You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Escape Room The Game: Jumanji Family Edition

Escape Room The Game: Jumanji Family Edition

Doelgroep:  3 tot 5 spelers vanaf 10 jaar

Hieronder zie je een video review van het spel. Echt een aanrader om te zien!

Wat is Escape Room The Game: Jumanji Family Edition?

Escape Room The Game Jumanji editie is een Escape room spel maar dan op het niveau van kinderen vanaf 10 jaar.
Het doet me denken aan een bordspel, alleen is er geen bord. Je speelt met een decoder en sleutels. Je moet de juiste sleutels in de juiste volgorde in de decoder plaatsen om samen het spel te winnen.

In dit pakket speel je eerst een introductiespel van 15 minuten en daarna speel je twee Jumanji avonturen van 1 uur per avontuur. Een avontuur bestaat uit meerdere levels.
Er zijn drie zakken (introductiespel en twee avonturen) met in iedere zak alle spullen die je nodig hebt voor een avontuur.
Je begint een avontuur door eerst de tekst op de envelop hardop voor te lezen. Daarna open je de envelop en kijk je eerst of alles er in zit (op de rand van iedere envelop staat wat er in moet zitten). Je drukt alles uit de frames, zet de Chrono Decoder aan en drukt op START. De teller telt dan de tijd af. Je hebt een uur de tijd om alle levels op te lossen.
Oplossen doe je door per opdracht een sleutel te vinden.

Meestal staat er stapsgewijs de vier stappen die je moet doen waarbij je de vier sleutels moet ontdekken. Het is iedere keer weer een verrassing wat je precies moet doen en het ligt vaak aan jullie hoe je dit aan gaat pakken. Wat voor de één eruit ziet als een mysterie kan voor een ander glashelder zijn. Per opdracht komt er vanzelf iemand naar voren met een plan van aanpak.

Je krijgt per avontuur een stapel hintkaarten. Op deze kaarten staat een tijd genoteerd. Zodra de Chrono Decoder op het aangegeven tijdstip komt hoor je een geluidje. Je mag dan de hintkaart pakken die bij het tijdstip hoort en de hint ontcijferen in de hintdecoder. Als jullie goed op weg zijn sla je deze hints natuurlijk gewoon over, maar het kan helpen wanneer je vast komt te zitten.

Per avontuur doe je drie levels. Per level moet je 4 sleutels ontcijferen met de 4 opdrachten van de level. De opdrachten verschillen steeds. Denk daarbij aan woordzoekers, origamiwerkjes, aflezen van een kaart met behulp van een foto, tangram, puzzelen, enz.

Mijn mening

We hebben het spel twee keer gespeeld samen met onze twee zoontjes van 8 jaar en 10 jaar.
We zijn begonnen met het introductiespel van 15 minuten.

Onze jongste zoon wilde de inhoud van het introductiespel aan ons voorlezen, dus hebben we hem de kaart gegeven. Onze oudste zoontje mocht het dagboek voorlezen.
Zo zijn we begonnen. Al bij de eerste opdracht liepen we aardig vast. Het was erg lastig om de kaart van de drums op te lossen. Uiteindelijk hadden we een sleutel gevonden waarvan we dachten dat het deel 1 van de code kon zijn. Het was best lastig, maar te doen. Bij de tweede opdracht liepen we helemaal vast en konden we het echt niet oplossen.

Na ruim een half uur (nadat we hadden verloren) ontdekten we wat we fout hadden gedaan. We waren vergeten op de achterkant van de kaart te kijken, waardoor we alle hints hadden gemist die we hadden gekregen om het introductiespel op te lossen. Toch nog wel knap dat we drie van de vier sleutels wisten op te lossen zonder alle feiten te hebben!

De volgende dag begonnen we samen vol goede moed aan het eerste avontuur.
We wisten nu waar we op moesten letten!
Het spel ging heel erg goed. Per opdracht moet je samen bedenken hoe je het gaat aanpakken. Je ziet dan ook de verschillende talenten van elkaar. Steeds treedt er wel iemand ineens naar voren om te laten weten wat die heeft gezien en bedacht. Ook onze jongste van 8 jaar heeft ons meerdere malen volkomen verrast met zijn scherpe waarnemingen. Hij doorzag bepaalde patronen. Dat terwijl mijn man geen benul had van wat de bedoeling was en ik druk bezig was met het natekenen van een figuur om het goed te kunnen vergelijken met de kaart. Mijn zoontje had inmiddels al lang het antwoord omdat hij het had gezien en onthouden. Ik kijk nu ineens naar hem met andere ogen! Zijn wiskundig inzicht is vele malen beter dan ik had verwacht.

Één van de mooiste momenten vond ik toen we door een verrekijker moesten kijken om op de kaart de juiste locatie te zoeken (zie verrekijker in de foto hierboven).
Ik had geen idee wat we met de verrekijker moesten doen. Ik dacht dat we het moesten uitknippen om mee naar de kaart te kijken, maar hoe kon je dan een locatie zien? Dat was toch onmogelijk!
Mijn man was toen in zijn eentje begonnen met wat hij wel begreep (opdracht 2) en had geen enkele aandacht voor deze eerste opdracht. Gelukkig kon ik op mijn twee zoontjes rekenen. De oudste zei dat we naar de foto in de verrekijker moesten kijken. Daar is de foto genomen. We moesten de natuur die je daarin kon zien vergelijken met wat je op de kaart kon zien. Door goed te kijken zouden we de juiste locatie kunnen vinden. Het was mijn jongste zoontje die zo de locatie kon vinden.
Dat vind ik dan ook heel mooi aan dit spel. Iedereen kan hier goed tot zijn recht komen. Door goed de taken te delegeren waar nodig komt iedereen toch aan de beurt en voert niemand de boventoon.

Ik weet niet of dit ook geldt wanneer er geen volwassene meespeelt, maar in onze samenstelling is dit wat ons opviel.
Het spel past perfect bij ons als gezin. Het was echt geweldig om te doen en mooi om zo samen aan een grote taak te werken. Geen gedoe met kinderen die niet tegen hun verlies kunnen, want je wint samen of verliest samen en je verliest past als het uur voorbij is en niet eerder. Hoewel je op het laatst een beetje tijdsdruk kan ervaren heb je in elk geval geen last van zure verliezers!

In de handleiding wordt geadviseerd om als ouder mee te spelen wanneer kinderen van 10 tot 14 jaar meespelen. De meeste kinderen vanaf 14 jaar kunnen het spel zonder ouders spelen.
Ben je klaar met spelen ruim dan gelijk alle spullen weer op in de juiste enveloppen. Als andere mensen het spel ook willen spelen kun je alle gebruikte onderdelen waar een printicoontje op staat printen en vervangen.
Je kan het spel natuurlijk maar één keer echt vol met spanning spelen, want daarna weet je de oplossing al.

Het spel heeft een hele leuke thema. Ik heb een poosje geleden de film Jumanji met mijn kinderen gekeken dus dat maakt het spel extra leuk.
De opdrachten passen heel mooi bij het thema en alles is heel mooi en aantrekkelijk aangekleed.

Ik vind dit spel een absolute aanrader! We hebben nog één avontuur over. Ik denk dat we het spel een keertje mee zullen nemen op vakantie om daar een keer een avond gezellig mee samen door te brengen. Daarna zullen we de gebruikte onderdelen zeker printen en alles klaarmaken om het spel door te geven aan onze neefjes en nichtjes.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply