You have not added an image yet. Please upload and apply an image.

EXIT het spel – De verzonken stad

EXIT het spel – De verzonken stad

Beleef de escape room experience bij je thuis!

Doelgroep:  1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

Omdat het nu vakantie is hebben we aardig wat bordspellen gekocht om samen te spelen. Dit spel van het merk EXIT (999 games) vinden we zeker een aanrader en ik zal je er hier meer over vertellen en laten zien.

Te koop bij Bol.com

Ook te koop bij….

Wat is EXIT – de verzonken stad – het escape room spel?

Dit is een escape room-spel voor thuis. Net als bij een echte escape room gaat het hierbij om een eenmalige spelervaring. Als je het spel eenmaal hebt uitgespeeld ken je alle raadsels al en is het niet meer leuk om de raadsels opnieuw te doorlopen. Sterker nog, je hebt op het spelmateriaal moeten schrijven, het moeten vouwen of knippen dus is het niet nogmaals te gebruiken (ook niet door een ander).
Bekijk de uitleg over EXIT games in de video hieronder.

Het is dus een spel waarbij je steeds bezig bent met het oplossen van raadsels.
Je begint dit spel met een boekje en een decodeerschijf. Je mag alleen beginnen met bladzijde 2 en 3. Verder mag je het ander materiaal van het spel niet bekijken. Je moet een code van 3 cijfers ontdekken door bladzijde 2 en 3 van het boekje te gebruiken.
Hieronder zie je een ruit als symbool bovenaan bladzijde 2. Het is dus de bedoeling dat je op je decodeerschijf een code voor “de ruit” instelt. Door goed te lezen, kijken, zoeken en na te denken kan je de code vinden.

Als je de code instelt krijg je een nummer voor een oplossingskaart. In het voorbeeld hieronder is het dus kaart 18. Pak de kaart met het juiste getal om te controleren of je antwoord goed of fout is.
Hieronder laat ik twee willekeurige oplossingen zien. Let op dat deze codes dus niet correct zijn, maar zo kan ik je laten zien hoe het spel gaat wanneer een code goed of fout is.

Als de code goed is mag je een nieuwe kaart pakken waarop staat welke bladzijden je nu mag bekijken en welke nieuwe raadselkaarten en “uitzonderlijke delen” je mag pakken.

Zo begin je samen aan de volgende puzzel. Je moet steeds goed kijken en goed lezen. Alles van het spel, inclusief handleiding en doos kan bij één of meer raadsels horen. Zorg er dus voor dat je alles samen goed bekijkt!
Je stelt wel de klok (stopwatch) in wanneer dat wordt aangegeven bij de spelregels, maar de tijd hoeft verder geen grote rol te spelen. Als je code fout is krijg je ook geen straf(tijd). De kaarten laten je hooguit weten dat je het wel wat slimmer had kunnen aanpakken!
Heb je langer de tijd nodig voor de puzzels dan is dat helemaal prima. Verder zijn er voor iedere raadsel/puzzel drie hintkaarten. Je kiest zelf of je wel of geen hintkaarten wil gebruiken.
Zo werken deze hintkaarten:
Hintkaart 1 laat je altijd weten welke materialen je nodig hebt om de oplossing te vinden. Zo weet je precies wat je goed moet lezen of bekijken.
Hintkaart 2 geeft je een concretere aanwijzing.
Hintkaart 3 geeft je de oplossing.
Je komt dus nooit vast te zitten in het spel. Aan jou de keus of je een raadsel al na 10 minuten zat bent en gewoon verder wil gaan of dat je nog gerust een half uur extra door wil puzzelen!
Er gaat wel wat van je eindscore af als je de hintkaarten gebruikt, maar als je te lang duurt met het spel gaat er ook wat van je eindscore af.

Mijn mening

Geweldig leuk spel! Zeker een aanrader als je dit wil spelen met kinderen. Hoewel dit spel vanaf 10 jaar is hebben we het gespeeld met mijn jongste zoontje van 9 jaar. Hij kon prima meekomen en hij kon veel inbrengen. Vaak zagen wij al snel de oplossing, maar gaven we hem de tijd die hij nodig had om de puzzels op te lossen en daarna gingen we pas verder met het invoeren van de codes. We vonden de tijd helemaal niet belangrijk. Wel wilden we alles zelf ontdekken en het liefst geen hintkaarten gebruiken. Zo kwam het wel dat we pas om 23.00 uur klaar waren en hij dus laat naar bed mocht gaan. Op de doos stond 60 minuten als aangegeven tijd en misschien zouden we dat ook wel gehaald hebben zonder ons zoontje, maar wij hadden er bijna drie uur over gedaan.
Er zijn verschillende EXIT spellen en ze kunnen van ervaring verschillen. Sommige EXIT spellen kan je wel met kinderen spelen anderen zijn weer 12+ jaar of zelfs 16+ jaar.

Ik vind het erg leuk dat je bij dit spel moet samenwerken. Er zijn geen winnaars en verliezers. Niemand is straks zuur en voelt zich in een hoekje gedrukt door pech of tactiek van de anderen. Je gebruikt hier allemaal je sterkste kanten en probeert samen de raadsels op te lossen. De ene keer ben jij degene die een raadsel door heeft, een andere keer heeft een ander het door. Je voelt je daar niet vervelend bij, want je wint samen.

Ik vind deze EXIT spellen absolute aanraders! Ze zijn enorm leuk om samen te spelen en je doet iedere keer weer een nieuwe ervaring op. Het is erg leuk om dit als gezin te ervaren en elkaar op deze wijze te waarderen. Natuurlijk is dit spel ook geweldig om te spelen met vrienden, maar ik vind het juist fijn dat onze kinderen met dit spel mee kunnen spelen. Ik merk dat ze dit vele malen leuker vinden dan achter een computer zitten.

Nog een pluspuntje: Dit spel gaat over de Santa Maria. Ik kon mijn gezin vertellen dat de Santa Maria het vlaggenschip van Christoffel Columbus was tijdens zijn ontdekkingsreis van een nieuwe route naar India. Als mijn zoontje dit straks als onderwerp bij geschiedenis gaat krijgen zou het best van invloed kunnen zijn bij zijn leerplezier en kan het bijdragen tot het beter onthouden van de lesstof omdat hij er al mee kennis heeft gemaakt en nieuwe lesstof beter kan plaatsen bij wat hij al kent. Natuurlijk is dit niet de hoofdreden om dit spel te proberen, maar ik vind het wel een leuk extraatje en daarom zeker het vermelden waard!

Ik vind het vooral leuk dat de raadsels iedere keer verschillen. Soms moet je heel goed lezen en letterlijk op zoek gaan naar wat je in de tekst leest. Soms moet je letters ontcijferen met behulp van een code. Het is ook extra leuk dat je speciale voorwerpen krijgt bij het spel die je bij de raadsels moet gebruiken. Dit geeft toch wel een extra dimensie aan het spel en maakt het leuker dan wanneer je bijvoorbeeld alleen maar kaarten krijgt om te lezen/bekijken.

Wel moeten we nog steeds wennen dat de EXIT spellen maar eenmalig te gebruiken zijn. Het is logisch dat je het spel niet opnieuw kan spelen omdat je dan alle oplossingen al kent, maar je kan het spel ook niet aan iemand anders geven. Je hebt op het materiaal moeten schrijven en er zelfs in moeten knippen, enz. Een ander kan het spel dan niet vanuit dezelfde beginsituatie spelen als jij hebt gedaan, omdat de raadsels al beschreven, gescheurd of geknipt zijn. Je kan ook niet proberen om niet op de raadsels te schrijven en ze te knippen. Dit lukt misschien wel bij een aantal raadsels, maar uiteindelijk kom je er toch eentje tegen waarop je het materiaal wel moet knippen, scheuren of krassen en was alle moeite voor niets geweest!

Dit lijkt me een geweldig cadeau om te geven aan iemand die het wel leuk vindt om spelletjes te spelen met het gezin. Leuk om bijvoorbeeld te geven als origineel cadeau bij een huwelijksfeest van een huwelijksjubileum of een verjaardag, kerstcadeau, enz.

Leave a reply