You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

1 NACHT Weerwolven & Waaghalzen

1 NACHT Weerwolven & Waaghalzen

Doelgroep:

3-10 spelers
Vanaf 8 jaar
Speelduur: zo’n 10 minuten

Te koop bij Bol.com

Wat is 1Nacht Weerwolven & Waaghalzen?

Dit is een snel spel voor 3 tot 10 spelers. Een potje duurt niet zo lang. Een potje heeft een vaste maximale tijd. Het is de tijd die je instelt voor één potje totdat er gestemd moet worden.
Je speelt het spel met een paar kaarten waarop de verschillende rollen staan afgebeeld en de fiches die de rollen weergeven als hulpmiddel bij het praten en nadenken.
Je speelt het spel voornamelijk door met elkaar te praten, te overleggen en elkaar uit te horen.

Je gebruikt tijdens het spelen altijd drie kaarten meer dan het aantal spelers.
Begin door de kaarten met de rollen te pakken waarmee je gaat spelen. In de handleiding kan je zien welke rollen eerst worden aangeraden. Pak deze kaarten en de bijbehorende fiches.
Schud de kaarten en leg voor iedere speler een kaart neer (op de kop). De overige drie kaarten leg je op de kop in het midden. Alle spelers bekijken hun kaart om te zien wat hun rol gaat zijn tijdens het spel. Alle kaarten worden weer op de kop geplaatst en mogen niet nogmaals bekeken worden (tenzij je dat later mag doen voor jouw rol). Iedereen doet de ogen dicht en het spel begint.

Wij spelen met de gratis app en laten de omroeper de nacht regelen.
De omroeper zegt steeds wat er moet gebeuren. Hij zegt dan:”Weerwolven, doe je ogen open (zo zie je wie nog meer een weerwolf is). Als er maar één weerwolf is mag je een kaart in het midden bekijken. Weerwolven sluit je ogen.”
Op deze wijze gaat de omroeper de verschillende rollen af waarmee je op dat moment speelt. Je weet natuurlijk niet welke rollen in het spel zijn omdat de drie kaarten in het midden niet meespelen na de nacht.
Als de nacht voorbij is vertelt de omroeper dat je weer je ogen open mag doen. Dan gaat de tijd in en proberen jullie samen te ontdekken wie de weerwolven zijn. De weerwolven proberen natuurlijk zo onschuldig mogelijk over te komen en zullen doen alsof ze een andere rol hebben. Wanneer de tijd voorbij is (wij spelen vaak met 5 minuten overlegtijd) moet iedereen op een speler stemmen. De speler met de meeste stemmen sterft. Als dat een weerwolf is winnen de dorpsbewoners. Sterft een dorpsbewoner en zijn de weerwolven nog in leven, dan winnen de weerwolven.
Heel spannend dus!

De app:

Mijn mening

Wij zijn hier thuis fan van dit spel! We spelen het graag als gezin.
Het spel is simpel om te leren. De regels om te kunnen beginnen zijn heel makkelijk.
Wel spelen we dit spel het liefst in het weekend of tijdens de vakanties, omdat het spel zo leuk is dat je meerdere potjes speelt en voor je het weet is er al zo twee uur voorbij en is het bedtijd voor de kinderen.
We hebben dit spel de eerste keer gespeeld met familieleden (in het Engels) en hebben het spel daarna zelf gekocht in het Nederlands om het ook met onze kinderen te kunnen spelen.

Het spel is heel erg leuk en ook erg spannend. Je begint door te kijken wat je rol gaat zijn. Tijdens de nacht mag je jouw ogen openen en doen wat bij jouw rol hoort.

  • De weerwolven zien of ze alleen zijn of zien wie de andere weerwolf is.
  • De ziener mag één kaart van de medespelers of twee kaarten in het midden bekijken.
  • De dief mag zijn kaart omruilen met die van een medespeler en dan de nieuwe kaart bekijken. Het kan dus zijn dat de dief op deze wijze een weerwolf wordt. De weerwolf van wie de kaart is gestolen weet dus niet dat hij geen weerwolf meer is. Natuurlijk gaat de vorige dief deze ruil niet zomaar vertellen!
  • De onruststoker verwisselt de kaarten van twee spelers. Het kan dus zomaar zijn dat je nu zonder het te weten de weerwolf bent.
  • Er zijn ook nog andere rollen die je mag kiezen, maar bovengenoemde rollen worden aangeraden om mee te beginnen.

Er valt veel te overleggen samen! En dat allemaal binnen de tijd. Wil je een beter beeld krijgen van het spel. Kijk dan naar de video in dit artikel.

Hebben jullie al veel potjes samen gespeeld? Je kan wisseling in het spel aanbrengen door nieuwe rollen uit te proberen. Het spel geeft je best veel keus.

Verder nog een opmerking waar je misschien wat aan hebt als je dit spel straks ook speelt. Let er op hoe groot je het weerwolventeam maakt in je spel. We hebben een potje met ons vijven gespeeld met een volgeling en twee weerwolven tegen twee dorpelingen. Het weerwolventeam kon al vrij snel met drie personen op één dorpeling stemmen en zo heel makkelijk winnen. Dat was helemaal niet spannend meer. Het potje was spannender geweest als er een looier in het spel was. Dan had het weerwolventeam goed moeten uitzoeken op wie ze zouden stemmen, omdat ze anders nog steeds zouden verliezen als ze de looier aanwezen. Dit brengt dan weer wat meer spanning in het spel. Maar dit komt later pas aan de orde wanneer je andere rollen gaat gebruiken in je spel. Je begint met de aangegeven rollen en dat is echt super leuk!

 

Leave a reply