You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Catan het Dobbelspel – Leuk om met kinderen te spelen

Catan het Dobbelspel – Leuk om met kinderen te spelen

Het is heel leuk en gezellig om lekker samen met de kinderen een spel te spelen. Het spelen van bordspellen is ook heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren nadenken, een strategie te verzinnen en uit te voeren, ze leren samen spelen, volgens regels te spelen, maar ze leren ook om te gaan met winnen en verliezen.

Een poos geleden hadden we het spel Kinderen van Catan gekocht. Dat was heel erg leuk. Laatst zag ik het dobbelspel van Catan voor een mooi prijsje in de winkel liggen. Het spel is voor 1-4 spelers en te spelen vanaf 7 jaar, dus dat wilde ik wel met mijn jongens uitproberen!

Wat is Catan het Dobbelspel?


Het spel heeft wel iets weg van Yahtzee. Je speelt het spel met een velletje per speler en 6 dobbelstenen.

catan-dobbelspel-1 catan-dobbelspel-2

In totaal zijn er 15 beurten. Per beurt probeer je een combinatie te gooien waar je iets mee kan bouwen. Je kan uit 4 dingen kiezen. Deze vier dingen staan aangegeven bovenaan op je vel.

  • straat
  • ridder
  • dorp
  • stad

Op je vel is jouw bouwkaart. Met een pijl staat je eerste straat aangegeven, daaraan moet je verder bouwen. Per bouwwerk staat aangegeven hoeveel punten je ervoor krijgt. Je mag 3 keer gooien en na 3x gooien ga je bouwen met wat je hebt gegooid. Op de foto zie je dat ik steeds rondjes teken om wat ik bouw. Aan het einde van je beurt schrijf je de punten op die je hebt verdiend. Zo schrijf je 15x de punten en die ga je op het laatst bij elkaar optellen om je totaalscore te berekenen. Degene met de meeste punten wint!

Mijn mening

Ik vind het spel echt heel erg leuk om met mijn jongens te spelen. Een potje duurt niet zo lang en heb je eens weinig tijd dan hoef je het niet eens helemaal uit te spelen. Het proces is al leuk zat en je hebt samen genoeg plezier dat het niet uitmaakt wie er wint.

Geluk en tactiek spelen een grote rol in dit spel. Je hebt natuurlijk je eigen tactiek. Koop je eerst je ridders of ga je juist voor de dorpen en steden? Uiteindelijk moet je toch maar wel gooien wat je nodig hebt. Dat ben je wel gewend van Yahtzee.

Als bonus zijn mijn jongens ook nog eens onbewust bezig met hun rekenonderwijs. Voor de jongste is het iedere keer aan het einde van zijn beurt al een uitdaging om te tellen hoeveel puntjes hij heeft verdiend en dat op te schrijven. Op school krijgt hij nog geen rekensommetjes dus hij voelt zich al heel groot dat hij dit zelf mag doen. Wel schrijft hij de 1 en de 3 verkeerd om, maar dat geeft niet. Ik schrijf bovenaan zijn vel de getallen voor hem zodat het hem helpt bij het naschrijven ervan.
De oudste zit in groep 4 en hij oefent onbewust met het automatiseren bij het optellen. Hij speelt zo fanatiek dat hij na iedere beurt aan het uitrekenen is hoeveel punten wij in totaal hebben om te zien of hij wel of niet voor staat.

Ik vind dit echt een aanrader. Leuk om zo nu en dan even uit de kast te halen en even samen te spelen en het spel gaat zeker mee op vakantie!

Leave a reply