You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

Boter, kaas en eieren – spelreview

Boter, kaas en eieren – spelreview

Wat leert mijn kind van dit educatieve spel:
Nadenken voordat je een zet maakt.
Gericht zoeken naar oplossingen.
Anticiperen op wat de ander zal doen.
Leren afwegen en handelen.

Doelgroep
4 jaar en ouder

Toen ik een kind was hield ik erg veel van spelletjes spelen. Het liefst speelde ik iedere dag spelletjes met mijn moeder. Wel kan ik me herinneren dat ik daarbij niet zo goed tegen mijn verlies kon. Het bord van Mens-erger-je-niet vloog vaak door de lucht wanneer ik verloren had.

Zeer herkenbaar! Ik zie nu dat ook mijn zoontje enorm graag wil winnen! Reden voor mij om hem dus te laten ervaren dat verliezen er ook bij hoort en hem te begeleiden wanneer hij heeft verloren.

Daarom spelen we de laatste tijd vaak “Boter, kaas en eieren”.

Het spel
Het spel bestaat uit 9 hokjes. Je speelt het met twee spelers. Je zet of kruisjes of nulletjes neer als je aan de beurt bent. Daarom wordt het spel ook wel “kruisje-nulletje” genoemd. Het doel van het spel is om drie kruisjes of nulletjes op een rij te krijgen. Dat kan van links naar rechts zijn, van boven naar beneden of diagonaal.

Het spel wordt meestal op papier gespeeld. Je tekent dan snel de hokjes en dan schrijf je steeds met een pen of potlood een kruisje of een nulletje als je aan de beurt bent.

Laatst was ik bij de Zeeman. Daar zag ik voor  €0.79 het spelletje in een houten editie.
Zo speel ik het spel nu thuis met mijn kind om hem te helpen ontwikkelen.

Mijn mening
Ik vind het veel prettiger om het zo met een houten editie te spelen, dan het tekenen op papier. Nu krijgt hij de kruisjes of nulletjes in handen en is het voor hem duidelijk welk teken bij hem hoort en waar hij dus op moet letten bij het nadenken.  Ook merk ik dat hij nog niet altijd door heeft wat “op een rij” betekent. Nu oefent hij dus gelijk woordbegrip en ruimtelijke oriëntatie. Meer vliegen in 1 klap dus!

Als hij heeft verloren leer ik hem om de tegenstander (ik dus) te feliciteren. Zo krijgt hij ook felicitaties wanneer hij heeft gewonnen.

Met dit spel werken we dus aan meerdere gebieden van zijn ontwikkeling. Dat voor maar €0.79!

Leave a reply