You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees

Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees

Doelgroep: 8 – 10 jaar
Titel: Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees
Schrijver + Illustrator: Dav Pilkey
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026133541

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol. com

Het boek

Dit is deel 2 van een geinige serie kinderboeken voor jonge lezers. De zinnen zijn kort en de letters zijn groot gedrukt waardoor deze boeken makkelijk te lezen zijn voor kinderen.
Er staan veel plaatjes in het boek en er is weinig tekst per bladzijde.
Dit kinderboek heeft een stevige kaft.


Illustratie van Dav Pilkey © 2018 van De Fontein , Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees.

Er is ook een film van deel 1 van deze serie. Hieronder zie je de trailer.

Achterin het boek staat een stukje over de schrijver. Toen Dav Pilkey een kind was vonden zijn leraren hem lastig. Ze waren niet te spreken over zijn houding. Hij moest vaak strafregels overschrijven. Wanneer hij straf had en geen strafregels hoefde te schrijven schreef en tekende hij zijn eerste verhalen over een superheld: Kapitein Onderbroek. Leuk voor kinderen om te ontdekken dat de dromen die ze nu hebben ook echt uit zouden kunnen komen. Wel hoop ik dat ze niet ook voor zoveel strafregels zullen gaan…….

Sjors en Harold zijn beste vrienden. Ze hebben het heel leuk samen. Harold houdt van tekenen en Sjors bedenkt graag verhalen. Ze maken dan ook hun eigen strips. In De avonturen van Kapitein Onderbroek (deel 1) lees je over hun eerste avontuur met Kapitein Onderbroek. Hoe is Kapitein Onderbroek ontstaan? Wat vind je van Sjors en Harold? De meningen verschillen. Hun leraren en schoolhoofd zouden ze graag van school af willen sturen. Hun ouders vinden hen slim en aardig. Ook hier thuis verschillen we van mening. Wat vind jij?

Vandaag is de 2e jaarlijkse uitvindingsshow bij hen op school. Sjors en Harold  willen graag meedoen, want de prijs is “Schoolhoofd voor één dag” zijn. Dat lijkt ze geweldig!
Hun droom wordt al snel aan diggelen geslagen, want zij mogen niet meedoen. Ze mogen er zelfs niet heen. Ze hebben verleden jaar door warmte activerende lijm uitgevonden waarmee ze iedereen aan hun stoel hadden vastgeplakt. Om ervoor te zorgen dat ze zich dit jaar niet weer misdragen worden ze de hele dag in de studieruimte opgesloten.
Op zich slim bedacht van het schoolhoofd, maar hij heeft niet aan de avond voor deze uitvindingsshow gedacht……
Sjors en Harold zijn ‘s avonds de school in geslopen op zoek naar de uitvindingen voor de show.
Waarom hebben ze dat gedaan? Wel…. je kan het lezen in het boek.

Wil je weten of dit boek bij je kind past? Hier zie je een inkijkexemplaar van het boek (zie link onder de voorkant van het boek).

Mijn mening

Ik merk dat kinderen dit boek al heel snel heel leuk vinden om te lezen. De kaft ziet er grappig uit. De letters zijn groot en er is niet zoveel tekst per bladzijde, waardoor je het boek best snel uit kan hebben.
Een kind die oefent op AVI E5 zou dit boek al wel zelf kunnen lezen.
Zelf vond ik de tekst enorm simpel. Het was wel leuk en vermakelijk, maar het is zeker geen verhaal vol spanning of avontuur.
Dat hoeft natuurlijk ook niet, want soms willen kinderen gewoon een boek lezen om er even van te genieten. En mijn kinderen zijn allebei zeker fan van deze serie.

Als extra stimulans voor hun leesbeleving heb ik ook de film van boek 1 voor ze gekocht. Zo kunnen ze ook gelijk zien of er verschillen zijn tussen een boek en een film en waarom dat zo is.

 

Illustratie van Dav Pilkey © 2018 van De Fontein , Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees.

Mijn oudste zoon vindt het geweldig dat er een omsla-no-scoop in dit boek is. Volgens het boek is dat de nieuwste technologische snufjes op het gebied van goedkope animatie. Wel moet je er je eigen geluidseffecten aan toe voegen.
Met plaatjes staan aangegeven hoe kinderen de bladzijde moeten bewegen om zo een animatie te zien. Geniaal bedacht! Mijn kinderen zijn er helemaal weg van en ik vind het nog best leerzaam ook!
Ik merk dat kinderen wel zin krijgen om zelf ook een (strip)verhaal te gaan maken na het lezen van dit boek. Dat vind ik dus weer een pluspunt.

Illustratie van Dav Pilkey © 2018 van De Fontein , Kapitein Onderbroek en de aanval van de pratende plees.

recensie-exmplaar-uitgever

Leave a reply