ook wordt elke keer verteld wat er na een scène komen gaat zodat het kind een duidelijk beeld heeft waar hij/zij aan toe is op een eigen schooldag.

Deze universele app (ook in Engels en Duits) is een aanrader voor kinderen die voor het eerst naar school gaan. De app zal hen namelijk zeker helpen om zich sneller thuis te voelen op school. Dit komt onder andere door de duidelijke en herkenbare illustraties die een visuele voorstelling van een schooldag geven, deze zijn gemaakt door de “moeder” van Jop de Giraf Esther Naalden (http://www.heppi.nl/index.php ).

Maar ook kinderen die reeds naar school gaan kunnen zich prima vermaken met deze app door te bekijken hoe het op Jop’s school gaat en daarnaast biedt het puzzelonderdeel ook genoeg uitdaging!

 

Leave a reply