You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

De dierenridders

De dierenridders

Doelgroep: 6 – 9 jaar
Titel: De dierenridders
Schrijver: Iris Boter
Illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Wat leert je kind:

 • Hoe het is om een gehandicapte broer of zus te hebben
 • Algemene kennis
 • Leesplezier
 • Taalontwikkeling
 • Uitbreiding woordenschat
 • Leesbegrip

Te koop bij Bol.com

Het verhaal

Zoë heeft een broertje die anders is. Victor is al zes, maar hij praat nog bijna niet. Hij luister heel slecht en dat kan best gevaarlijk zijn. Hij is al een paar keer verdwaald. Soms moeten papa en mama hem een riem om doen voor zijn eigen veiligheid. Andere mensen vinden dat zielig, maar ze snappen niet dat het veel zieliger is als hij platgereden wordt of verdrinkt!
Papa en mama hebben een speciale hond voor hem gekocht. Hero zal voor hem zorgen. Hero gaat op Victor letten en hij gaat ervoor zorgen dat hij niet zomaar de straat op loopt en dat Victor tot rust komt als hij boos is.

Zoë is jaloers op Victor. Hebben ze eindelijk een hond, mag ze hem niet eens uitlaten! De hond is er voor Victor. Vooral in het begin zijn er allerlei regels. Alle dagen moeten zoveel mogelijk op elkaar lijken zodat Hero niet in de war raakt.
Maar dan besluit Zoë om toch de hond uit te laten…. En ze raakt hem kwijt! Gelukkig kunnen haar vrienden de “Dierenridders” helpen!

Mijn mening

Het boek opent gelijk interessant. Mijn zoontjes vonden het maar raar dat Victor niet kon praten, dat is wel heel gek! Zo kon ik ze uitleggen dat kinderen soms geboren kunnen worden met een beperking. Dit was nieuw voor ze, omdat ze in hun eigen omgeving geen voorbeeld hebben gezien. Ik vond het wel prettig dat het zo mooi aan bod kwam in het boek en dat het verhaal het heel mooi uitlegt.

Het verhaal is op een prettige wijze geschreven en je leest er snel doorheen. Goed voor kinderen in groep 4 of begin groep 5 om lekker te lezen. De letters hebben ook een fijne grootte.
Een hoofdstuk is lekker kort. Een kind kan dus iedere avond 1 of 2 hoofdstukken lezen voor het naar bed gaan.

Ik raad dit boek vooral aan voor kinderen die niet altijd zin hebben in het lezen van een boek. De hoofdstukken zijn kort en het kind kan het boek met een paar dagen uithebben. Een kind wat veel langer met een boek op de bank kan zitten is hier binnen een dag doorheen.

Als voorleesboek zie ik ook veel mogelijkheden tot gespreksstof.
De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • gehandicapt zijn
 • hulphonden
 • dier kwijt raken
 • held
 • vriendschap

Leave a reply