You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

The Mind – kaartspel

The Mind – kaartspel

Doelgroep:  2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

Wat is The Mind van White Goblin Games?

Dit is een kaartspel voor 2 tot 4 personen. Het spel zit in een doosje, waardoor het handig is om mee te nemen op vakantie.
Door samen te spelen, goed na te denken, beslissingen te (durven) nemen en te evalueren voltooi je als team de verschillende levels.
Je speelt samen als 1 team. Je wint samen of verliest samen als team.
Je speelt met de kaarten 1 t/m 100 in het spel. Verder heb je een aantal levelkaarten, levenskaarten en sterrenkaarten die je kan inzetten om het even makkelijker te maken voor je team.

Mijn mening

Het spel is heel erg leuk om samen te spelen.
Het is ook goed voor de sociale ontwikkeling van de spelers (ook als groep). Je leert elkaar begrijpen, goed met elkaar praten, elkaar de intenties uitleggen, maar ook om elkaar te waarderen en complimenten te geven.

Je moet als team steeds een level voltooien. In totaal moet je samen alle levels voltooien voordat je alle levens kwijt bent. Dit is nog best wel pittig, vooral wanneer je net begint met het spel.
Tijdens het spelen mag je niet met elkaar praten. Door elkaar de tijd te geven, goed na te denken en in te schatten en te durven, lukt het om samen de levels te voltooien.
Tussendoor helpt het wanneer je elkaar tips geeft en elkaar het een en ander uitlegt.
Je krijgt steeds een aantal kaarten in je handen die je op het juiste moment moet neerleggen. Je legt ze neer bovenop de vorige kaart. Dit doe je door de getallen van laag naar hoog neer te leggen. Je moet samen al jullie kaarten spelen zonder een foutje te maken, maar je mag niet weten welke kaarten de andere spelers hebben. Je mag elkaar ook geen seintjes geven. Dit is nog best moeilijk.
Als kaart 25 op tafel ligt en jij hebt kaart 30 in je handen. Hoe lang wacht je dan? Hoe groot is de kans dat iemand 26, 27, 28 of 29 in de handen heeft en hoeveel tijd moet je diegene dan geven? Als je te lang wacht gooit iemand anders misschien kaart 31 of hoger neer en dan ben je te laat en zijn jullie weer een leven kwijt. Zie je hoe lastig dit is?
Je merkt al snel tijdens het spelen of anderen te snel kaarten neerleggen en te weinig tijd geven aan spelers om na te denken. Je kan je voorstellen dat een kind van 8 nog moeite kan hebben met het zien van de getallen en nadenken hoeveel kaarten tussen 25 en de eigen kaart zit. Zo’n kind heeft meer tijd nodig dan een volwassene. Je moet dus afspreken hoe te spelen en waarmee je als groep rekening moet houden. Als iemand al binnen 5 seconden steeds kaarten gooit die tientallen te hoog zijn waardoor niemand anders kans heeft gehad om neer te leggen, hoe zeg je dat dan en hoe vat die persoon dat dan steeds op voordat die het zelf doorheeft?
Je snapt dus dat je tijdens het spelen goed oefent met praten met elkaar.
Wij vonden dit wel een mooie pluspunt van het spel, want hierdoor zag een persoon in dat die heel snel in de verdediging schoot terwijl anderen helemaal niet hadden bedoeld dat die persoon in de fout zat. Er werden alleen handige tips gegeven. Zo kon ter sprake worden gebracht dat dit ook vaak in andere situaties gebeurde. Later merkte mijn jongste zoon dat hij snel boos werd wanneer zijn grote broer zei dat hij even had moeten wachten. Wanneer een ander hem een tip gaf, was het geen probleem, maar van zijn grote broer kon hij dat niet hebben.
Omdat tijdens het praten het spel centraal lag en de wens om samen te winnen, verliepen de gesprekken dan ook heel fijn. Het ging niet om een persoon en diens gedrag, maar om het samen kunnen winnen en waar iedereen op moest letten. En iedereen merkt wel dat die ergens op kan letten, niemand is perfect!

Ik vind het een aanrader dus! Wij zijn onze vakantie leuk begonnen met dit spel en zullen het zeker nog vaker spelen.

Hoewel het spel voor 2-4 spelers is spelen we het soms toch wel met ons vijven. We passen dan gewoon het aantal levels aan. Wie weet is dat ook wel te proberen voor 6 personen. Is het dan nog moeilijker om te winnen? Absoluut! Maar het gaat om het samen spelen en samen ontwikkelen en niet zozeer om het winnen! Dat leer je wel nadat je al 20x samen hebt verloren.
Tussendstand: spel 20 – familie 0. Geeft niet, we komen er wel!

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply