You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Binnenspeelzand: Wat is het verschil tussen Kinetic Sand, Super zand, Shape-it en Bubber?

Binnenspeelzand: Wat is het verschil tussen Kinetic Sand, Super zand, Shape-it en Bubber?

 

Een poos geleden hebben we allerlei binnenspeelzand uitgeprobeerd. Eerst was ik helemaal onder de indruk van Kinetic Sand en al gauw raakte ik ook bekend met de andere soorten binnenspeelzand.
In totaal hebben we 5 soorten uitgeprobeerd:

Kinetic Sand is het meest bekend. Dit lijkt ook het meest op zand vergeleken met de andere soorten. Het voelt heerlijk in je handen en het ziet er ook magisch uit.
Vergelijk het maar met nat zand, maar dan voelt het heerlijk wanneer je ermee bezig bent. Wanneer je vormen gebruikt kan je er zelfs hele kastelen mee bouwen.
Als je een bouwwerkje probeert te kneden heeft het de neiging uit elkaar te vallen. Met vormen waarbij je het samenperst gaat het beter. Wanneer je het zand stevig aandrukt, staat het als een huis.
Opruimen is enorm simpel. Lees mijn uitgebreide recensie van Kinetic Sand.

Super zand lijkt minder op zand. Het blijft meer aan zichzelf kleven dan Kinetic Sand. Het voelt ook zeer bijzonder in je handen. Het doet me denken alsof ik lekker in een wolk aan het kneden ben, zo bijzonder voelt het.
Wanneer je vormen gebruikt kan je hier ook kastelen en andere bouwerken mee bouwen. Het blijft steviger in elkaar dan bij Kinetic Sand.
Opruimen is enorm simpel. Lees mijn uitgebreide recensie van Super zand.

Shape-it lijkt niet echt meer op zand. Het kleeft veel meer aan elkaar dan Kinetic Sand en LivingSands en het is tegelijkertijd ook enorm korrelig, omdat alle losse delen weer aan elkaar kleven tot korrels.
Het voelt ook minder lekker in je handen dan de andere twee. Toch heeft Shape-it weer andere voordelen. Je kan dit beter gebruiken om er lekker mee te vormen. De vormen die je maakt blijven beter in elkaar zitten. Ook kan je ingewikkelder sculpturen maken dan met de andere soorten. Het is nog geschikter om er met vormen prachtige bouwwerken zoals kastelen mee te maken. Hiermee gaat het nog makkelijker en wordt het nog mooier dan met de andere soorten. Wel vind ik dat je bij dit zand toch echt vormen nodig hebt om er als kind heerlijk mee bezig te kunnen gaan. Anders dan met de andere soorten is Shape-it ook erg aantrekkelijk voor oudere kinderen. Je kan het zand in de oven bakken en dan kunnen oudere kinderen er prachtige sculpturen uit snijden, schuren en vegen.
Opruimen is vervelend vergeleken met de andere soorten. Er blijft nog veel stof en korrels op tafel achter, maar met stoffer en blik is dat zo opgelost!
 Lees mijn uitgebreide recensie van Shape-it.

4+1 gratis speelgoed

Bubber vind ik eigenlijk helemaal geen zandsoort. Het heeft meer weg van boetseerklei die niet uitdroogt. Het voelt ook helemaal niet zo magisch als Kinetic Sand en LivingSands.
Bubber heeft net als Shape-it het voordeel dat je er lekkerder mee kan vormen. Het blijft nog beter aan zichzelf kleven dan Shape-it. Wel vind ik Bubber alleen aantrekkelijk met vormpjes. Als je het in vormpjes kan drukken en dan eruit duwen of eruit slaan dan ziet het resultaat er enorm prachtig uit vol detail. Het is dan ook zo steving dat je er zelfs mee kan spelen. Heb je een auto gemaakt dan ga je er lekker mee rijden over de tafel (wielen draaien natuurlijk niet!). Het valt niet meer uit elkaar.
Ook het opruimen gaat enorm simpel.
Lees mijn uitgebreide recensie van Bubber.

Ik merk dat ik geen voorkeur heb voor de verschillende zandsoorten voor mijn jongens, hoewel ik Shape-it toch meestal oversla vanwege het opruimen.

Waar kan je de zandsoorten kopen?

 

 

5 Responses to Binnenspeelzand: Wat is het verschil tussen Kinetic Sand, Super zand, Shape-it en Bubber?

 1. Hi Juf Jannie, we zijn het helemaal met je eens, dat is ook de reden dat wij Shape it niet in ons assortiment hebben. Kinetic sand, Living Sand en bubber natuurlijk wel. Bedankt voor deze duidelijke vergelijking! Daar ga ik veel mensen naar toe verwijzen.

 2. Hoi Juf Jannie (en Debbie Spelt) Voor mijn zoontje van bijna 3 ben ik op zoek naar binnenspeelzand. Hij vind het heerlijk om buiten met zand te spelen maar met minder goed weer zou het leuk zijn als dat binnen ook kan. Alleen voor welke kies ik nu, kinetic of living sands! Kinetic is een stuk goedkoper maar lijkt het mij frustrerend dat je bouwwerk elke keer langzaam instort, of ervaren jonge kinderen dat nog niet zo? Hoor graag daar jullie ervaringen over!!!! Alvast bedankt

 3. Hi coontje 😉
  Het blijft wel even staan hoor het stort niet meteen in alleen kun je hetniet dagen laten staan. Kinetic en living zijn allebei geweldig, heb nog geen kids gehad die het niet leuk vinden! Ik zou zeggen kijk naar wat je er aan wilt besteden en maak daarop gebaseerd jekeuze?

 4. Wel Kinetic Sand kan je ook zien als het zand op het strand. Uiteindelijk storten de bouwwerken in, maar het maken was wel heerlijk om mee te spelen. Ook met Kinetic Sand stort het niet gelijk in.

 5. Handig overzicht, dank je wel!
  Ik heb 2 weken geleden Super Sand besteld (= dat LivingSands denk ik), in december voor de kleuters in mijn klas. Ik ben benieuwd hoe ze het gaan vinden! Ik kon niet wachten om het al eens uit te proberen en jeeeetje, hoe leuk is dat!
  Dat ik dat nog niet eerder kende 🙂

Leave a reply