You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Origami – kaartspel van White Goblin Games

Origami – kaartspel van White Goblin Games

Doelgroep:  2 tot 4 personen vanaf 8 jaar.

Wat is Origami van White Goblin Games?

Het gaat om een kaartspel voor 2 tot 4 personen.
Je bent een origami kunstenaar en je doet mee aan een wedstrijd. Maak de mooiste origami creaties voor jouw collectie en win de titel van “Beste origami artiest”.
Je hebt niet veel ruimte nodig op tafel om het spel te spelen. Iedere speler legt de gespeelde kaarten voor zich in maximaal twee stapels. Verder bestaat het spel uit een rij met een trekstapel, aflegstapel en vier open kaarten.
Per ronde kan je kiezen uit 3 acties. Je kan kaarten pakken, een origami maken of een speciale actie gebruiken.
Je speelt steeds per ronde en pas aan het einde van het spel kan je berekenen wie de winnaar is.
Hoewel je wel steeds in de gaten kan houden wie zover de meeste punten heeft verzameld blijft het toch wel heel spannend. Pas aan het einde weet je wie de winnaar zal zijn.
Tijdens het spelen ben je daar niet echt mee bezig en heb je dan ook geen last van mensen (meestal kinderen) die het vervelend vinden dat ze aan het verliezen zijn.

Mijn mening

Ik vind het idee van een origamiwedstrijd heel erg leuk.
Als je met minder dan 4 spelers speelt mag je zelf kiezen met welke diersoorten je gaat spelen. Dit vinden kinderen vooral heel leuk om zelf te mogen kiezen.
Ik merk dat kinderen veel leuker en gezelliger spelen als ze tijdens het spelen niet bezig zijn met het winnen of verliezen. Vooral mijn jongste zoontje heeft soms moeite om een potje af te maken als hij aan het verliezen is. Dit is zeker geen probleem bij dit spel.

Hoewel de spelregels erg simpel lijken is het toch lastig om dit spel voor het eerst te spelen. Je moet aan best veel dingen denken en ook moet je de kaarten heel goed lezen en begrijpen.
Het komt regelmatig voor dat iemand een actie wil doen die niet mag. Begrijpend lezen is best belangrijk bij dit spel.
Aan de andere kant ben je dit dan ook flink aan het oefenen wanneer je dit spel speelt.

Het ontwerp van de kaarten maakt het spel soms lastig. Linksboven zie je een cijfer. Zoveel vouwen heb je nodig om een kaart te mogen spelen. Daarnaast zie je de vouwwaarde van de kaart. Vaak vergis je je in die twee getallen wat het spelen lastig maakt. Dat komt natuurlijk ook omdat het linkergetal veel groter is. Dat trekt dan je aandacht terwijl je juist het aantal vouwen (kleiner getal) in de gaten moet houden.

Tijdens het spelen ben je veel aan het hoofdrekenen met kleine getallen (t/m 8). Heel handig om met kinderen te spelen die nog bezig zijn om het optellen met kleine getallen te automatiseren. Per ronde moet je steeds berekenen wat je gaat doen. Dit gebeurt zo natuurlijk dat een kind niet doorheeft hoeveel rekensommetjes het al heeft uitgerekend tijdens het spelen. Heel handig dus!
Voorbeeld: Om de haai te spelen moet je 4 vouwen betalen. Je kan dit betalen door de zebra en het kuiken af te leggen. Je mag niet te veel of te weinig vouwen hebben. Je moet dit precies uitrekenen.

Op de doos staat dat het spel ongeveer 20 minuten duurt. Dat hebben we nog niet gemerkt. We hebben nog niet minder dan 45 minuten gespeeld.
De eerste keer duurde het spel zelfs zo lang dat mijn beide kinderen er geen zin meer in hadden. Sterker nog ze zeiden na afloop dat ze dit spel nooit meer wilden spelen. Gelukkig kon ik ze een paar dagen later overhalen en toen het wat vlotter ging vonden ze het toch wel leuk om zo samen te spelen.
Ik vind het vooral heel knap van mijn jongste zoontje van 8 jaar. Hij denkt zijn combinaties goed uit en weet zich best goed te redden bij het begrijpen en spelen van de verschillende kaarten.
Gisteren heeft hij zelfs gewonnen!

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply