You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Had ik maar een tijdmachine

Had ik maar een tijdmachine

Doelgroep: vanaf 5 jaar.
Titel: Had ik maar een tijdmachine
Schrijver + concept: Suzan Boshouwers
Vormgeving+ concept: Jeanette van Tricht
Uitgeverij: Graviant
ISBN: 9789491337512

Wat leert je kind:

  • Bewustworden van tijdsverloop en de tijd op de klok
  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Het boek

Het gaat om een mooie prentenboek met lekker dikke pagina’s die ook nog eens glanzen.
Door middel van zowel verhaal als illustraties wordt het begrip tijd overgebracht.
Het verhaal neemt een jaar in beslag. Iedere pagina geeft een ander tijdstip weer.
Bij het boek kan je ook een klokpuzzel kopen. De bijpassende klok maakt de tijd tastbaar en inzichtelijk voor kinderen. Hieronder zie je een filmpje over deze klok.

Woorden die te relateren zijn aan het concept tijd of tijdsaanduiding zijn groot gedrukt in het verhaal.
Bovenin worden de paginanummers aangegeven met behulp van aantal vingers. Onderaan op iedere pagina zie je een rennende hond die steeds een ciclus lijkt te volgen. Net als de tijd die steeds weer opnieuw begint na 24 uur en de weken die ook steeds eindigen in het weekend om vervolgens maandagochtend weer opnieuw te beginnen, enz.

had-ik-maar-een-tijdmachine-1

Mijn mening

Het boek is heel leuk en ook uitdagend.
Het verhaal begint heel mooi bij de verjaardag van Bob. Dit spreekt kinderen altijd wel aan, omdat dit dicht bij de belevingswereld van kinderen ligt.
Bob is net jarig geweest. Hij wil weten wanneer hij weer jarig is. Dat duurt natuurlijk een jaar, maar Bob zoekt een manier waarop hij vlugger jarig kan zijn.
Dit komt me zo bekend voor. Mijn kinderen zouden ook maar wat graag binnenkort weer jarig zijn!

Op iedere pagina lijkt er wel een klok verstopt te zijn in de illustraties. Mijn zoontjes zoeken dan ook per verhaal de illustraties af naar wat een klok zou kunnen zijn en wat een lange wijzer en korte wijzer zou kunnen voorstellen. Dit is een leuke wijze om kinderen enthousiast te maken voor het leren klokkijken en na te denken over het begrip tijd.
Ook komt op een leuke wijze naar voren dat tijd een gevoel kan zijn. Als je leuke dingen doet lijkt de tijd wel voorbij te vliegen, terwijl de tijd op andere momenten juist traag voorbij lijkt te gaan.

De verhalen zijn echt leuk en hebben te maken met het voorbij vliegen van de tijd. De herfst komt en gaat, Oud en Nieuw wordt gevierd, er worden sneeuwpoppen gemaakt, de lammetjes worden geboren, enz. De belangrijkste symbolen voor de seizoenen komen langs en zijn zichtbaar met hele mooie illustraties.

had-ik-maar-een-tijdmachine4-

De combinatie klokpuzzel en boek is ook heel mooi en waardevol. Met de klokpuzzel kan een kind zien wat 5 minuten, 10 minuten, kwartier en een half uur is op de klok. Hoe groot is 5 minuten op de klok? Hoe vaak past 5 minuten in de klok? Hoe zit dat met 10 minuten of een kwartier? Wil je een kind leren klokkijken, dan moet een kind wel eerst begrijpen wat de klok inhoudt en hoe het wordt weergegeven en wat de getallen betekenen, enz. Heel erg waardevol dus!

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply