You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Tantrix – ontwikkel het logisch denken bij kinderen

Tantrix – ontwikkel het logisch denken bij kinderen

Doelgroep: vanaf 6 jaar

Hieronder laat ik je in een filmpje zien wat Tantrix is en wat je ermee kan. In het filmpje zie je meerdere spellen. Vanaf 7.25 minuten in het filmpje laat ik je Tantrix zien.

Wat is Tantrix?

Tantrix is een spel met zeshoekige stenen. De stenen hebben aan de ene kant getallen en aan de andere kant gekleurde lijnen. Elke steen heeft drie verschillend gekleurde lijnen. De lijnen verschillen ook van grootte en vorm.
Met de stenen moeten kinderen puzzelen met de lijnen. De opdrachten met de stenen verschilt per leeftijd en aanleg van het kind.
Het is een mooie wijze om het logisch denken en redeneren te ontwikkelen. Ook het onderscheidingsvermogen komt aan bod.

Tantrix

Er zijn verschillende sets met verschillende aantal stenen. De opdrachten verschillen per set. Met een uitgebreide Game Pack-set van 56 stenen. Zijn er veel opdrachten die per leeftijd verschillen (of aanleg kind).

Kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen aan de slag met het herkennen van de stenen door kleur, herkennen van de vormen (recht, gebogen of hoekig), slangen en lange lijnen maken.
Kinderen van 6 tot 8 jaar maken cirkels (grote en kleine) en lussen.
Kinderen van 8 tot 12 jaar maken lussen met enkele stenen.
Kinderen van 12 jaar en ouder proberen de gevorderde puzzels op te lossen die in het Tantrix spelregelboekje staan. Daar staan opdrachten en benodigde stenen volledig beschreven.

Hier is een schoolgids waarin alles heel mooi wordt uitgelegd.

Wat leert je kind?

  • Ontwikkeling van logisch en systematisch denken 
  • Ontwikkeling van ideeën over rotatie en symmetrie 
  • Stimuleert wiskundig denken
  • Leren samenwerken
  • Samen problemen leren oplossen

Mijn mening

Zelf heb ik de Discovery versie gekocht in een reiseditie als probeersel. Zowel mijn zoontje van 5 jaar als mijn zoontje van 7 jaar kunnen hier heel leuk mee aan de slag en ze moeten inderdaad hun breinen kraken en eigen strategieën bedenken om de puzzels op te lossen. Mijn jongste zoontje kan maar een paar stenen gebruiken bij het maken van de lussen. De oudste kan steeds een stapje verder gaan en er iedere keer een steen bij doen.

Tantrix2

Ik vind het een leuke wijze voor mijn kinderen om te oefenen met het oplossen. Ze ontwikkelen hun inzicht tijdens het spelen en het is natuurlijk nog leuker wanneer mijn man of ik ze aanmoedig en hierbij begeleid. Omdat het antwoord niet gelijk in ze op zal komen oefenen ze dus met het niet opgeven wanneer het moeilijk wordt. Ze moeten steeds goed kijken naar de stenen, goed nadenken en vooral zelf strategieën bedenken. Dit vind ik heel waardevol, want dit soort vaardigheden komen normaal gesproken niet zomaar aan de orde en toch zijn ze van enorme waarde. Mijn man staat vaak versteld van de simpele wijze waarop ik steeds problemen op kan lossen. Ik heb dan ook als kind heel veel gepuzzeld! Nu vind ik het belangijk om mijn zoontjes ook aan puzzels bloot te stellen.

De stenen zijn zeer geschikt voor kinderen. Ze zijn erg stevig en lijken bijna niet breekbaar. Tijdens het spelen met de stenen zullen ze zeker niet kapot kunnen gaan!
Omdat ik een simpele resieditie heb gekocht is dit wel lekker handig om mee te nemen. Moeten we even ergens wachten, dan kan ik het zakje uit mijn tas halen en ze ermee aan de slag zetten. Ideaal!
Maar om meer uit het spel te halen zal ik wel een uitgebreidere versie voor ze kopen, maar ik vind dit al een mooi begin.

Leave a reply