You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Kompas met vleugels

Kompas met vleugels

Doelgroep: 8 – 10 jaar
Titel: Kompas met vleugels
Schrijver: Koos Degeling
Illustrator: Geertje Grom
Uitgeverij: Jess

Wat leert je kind:

  • Overwinnen van je (kinder)angsten
  • Belangstelling krijgen voor boeken.
  • Taalontwikkeling.
  • Uitbreiding woordenschat.
  • Concentreren.
  • Goed kijken naar de plaatjes.
  • Stimuleren van de fantasie.
  • Kennis maken met nieuwe situaties.

Inkijkexemplaar

Het verhaal

Het verhaal gaat over Tessa. Op een dag vindt ze een duif. De duif is in haar tuin neergestort en zijn vleugels zijn gehavend. Ze is bang dat haar broer Iwan de duif gaat roosteren op een kampvuurtje in de tuin.
Ze doet haar best om de duif goed te verbegen terwijl ze het verzorgt. Iwan heeft al snel in de gaten dat ze een dier verstopt, maar ze maakt hem wijs dat er een konijn in de tuin is. Terwijl Tessa zo goed en zo kwaad de duif verzorgt, probeert Iwan het konijn in de tuin te vangen.
Dan ontdekt Tessa van wie de duif is…..

Mijn mening

Het boek trok vooral mijn aandacht, omdat het over het vinden en verzorgen van een vogel gaat. Mijn zoontje vond de afgelopen zomer ook een duif in onze tuin en het had hem veel verdriet gedaan dat hij die van ons naar de dierenambulance moest brengen. Hij had zo gehoopt dat hij het van ons had mogen houden en zelf mocht verzorgen.

Mijn zoontje houdt veel van voorgelezen worden, maar zelf lezen doet hij niet zo graag. Toen ik hem over dit boek vertelde wilde hij het graag hebben. En ja hoor hij had het boek al snel zelf uitgelezen. Het kwam goed uit, want hij was al bijna aan de beurt voor een boekenkring in de klas en nu kon hij het over dit boek houden.

Ik zou het boek inschatten op AVI niveau E4 – M5 met hier en daar wat lastige woorden zoals “enthousiast”. Vooral voor kinderen van 8 jaar zou dit boek heel prettig en ook spannend zijn om te lezen. Het verhaal is zo geschreven dat je er als kind prettig doorheen leest. Mijn zoontje heeft er een week over gedaan. Soms las hij maar 1 hoofdstuk per dag en soms last hij er wel 3 achter elkaar. Zelf had ik het boek binnen een uur uit.

Het verhaal is spannend voor jonge kinderen, omdat Iwan een behoorlijke gemenerik is en je wilt als lezer dus echt niet dat het vogeltje in zijn handen valt. Zelf vind ik de ouders behoorlijke prutsers dat ze niks in de gaten hebben, maar dat hebben kinderen die het verhaal lezen niet door. Die staan alleen stil bij Tessa, de duif en Iwan.

In het boek komt heel mooi naar voren hoe je soms erg bang kan zijn om er dan achter te komen dat zodra je jouw angst hebt overwonnen het lachwekkend is dat je er ooit bang voor bent geweest. Een mooie les en inspiratie voor kinderen die snel angstig zijn.

Leave a reply