You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Oorlogsgeheimen

Oorlogsgeheimen

 

Wat leert je kind:

  • Over de Tweede Wereldoorlog
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip
  • Kennis maken met nieuwe situaties
  • Bewust worden van eigen mogelijkheden en eigen wensen.

Doelgroep: Vanaf 9 jaar

Titel: Oorlogsgeheimen

Schrijver: Jacques Vriens
Illustrator: Henk Kneepkens

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, Uitgeverij Uniboek | Het spectrum bv,

Ook te downloaden als boek in iTunes.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Het verhaal

Het is 1943 (najaar). Tuur en zijn familie wonen in een dorp in Zuid-Limburg. Eerst merkte Tuur niet zoveel van de oorlog. De Duitsers hadden het land overgenomen en algauw namen de Duitse soldaten hun intrek in de stad in de buurt. In het dorp kwamen ze bijna nooit. Wel was het duidelijk wie de NSB-ers waren in het dorp. Verder werd Tuur overal buiten gehouden. Zijn ouders vonden dat hij overal buitengehouden moest worden wat de oorlog betreft. “Doe maar alsof het een spannend jongensboek is”, zei zijn grote broer Leo. Zo was het gegaan de afgelopen drie jaar. Maar nu is alles anders… De sirenes gaan vaak af. Ze moeten bijna iedere nacht schuilen in een schuilkelder. Er worden mensen opgepakt door de Sicherheitsdienst uit de stad. Duitse soldaten jagen op Engelse soldaten waarvan de vliegtuigen zijn neergeschoten, ze pakken mensen op en er wordt zelfs geschoten.

Wat betekent het dat een van zijn vrienden de zoon is van een NSB-er? Zijn alle Duitsers slecht? Voor de oorlog waren de Duitse mensen die hier langskwamen juist aardig. Zijn alle mensen die voor de Duitsers werken NSB-ers? Zijn vader werkt toch ook nog als ambtenaar, maar die zet zelfs zijn leven op het spel om anderen te redden en hoe zit het dan met de Joden? Zijn Joden ook slecht? Waarom worden ze gevangen gezet?

Zo komt de oorlog ineens erg dichtbij voor Tuur. Hij ontdekt dat zijn vader en broer Engelse soldaten helpen, zijn beste vriendin is Joods en probeert haar identiteit te verbergen voor de Duitsers. Familie van vrienden worden opgepakt en afgevoerd en hijzelf? Zijn eigen familie? Zullen ze de oorlog wel overleven?

Mijn mening

Het verhaal begint al gelijk spannend en het eist al je interesse en aandacht op. Ik heb het boek in 1 dag uitgelezen, omdat ik het veel te spannend vond om weg te leggen. Ook lang nadat ik het boek uit had, moest ik nog vaak aan de gebeurtenissen denken. Het boek schildert op een duidelijk wijze de ervaringen en belevenissen van Tuur. Je merkt en voelt hoe hij naar de wereld kijkt en hoe verwarrend het voor hem als kind is en toch is het juist in deze tijd nodig dat hij als een volwassene kan nadenken en reageren. Eén misstap en alles is voorbij. Het is merkbaar dat de schrijver van het boek zich goed kan verplaatsen in de beleving van kinderen.

De kaft van het boek helpt om een beeld te vormen van de personages in het boek. De foto van Tuur op de kaft laat dezelfde acteur zien uit de film Dolfje weerwolfje. Dat vind ik best prettig, want dan heb ik een duidelijker beeld in mijn hoofd van hoe Tuur eruit ziet.
In het boek zijn een aantal foto’s van de film. op zich vind ik ook wel erg fijn als beeldvorming. Wel vind ik het enorm jammer dat ik al een foto zie waarop het duidelijk is dat Maartje (vriendin van Tuur) Joods is. Dit wordt pas later in het boek duidelijk.

Natuurlijk weten we allemaal hoe de oorlog is afgelopen en dat het land later in het boek bevrijd wordt, maar dat doet niets af aan de spanning, want tijdens het lezen wil ik weten of Tuur en de mensen om hem heen het zullen overleven. Het verhaal is en blijft tot en met het einde erg spannend.

Ik vind het bijzonder hoe het verhaal duidelijk maakt dat je niet “goed of slecht” bent omdat je bij een bevolkingsgroep hoort. Je bent zoals je kiest te reageren op momenten waarop het belangrijk is. Zo komt in het verhaal naar voren dat er Duitse soldaten zijn die wreed zijn, maar ook Nederlandse mensen kunnen wreed reageren. Nederlander zijn betekent niet automatisch dat je te vertrouwen bent en dat je een ander helpt, in sommige gevallen kan het ook een Duitse soldaat zijn die ervoor kiest een oogje dicht te knijpen als jouw geheim ontdekt dreigt te worden.

Het is een mooi boek voor kinderen om te lezen en zo beter te begrijpen wat oorlog is en hoe de Tweede Wereldoorlog geweest was voor de mensen in Nederland.

Ook te downloaden als boek in iTunes.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

De oude versie van het boek is ook te downloaden in iTunes.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Er is ook een dyslexie vriendelijke versie te downloaden in iTunes.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40

Leave a reply