You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Siem Subliem en het ei van Jannes

Siem Subliem en het ei van Jannes

Doelgroep: 8 – 11 jaar
Titel: Siem Subliem en het ei van Jannes
Schrijver: Tosca Menten
Illustrator: Katrien Holland
Uitgeverij: Van Goor / Unieboek I Het spectrum

Wat leert je kind:

  • Leesplezier
  • Taalontwikkeling
  • Uitbreiding woordenschat
  • Leesbegrip

Te koop bij Bol. com

Te koop in iTunes

verkrijgbaar-in-iBooks

Het boek

Het gaat om een boek met een harde kaft. Het verhaal heeft 188 bladzijden.

Het boek begint met “Hoofdstuk 0”. De tekst is gedrukt op blauw papier voor “Hoofdstuk 0”. Je maakt hier kennis met de Wrongels. Je ontdekt hun sterke kant en leert meer over hun gezinsleven.
De andere personages maken hun start in “Nog een hoofdstuk 0”. Daarna volgt “Het derde hoofdstuk 0”, “Alweer een hoofdstuk 0”, “Bijna het laatste hoofdstuk 0” en “Het laatste hoofdstuk 0”.
Dit zegt al genoeg over het boek.
Je kan dan ook aan het beginstuk merken dat je even lekker gaat genieten van een verhaal vol gekkigheid. Zo nu en dan kom je illustraties tegen bij het verhaal. Wel zie je vaak struisvogels met humor.
De struisvogels houden vaak een bordje vast met een grapje over wat je net hebt gelezen.

Siem-Subliem-en-het-ei-van-Jannes1

Na hoofdstuk 0 zijn de bladzijden weer in een normale kleur. De tekst is zwart gedrukt, maar de illustraties, paginanummers en de titels van de hoofdstukken zijn gedrukt in een blauwe kleur.
Lekker overzichtelijk dus!

Het verhaal begint bij de Wrongels. Meneer en mevrouw Wrongel hebben uitstekende neuzen. Hun neuzen werken zo geweldig dat het hun werk is geworden! Ze runnen een parfumfabriek.
Maar hoe moet dat als ze er later niet meer zijn? Wie houdt de naam van hun fabriek in stand? Ze hebben een erfgenaam nodig!
Maar wat als ze een kind krijgen die niet in hun fabriek kan of wil werken? Vinden ze dat wel goed? Of draaien ze dan een beetje door?
Wat hebben de buren op Landgoed Pierewaai met dit verhaal te maken? En hoe zit dat nu met die struisvogels?

Hilarisch eerste verhaal over Landgoed Pierewaai. Veel (lees)plezier!

Wil je eerst een stukje uit het boek lezen om te zien wat jij ervan vindt? Lees hier in een inkijkexemplaar van Siem Subliem. Het is wel vanaf hoofdstuk 1 dus je mist de “Hoofdstuk 0” delen.

Mijn mening

Leuk boek om even van te genieten. Het is echt lichte kost waar je verder niet druk mee bent in je hoofd.
Vaak wordt aan me gevraagd welke boeken leuk zijn voor jonge kinderen met een hoog AVI niveau. Zulke kinderen hebben vaak moeite met het vinden van geschikte boeken, omdat ze sociaal emotioneel niet klaar zijn voor veel boeken met hun AVI niveau. Dit boek zal ik dus ook voortaan aanraden. Het is lekker om te lezen en het is vooral leuk en grappig.
Tosca Menten heeft echt veel humor. Ik vind haar humor geweldig en ook gezellig. Ze weet sfeer te brengen met haar gekke grapjes.

Ik vond het erg leuk om steeds de tekstbordjes van de struisvogels te lezen. Op een grappige wijze worden de gekke gebeurtenissen die je zojuist hebt gelezen nog eens uitgelicht.

Het boek biedt een heerlijke dosis fantasie.
In het begin voelde het boek een beetje aan als een Roald Dahl boek net als Dirkje Bakkes brandnetelspecialist (ook van Tosca Menten), maar naarmate je verder leest merk je toch dat het boek een geheel eigen stijl heeft.
Het verhaal wordt op een prettige wijze afgerond, maar je weet wel dat er nog meer gaat komen. Ten slotte is dit boek pas deel 1 van een nieuwe serie!

Tosca Menten is een leuke schrijfster. Ik kan je echt aanraden om ook een kijkje te nemen bij haar andere boeken:

Leave a reply